Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Μνημονεύομεν και Αθανάσιον Γαλανάκη (1)




Ευλογία, ευλογία επαναλαμβανόμενη για μένα να μιλώ γι’ άλλη μια χρονιά, τέτοια μέρα και τέτοια ώρα, στον ευλογημένο αυτό τόπο, στον ομφαλό του Αποκόρωνα. Εδώ όπου η σοφία του εκ Νεροχωρίου ορμώμενου Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού, δημιούργησε πριν από 25 χρόνια το Κοινωφελές Ιδρυμα Αγία Σοφία, ένα ίδρυμα πίστης, ελπίδας και αγάπης και όπου πριν από 10 χρόνια ο ζήλος ενός άλλου Αποκορωνιώτη, του Τζιτζιφιανού στην καταγωγή ιδρυτή των “Χανιώτικων νέων” Γιάννη Γαρεδάκη, έστησε [ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗ-ΠΕ) υλοποιώντας απόφαση του Δ.Σ. του] ανακαινίζοντας εκ βάθρων τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, που είναι εκ των πραγμάτων εξ αδιανεμήτου πλούτος και για την ελληνική δημοσιογραφία και βέβαια για τον τόπο μας.

Μνημονεύομεν Ειρηναίον Γαλανάκη εκτός όλων των άλλων και μέσω του βιβλίου “Η λαϊκή μούσα της Κρήτης για τον σεβασμιώτατο Ειρηναίο Γαλανάκη: Ριζίτικα, μαντινάδες, ρίμες, ποιήματα” που με περίσσια αγάπη επιμελήθηκε και παρουσίασε προηγουμένως ο καταξιωμένος ανά το πανελλήνιο, και ως ο κατ’ εξοχήν μελετητής της ζωής και του έργου του Παππού, δάσκαλος, λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης. Μνημονεύομεν και Αθανάσιον Γαλανάκη, τον μικρότερο αδελφό του, ωστόσο, απόψε. Μέσω των δικών του μηνυμάτων, που αναδύονται, αναδίδονται, μεταδίδονται και διαδίδονται απ’ το βιβλίο του “Μηνύματα ορθόδοξης ομολογίας και πίστης”, που μόλις κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδόσεις “Ερεισμα”  με δαπάνες της οικογένειας, για τις ανάγκες του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Ιδρύματος. Μια ζωή, για 85 τόσα χρόνια δωρεάν ελάμβανεν και δωρεάν έδιδεν όντας πάντα κάτω απ’ τον ίσκιο του Μεγάλου Αδελφού του, ο συγγραφέας μας…




Μνημονεύομεν και Αθανάσιον Γαλανάκη (2)\







Στον ίσκιο του Ειρηναίου Γαλανάκη… Θα μπορούσε να έχει κι αυτόν τον τίτλο η παρουσίαση των ωραίων και λογοτεχνικά κειμένων που έγραψε και μοίραζε σε φωτοτυπίες ο μακαριστός Αθανάσιος Γαλανάκης, και που έγιναν ένα καλαίσθητο βιβλίο 146 σελίδων μεγάλου σχήματος από το “Ερεισμα”. Θα μπορούσε να ’χει και πολλούς άλλους, ωστόσο. «Ενας καλός ταχυδρόμος είναι πάντας ευπρόσδεκτος», για παράδειγμα λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική σταδιοδρομία του συγγραφέα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία Χανίων, αλλά και του Ταχυδρομείου Βρυσών, τη δεκαετία του 1960, το λέω για όσους δεν το ξέρετε! Η “Τα Χανιά η πατρίδα μου”, κατά “το Αϊβαλί η πατρίδα μου” του Φώτη Κόντογλου, με τον οποίο βρίσκω να έχει πολλές ομοιότητες στο γράψιμο. Η “Ορθοδοξία σημαίνει ορθοπραξία”. Ή, ή, ή, ή… «Τίμιος και ίσος σ’ όλες του τις πράξεις, αλλά με φόβο κιόλας κι ευσπλαχνία». Σκέφτηκα και αυτόν τον τίτλο, στίχος απ’ το ποίημα του μεγαλύτερου νεοέλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, απ’ το ποίημα του “Θερμοπύλες” είναι για λόγους που αν τους αναλύσω θα πρέπει να ξανακτίσω πέτρα την πέτρα, τούτη την παρουσίαση… Ισως στο επόμενό του βιβλίου που μας υποσχέθηκαν τα παιδιά του… Εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση, απόψε μνημονεύομεν, μέσω των μηνυμάτων του και Αθανάσιον Γαλανάκην δωρεάν, έλαβεν, δωρεάν δίδει…



Σημείωση: Αποσπάσματα από την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου από τον γράφοντα στο Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” (Αγιοι Πάντες Αποκορώνου) την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον Εσπερινό στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας

Χανιώτικα νέα (20.09.2016)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου