Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 Η πραγματικότητα και η αλλαγή της
Οσοι πιστοί της ποίησης, προσέλθετε
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Η πραγματικότητα και η αλλαγή της



«Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε». Η φράση αυτή του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το θεατρικό του έργο “Η απόφαση” (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη) ήρθε στο νου μου, και κυριάρχησε, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, 23 Ιουλίου, ακούγοντας τον και καταξιωμένο ανά το πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς, φυσικό επιστήμονα και συγγραφέα Γιάννη Φίλη, να μιλεί, πρώτος αυτός, μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, στο θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, που διοργάνωσαν για 5η χρονιά εφέτος το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στις εγκαταστάσεις του τελευταίου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) με θέμα “Ο αστικός μας κόσμος”. Φίλος του περιβάλλοντος, πρωτίστως, ωστόσο, φίλος της αλήθειας, μακριά απ’ αυτόν οι όποιες αυταπάτες, ο φίλος Γιάννης Φίλης. «Να γυρίσει ο πληθυσμός στην ύπαιθρο είναι αδύνατο, θέλουμε δεν θέλουμε θα ζούμε σε πόλεις», υπογράμμισε κάποια στιγμή με έμφαση, αφού προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Εδώ μας θέλω!
Θεσμός πια για τον τόπο μας το Θερινό Περιβαλλοντικό Σχολείο, στο Ινστιτούτο Τύπου, οραματιστής και πραγματοποιός του οποίου είναι ως γνωστόν ο και ιδρυτής των “Χανιώτικων νέων” και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, στις ανακαινισμένες εκ βάθρων εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, ενός απ’ τα πολλά έργα αγάπης για τον τόπο μας του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού. Και από τον επίκουρο καθηγητή του Α.Π.Θ. Αντώνη Σκαμνάκη (την “ψυχή”, όπως αναφέρθηκε του Σχολείου) η επισήμανση. Θα υπάρχει συνέχεια; Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, ξεπερνώντας τις “συμπληγάδες πέτρες” το Ινστιτούτο; «Το διαφυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπότερον του κτήσασθαι εστί», ωστόσο, πρέπει να έχουν γνώση οι φύλακες. Τίποτα δεν χάνεται, αν δεν το αφήσουμε να χαθεί. Αισιόδοξος πάντως ότι του χρόνου τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα έχουν ξεπεραστεί, δήλωσε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Αποστόλης Βουλγαράκης. «Το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη», η παροιμία που χρησιμοποίησε στον δικό της χαιρετισμό η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.
Στην υπηρεσία για την αλλαγή της πραγματικότητας, με δασκάλα την πραγματικότητα, από ιδρύσεώς του, και για το περιβάλλον το Ινστιτούτο Τύπου, που από εφέτος έκανε άνοιγμα στις συνεργασίες του και “εξακτίνωσε” τις δράσεις του…
Οσοι πιστοί της ποίησης, προσέλθετε
«Οι μεγάλοι τρυγούν τη σταφίδα./ Εγώ τεμπελιάζω κάτω από την ελιά./ Ζέστη. Καμίνι./ Ο αέρας ψήνει τα κορμιά,/ τα σταφύλια, τα τζιτζίκια, τα πουλιά./ Απέναντι το νεκροταφείο/ σε μια φωταύγεια να διαλύει/ τη δύναμη και τη σκέψη,/ καθώς γεννιούνται αλλόκοτα όντα […] Τώρα οι ψυχές κρεμιούνται από τα μαλλιά μου/ ροζ αερικά μου ρουφούν το αίμα/ με πληγώνουν με τα φτερά και τα νύχια τους./ …ήθελα μονάχα να σας δροσίσω./ Εμείς δε θέλουμε νερό ούτε ψωμί ούτε κρασί/ θέλουμε το κορμάκι σου να μην το κάψει ο ήλιος». Από το ποίημα “Μέχρι τα δώδεκα” της Στέλλας Αρκάδη (ποιητική συλλογή “Η άλλη πύλη”, εκδ. “Σμίλη”, Αθήνα 2015).
Η παρουσία της ποιητικής συλλογής της Στέλλας Αρκάδη (Στέλλας Εμμ. Κακατσάκη) αύριο, 27 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Από τη φιλόλογο – συγγραφέα Ρούλα Βουράκη και την τ. σχολική σύμβουλο συγγραφέα Αγγέλα Μάλμου, με απαγγελία ποιημάτων από την τ. διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων Αννα Μακράκη – Καρέλλα και ριζίτικα τραγούδια απ’ τον παραδοσιακό σύλλογο “Οι Ακρίτες”. Συντονιστής ο γράφων, που τυχαίνει να είναι πρώτος της εξάδελφος. Όσοι πιστοί της ποίησης, προσέλθετε!
Χανιώτικα νέα (26.07.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου