Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΤΑ "ΕΙΡΗΝΑΙΑ"ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΣΕ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τιμή για μένα η απονομή διάκρισης ως ιεροψάλτη της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Νίπππους την οποία παρέλαβε γιατί απουσίαζα λόγω απρόοπτου κωλύμματος ο παπα-Μιχάλης Χριστουλάκης. Ψαλλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω... Άγια η ψυχή του παπα-Χρίστου Χριστουλάκη που με 'ανέβασε"10 χρονών στο αναλόγιο...



Γράφουν ο Γιάννης και ο Ηλίας Κάκανος



Με την παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Νεροχωρίου, γενέτειρα του αειμνήστου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, τα “Ειρηναία 2016”.
Στην ακολουθία του εσπερινού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με πλειάδα κληρικών από τις Ενορίες του Αποκόρωνα και το σύνολο των ιεροψαλτών της επαρχίας καθόσον τα φετινά “Ειρηναία” ήταν αφιερωμένα σε αυτούς, τιμώντας έτσι, την εκκλησιαστική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά τους στον Αποκόρωνα και ευρύτερα στον Ελληνισμό.
H τιμητική αυτή εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Συλλόγου των καταγόμενων από την κοινότητα Παϊδοχωρίου Χανίων “η Παναγία”, του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, τη στήριξη της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου και υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου.
Διαβάστηκε χαιρετισμός του απουσιάζοντος προέδρου του Συλλόγου Αθηνών για ν’ ακολουθήσουν άλλοι χαιρετισμοί από την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Μαρία Βασιλαντωνάκη, τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τον διευθυντή του Ιδρύματος ”Αγία Σοφία” π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Γιάννη Τερεζάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Δυστυχώς στις μέρες μας φαίνεται η απουσία του φωτισμένου ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, πρώην Κισάμου και Σελίνου, σε μία εποχή αλλοτρίωσης, ξεπουλήματος γης και ιδεών στο όνομα του συμφέροντος…» για να συγχαρεί στη συνέχεια τους ιερείς και ιεροψάλτες του Αποκόρωνα, επισημαίνοντας ότι « κράτησαν και κρατούν ένα μεγάλο βάρος της πίστης μας, που και αυτή μέρα με τη μέρα δυστυχώς αλλοιώνεται και παραμερίζεται με τους φιλόσοφους φωτισμένους πολιτικούς μας».
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός  αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του μακαριστού Ειρηναίου, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Σύλλογο για τις δράσεις όπως και στους ιεροψάλτες για το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Ιδιαίτερη συγκίνηση στον κόσμο που όσο περνούσε η ώρα όλο και γινόταν περισσότερος, προκάλεσαν οι στίχοι των ποιημάτων από τον Φρεδιανό ποιητή και λογοτέχνη Γεώργιο Γιακουμινάκη (Βαγιωνάς) για τους ιερωμένους και τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, ενώ στη συνέχεια ο χορός των Ιεροψαλτών Αποκορώνου έψαλε τα απολυτίκια των Ναών των τριών κοντινών μεταξύ τους χωριών, Παϊδοχώρι, Νεροχώρι και Άγιοι Πάντες που παρά τις αντιξοότητες που πλήττουν την ύπαιθρο παραμένουν με ενεργή δραστηριότητα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηνών, καθηγητής θεολόγος Παντελής Μαριακάκης, o οποίος, ανέπτυξε το θέμα: “H βυζαντινή μουσική και η διακονία του ιεροψάλτου στο Ελληνορθόδοξο Έθνος μας”, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πνευματικότητα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζεται όχι μόνο με τη λατρεία, τον πατερικό λόγο, το φιλάνθρωπο εκκλησιαστικό δίκαιο και την ασκητική και ορθόδοξη πνευματικότητα, αλλά και με τις καθιερωμένες παγκοσμίως Εκκλησιαστικές τέχνες, δηλαδή την αρχιτεκτονική, την αγιογραφία, την ποίηση και την ασύγκριτη βυζαντινή μουσική. Οι τέχνες αυτές δεν έχουν ως κύριο ή αποκλειστικό σκοπό να καλύψουν απλές αισθητικές ανάγκες, αλλά έχουν ως σκοπό να ανεβάσουν τους πιστούς, όπως γράφει ο Φώτης Κόντογλου, στο μυστικό κόσμο της πίστεως με την πνευματική της ομορφιά που έχει ως σκαλοπάτια της τις ιερές τέχνες, τις τέχνες δηλαδή οι οποίες συνεργούν όλες μαζί στο να μορφωθεί μέσα στις ψυχές των πιστών ο μυστικός παράδεισος που ευωδιάζει με πνευματική ευωδία».
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ονομαστική απονομή των διακρίσεων στους ιεροψάλτες και στους εφημερίους των Ενοριών Αποκορώνου και προσφέρθηκε κέρασμα.


Χανιώτικα νέα (24.08.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου