Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ Δ. ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ
"ΦΩΣ" ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
Γράφει ο Μανόλης Μαρκαντωνάκης



Μία ακόμα ποιητική συλλογή υψηλής ποιητικής ευθύνης, που ασχολείται με το αναπάντητο για τα σκοτάδια των γήινων καιρών όλων των εποχών, με τίτλο “Οι”, παρουσίασε ο ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης, σε πανελλήνια πρώτη, το απόγευμα  της Τετάρτης στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα.







Στο περιθώριο της παρουσίασης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο κ. Κακαβελάκης υπογράμμισε ότι «η ποίηση στη σημερινή σύγχρονη ηλεκτρονική  εποχή που ξεπερνά τον χώρο και φονεύει με τις στιγμές τον χρόνο μάς καλεί στην πιο δύσκολη συνάντηση με τον εαυτό μας,  που είναι μια ποιητική πορεία πρόκλησης στο αναπάντητο και ενός ποιητικού λόγου πολύπλευρης αναζήτησης και αγωνίας». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «ανέκαθεν ήμουν ένας άνθρωπος που αναζητά μια καινούργια γραφή, όχι προσαρμοζόμενη μέσα στον χρόνο και στον χώρο των πραγμάτων, αλλά αναζητώντας το αναπάντητο, το οποίο και επιβάλλει μια  αγωνιακή διερεύνηση. Το αναπάντητο είναι το αιώνιο σκότος, αφού μόνο το 10% είναι φως και το υπόλοιπο  η σκοτεινή ύλη και αυτή είναι που καθορίζει το αναπάντητο. Δεν παίρνουμε απαντήσεις ούτε για το κακό, το καλό, την αδικία, για τους πολέμους, ακόμα και για τον ίδιο τον Θεό. Ερωτήματα, λοιπόν, που “σημαδεύουν” το αναπάντητο της ποιητικής μου αυτής αναζήτησης».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Δημήτρης Νικολακάκης  στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δ. Κακαβελάκης είναι μια φωτεινή πνευματική προσωπικότητα, που με τη στάση ζωής του, με τα έργα, τα παραδείγματά του, τις παρακαταθήκες του, λειτουργεί ως πρότυπο και ως καίρια πηγή έμπνευσης για τους τωρινούς, αλλά πιστεύω και για τις επερχόμενες γενιές. Είναι ένας δημιουργός που η επαγγελματική του σταδιοδρομία και η λογοτεχνική του πορεία τον ανεβάζουν πολύ ψηλά». Ο κ. Νικολακάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «ο ποιητής, πλήρης πραγματικής σεμνότητας και ταπεινότητας, δεν επεδίωξε, αλλά και δεν δέχτηκε ποτέ θέσεις, επαίνους και βραβεία.  Οπως έγραψε κάποτε ο Τάκης Σινόπουλος “ο Κακαβελάκης με το σημαντικό του έργο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ποίηση”. Τα έργα του αυτά, καθεαυτά, υπερβαίνουν τα όρια της Ελλάδας, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη γραμμή των επαναστατών του πνεύματος, των παγκοσμίων υπερασπιστών του ονείρου και της ελπίδας, για ένα καλύτερο αύριο».
Στα “Χ.Ν.” μίλησε για τον ποιητή ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης,





ο οποίος τόνισε ότι «ο Δ. Κακαβελάκης είναι ένας ξεχωριστός  ποιητής που κατέχει επάξια μια σπουδαία θέση στη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση. Ενας ποιητής καταξιωμένος όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς. Το έργο του αναγνωρίζεται,  διαβάζεται, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας δύσκολος ποιητής. Ο Δημήτρης Κακαβελάκης φωνάζει για το άδικο, ακόμα και όταν νιώθει μόνος και εγκαταλελειμμένος». Ο κ. Κακατσάκης σημείωσε ακόμα ότι «ο Δ. Κακαβελάκης μπορώ να πω ότι έχει επωμιστεί τον ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη, αλλά και του Προμηθέα Πυρφόρου. Κρατάει το φως και προσπαθεί  να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή. Είναι ένας καθαρά πολιτικός ποιητής, αλλά  ταυτόχρονα όμως και  βαθύτατα θρησκευτικός και κοινωνικός ποιητής».
Από την πλευρά του ο εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης τόνισε ότι «το μεγαλείο της ποίησης νομίζει ο καθένας ότι το κατέχει. Η ποίηση εν τέλει δεν υπόκειται σε διαδικασίες ορισμών και ορίων, είναι ότι πιο συμπτυγμένο και κοντινό στην πνευματική δημιουργική διαδικασία του ανθρώπου. Η ποίηση του Κακαβελάκη επί χρόνια ήταν εκτός από ακουστική, όπως είθισται, και οπτική. Ο ποιητής στοχεύει σ’ αυτό που λέμε μια ποίηση έξω από τα τετριμμένα ανθρώπινα προβλήματα, ιδιαίτερα δε στο “πλάτος” της, αφού αναφέρεται στις  διαστάσεις. Το “πλάτος” της ποίησης του Κακαβελάκη είναι σε σύμπτυξη οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος,  αλλά όχι αντανακλαστικά, αφού είναι μια μέθεξη βιωμάτων και στοιχείων».
«Η ποίηση ορατή και αδιόρατη αγωνία των ποιητών. Η ποίηση ύψιστη έκφραση λόγου και τέχνης. Η ποίηση  απόλυτη έκφραση του σεβασμού στην ελευθερία του προσώπου, είναι προορισμένη να “κεντά” τις ευαισθησίες των ανθρώπων κατά τρόπο εξατομικευμένο. Ο αναγνώστης και αποδέκτης των μηνυμάτων της θα ανταποκριθεί διαμορφώνοντας τις δικές του ερμηνευτικές εκδοχές, μέσα από την αποκλειστική δική του προσέγγιση. Αυτό είναι κάτι που ιδιαίτερα επιδιώκει ο ποιητής Δ. Κακαβελάκης», σημείωσε, μεταξύ άλλων,



η γιατρός, στιχουργός, συγγραφέας Πηνελόπη Ντουντουλάκη, η οποία είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Στην παρουσίαση σχολιασμό και ανάγνωση ποιημάτων έκαναν οι Δημήτρης Κακαβελάκης, Βαγγέλης Κακατσάκης, Δημήτρης Νικολακάκης, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, ενώ την εκδήλωση συνόδεψε μουσικά η Ζωή Κολλάρου.

Χανιώτικα νέα (09.09.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου