Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΜΕ ΞΕΝΑΓΟ ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓ





Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στον σημερινό «Παιδότοπο» πάμε με τη φαντασία μας Γεωργία με ξεναγό μια μαθήτρια που τέλειωσε το Δημ. Σχολείο Κουντούρας, τη Μαρία Πεϊκρισβίλι.
«Πράγματι αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα που ταξίδεψε πρώτος ο Ιάσονας για το χρυσόμαλλο δέρας, μια χώρα φιλική, ασφαλή και πανέμορφη», υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων ο γνωστός και από άλλες εργασίες μαθητών του που φιλοξενήθηκαν στη στήλη, Μύρωνας Παναγιωτάκης στο συνοδευτικό του σημείωμα. Μαθήτριά του για δυο εβδομάδες, στην αρχή της τελευταίας σχολικής χρονιάς η Μαρία, δικά της όλα τα κείμενα.
«Η Μαρία άλλαξε τρεις δασκάλους και θα χαρεί πολύ να δει στον “Παιδότοπο” κάποια δείγματα απ’ την εργασία της, όπως και η οικογένειά της», μου γράφει στο ίδιο σημείωμα ο Μύρωνας. Και για να χαρούν, λοιπόν, η Μαρία και η οικογένειά της η δημοσίευση σήμερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! «Η πρόσβαση είναι διήμερη, αλλά ενδιαφέρουσα, με πούλμαν των ΚΤΕΛ από Αθήνα μέσω Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης, Τραπεζούντας, αλλά και άμεση με απευθείας πτήση από Αθήνα ή μέσω Κωνσταντινούπολης για Τιφλίδα και Μπατούμ», μας ενημερώνει ο Μύρωνας, που προφανώς την έχει επισκεφθεί. Φύγαμε!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος





Η Γεωργία είναι μια εξαιρετική χώρα με ψηλά βουνά, πράσινα λιβάδια και γαλάζιες παραλίες. Η Γεωργία είναι μια ορθόδοξη χώρα και ο κόσμος την εκτιμά πολύ. Εχει πολύ καλό κλίμα, τον χειμώνα έχει χιόνι, το καλοκαίρι ζέστη και το φθινόπωρο βροχές. Εχει βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Εχει δική της γλώσσα και γράμματα. Αγαπάνε τη μουσική και κάθε οικογένεια έχει δικό της πιάνο. Εχει ιστορικά μέρη που αξίζει να τα δούμε.
Η Γεωργία είναι μια χώρα η οποία από τη μια μεριά ατενίζει τον Καύκασο και από την άλλη βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο / Μαύρη θάλλασα. Εχει έκταση 70.000 km2 και πληθυσμό 4.500.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Τιφλίδα με 1,5 εκατ. – Tbilisi στα γεωργιανά που σημαίνει ζεστή πηγή. Αλλωστε η πόλη έχει θερμές πηγές ακόμα και στο κέντρο της. Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κουτάισι και ακολουθούν το Μπατούμ, το Πότι, το Ρουστάβι, το Γκόρι και το Ζουγκντίντι. Η χώρα συνορεύει με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία και το νόμισμα λέγεται λάρι.






Γειά σας
Με λένε Μαρία και πηγαίνω στην Στ’ Δημοτικού στην Κουντούρα.
Η Γεωργία είναι μια πολύ όμορφη χώρα με ψηλά βουνά, παραλίες, ωραία φαγητά, κρασιά και φρούτα.
Πρωτεύουσα είναι η Τιφλίδα. Ολοι πρέπει να έρθουν για διακοπές στη Γεωργία.


Το χιγκάλι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό στη Γεωργία. Το χιγκάλι φτιάχνεται με ζύμη και κιμά. Ζυμώνουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Μετά φτιάχνουμε τον κιμά με διάφορα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε με ένα ποτήρι κυκλάκια. Μετά ξαναανοίγουμε τα κυκλάκια λίγο και μετά προσθέτουμε λίγο κιμά. Το τυλίγουμε ώστε να μην βγει έξω ο κιμάς, βράζουμε το νερό και τα ρίχνουμε μέσα για 15 λεπτά.
Μετά τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και το χιγκάλι είναι έτοιμο.


Στην περιοχή της Γεωργίας βρισκόταν κάποτε το βασίλειο της Κολχίδας. Εκεί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, βρισκόταν το χρυσόμαλλο δέρας που αναζήτησε ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες του. Κάποιος μπορεί να δει την “Αργώ” στο λιμάνι του Βόλου και στο κέντρο του Μπατούμ. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι από παλιά η Ελλάδα και η Γεωργία ήταν πολύ δεμένες χώρες. Χιλιάδες Ελληνες ζούσαν εκεί μέχρι πριν λίγα χρόνια κυρίως στο Σοχούμι, το Μπατούμ και την Τιφλίδα.




Στις 14 Ιουνίου 2015 η Τιφλίδα πλημμύρισε από δυνατές βροχές και ο ποταμός Mtkvari ξεχείλισε. Η πόλη έπαθε σημαντικές ζημιές και το χειρότερο ήταν ότι πλημμύρισε και ο ζωολογικός κήπος της πόλης. Ετσι αρκούδες, ιαγουάροι, ιπποπόταμοι, ερπετά ξεχύθηκαν στις γειτονιές και στα δάση γύρω από την πόλη. Κάποια γύρισαν πίσω, ενώ άλλα τα σκότωσαν και άλλα ίσως χάθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου