Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟΥ Δ. ΛΕΙΜΟΝΗ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Να γνωρίσουν και τα Χανιωτάκια (που τυχόν δεν τον γνωρίζουν), όπως τον έχουν γνωρίσει πολλά παιδιά σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, τον νέο πλην όμως καταξιωμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, φίλο μου Διονύση Λεϊμονή, αρχίζοντας με το διάβασμα του βιβλίου του “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) που βρέθηκε μεταξύ των 10 πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το βραβείο αναγνωστών public 2015, η πρόταση του σημερινού Παιδότοπου. Και καιρός για διάβασμα ξεχωριστών βιβλίων, όπως αυτό του φίλου μου του Διονύση, το καλοκαίρι. Προ πάντων “παρά θιν αλός”, δίπλα στη θάλασσα δηλαδή, όπου η λαχτάρα για περιπέτεια είναι ιδιαίτερα έντονη.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
Δάσκαλος

Σημείωση: Πολλές ευχαριστίες στον Διονύση Λεϊμονή που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μου να μου στείλει υλικό από τις ανά την Ελλάδα επισκέψεις του σε σχολεία την χρονιά που πέρασε. Να ’σαι καλά, φίλε! Χάριν των παιδιών υπάρχουμε ως δάσκαλοι! Το ξέρεις καλά κι εσύ αυτό!


Το ότι ο λόρδος Ελγιν έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα στις αρχές του προ-προηγούµενου αιώνα είναι γνωστό. Το ότι το µπρίκι που θα τα µετέφερε αρχικά στη Μάλτα βυθίστηκε σε έναν µικρό όρµο των Κυθήρων είναι επίσης γνωστό. Αυτό όµως που παραµένει µυστήριο πάνω από διακόσια χρόνια µετά, είναι πόσα από τα δεκαεφτά κιβώτια µε τους αρχαιολογικούς µας θησαυρούς ανέσυραν τότε οι Καλύµνιοι βουτηχτάδες…
Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεκινά στα Κύθηρα µε µια παρέα παιδιών να ετοιµάζονται για τη μεγαλύτερη, συναρπαστικότερη και πιο ονειρική βουτιά της ζωής τους… Μα όταν αναδυθεί κανείς στο φως, αναρωτιέται πάντα πού σταµατάει η αλήθεια και πού αρχίζει το όνειρο.



Ο Διονύσης Λεϊμονής κατάγεται από το Αιτωλικό, ενώ σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου. Είναι καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία, ενώ ως συγγραφέας εμπνέεται για τα βιβλία του από από τις περιπέτειες της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας.
Προωθεί ενεργά τη λογοτεχνία διοργανώνοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παρουσιάσεις, μεταδίδοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή “Μιλάμε για το βιβλίο” και συμμετέχοντας σε επιτροπές συγγραφέων.
Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου, ενώ μες στα χρόνια έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για τα έργα του.

«“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα, όχι μόνο επειδή έχει μια φανταστική εικονοπλασία αλλά κι επειδή λικνίζεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία…».
Εσπέρια Δημοπούλου, μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου “Αξιον Εστί” Βόλου).

«“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα από μικρούς και μεγάλους. Ο αναγνώστης επάνω σε ένα συννεφοκαράβι ταξιδεύει στα Κύθηρα και γίνεται ένα με τα παιδιά-ήρωες του βιβλίου. Η αγωνία για την εξέλιξη των ερευνών ανακατεύει το μυαλό, που ενεργοποιείται για να καταφέρει να φανταστεί το τέλος της ιστορίας. “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” μας δίνει τη δύναμη να ζητούμε να επιστραφεί ό,τι μας πήραν και να υπερασπιζόμαστε όσα μας ανήκουν, πριν να είναι αργά για τη χώρα μας.
Αγγελος – Χρυσοβαλάντης Στούρνας, μαθητής Ε΄ τάξης 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
«Με πολλή αγάπη το αφιερώνω στους γονείς μου. Είναι μια αληθινή ιστορία με πολλή περιπέτεια. Αξίζει να το διαβάσετε».
Δημήτρης Μυρογιάννης, μαθητής της ΣΤ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αταλάντης.
«Το βιβλίο σας είναι πάρα πολύ ωραίο κι έτσι μου ’ρχεται να γίνω κι εγώ συγγραφέας!!».
Βίκυ Σαλάτα, μαθήτρια Δ΄ Τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αττικής.

«“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” μου άρεσε γιατί είχε πολλή δράση στη θάλασσα, ήταν διασκεδαστικό και είχε πολύ μυστήριο».
Ελευθερία Βιάζη, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου.




«Να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, γιατί σας δίνει αυτοπεποίθηση να τολμήσετε πράγματα που οι άλλοι δεν τολμούν! Μέσα απ’ αυτό το περιπετειώδες και συναρπαστικό βιβλίο θα μάθετε να συνεργάζεστε, να έχετε υπομονή και αγάπη για τον τόπο σας! Σας το προτείνω και δεν θα απογοητευτείτε… Κύριε Λεϊμονή, σας ευχαριστούμε πολύ…».
Οι μαθητές της ΣΤ’ Τάκης του Δημοτικού Σχολείου Χιλιομοδίου Αργολίδας.

«Περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια… το λέγατε στο τέλος του βιβλίου σας ότι τα παιδιά θα ξαναψάξουν για θησαυρούς… μην μας αφήσετε με την αγωνία…».
Οι μαθητές της Ε΄ Τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου





«Ενας γοητευτικός συνδυασμός περιπέτειας, φαντασίας, θαλασσινής αλμύρας, ελληνικού ήλιου και πολιτισμού είναι το καινούργιο βιβλίο του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή. “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”… Ενα εξαιρετικό βιβλίο, που είμαι σίγουρη θα μείνει διαχρονικό και κλασικό στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά… ένα άρτια λογοτεχνικό κείμενο με πληθώρα ιστορικών στοιχείων, παρακινώντας τον μικρό αναγνώστη για περαιτέρω έρευνα και γνωριμία με το παρελθόν μας… Ενα βιβλίο που δεν τελειώνει εκεί που τελειώνουν οι σελίδες του…».
Αργυρώ Μουντάκη, συγγραφέας

«Ο Διονύσης Λεϊμονής χειρίζεται στο βιβλίο αυτό το ζήτημα της αρπαγής των μαρμάρων με τρόπο υποδειγματικό, με άποψη αλλά διπλωματικά, δίχως εθνικιστικές εξάρσεις και κάνοντας προσιτό στα παιδιά ένα θέμα δύσκολο. Το βιβλίο περιέχει αδιόρατο χιούμορ, ενώ η γλώσσα, γεμάτη από μεταφορές κα εκφράσεις εξοικειώνουν τα παιδιά με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Το μήνυμα του βιβλίου είναι σπουδαίο και είναι σημαντικό να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων».
Μαρία Ανδρικοπούλου, συγγραφέας

«Το βρήκα εξαιρετικό. Η γραφή του Διονύση Λεϊμονή είναι σαν αυτή των παλιών, μεγάλων λογοτεχνών. Μας μαγνητίζει με την ποιότητα της έκφρασης και της πλοκής…».
Γιώργος Κατσέλης, εκπαιδευτικός
– συγγραφέας





«Μου άρεσε πολύ!!! Γλώσσα που ρέει, υπόθεση γρήγορη, συγκίνηση στα σωστά σημεία, και μια Φανούλα που μου έκλεψε την καρδιά. Μεγάλο “συν»”για μένα… το ότι μύριζε θάλασσα από την αρχή ως το τέλος!!! Καλά ταξίδια να έχει!!!
Γιώργος Μπουμπούσης, εκπαιδευτικός
– ψυχολόγος – συγγραφέας

«Συνήθως αργούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο λόγω φόρτου εργασίας. “Το δέκατο έβδομο κιβώτιό” σας, έβγαλε δυο χέρια γεμάτα άμμο και θάλασσα, μας αγκάλιασε και δεν μας άφησε να το αφήσουμε πριν το τελειώσουμε. Μυρίσαμε θάλασσα, γευτήκαμε αλμύρα και ελληνική περηφάνια! Να είστε καλά για τα τόσο όμορφα συναισθήματα που μας προσφέρατε!
Η συντακτική ομάδα του diabazoume.gr

Χανιώτικα νέα (09.07.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/to-dekato-evdomo-kivotio-tou-d-leimoni/#ixzz4DuVpvDoa 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου