Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ





ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Πολυδιάστατος ο ρόλος των εκπαιδευτικών



«Επισημάνσεις σε εκδήλωση στον "Κήπο"
Γράφει ο Μανόλης Μαρκαντωνάκης


Στο πολυδιάστατο ρόλο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της  εκπαίδευσης στην κοινωνία την οικονομία τον πολιτισμό αλλά και στην πρόοδο των κρατών, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο «Στην έδρα εγώ, στο θρανίο εσύ» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ιστορικό  “Καφέ - Κήπος”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού.  Στο πρόσωπο λοιπόν τριών  σημαντικών εκπαιδευτικών αλλά και πνευματικών δημιουργών της πόλης μας, του Σταμάτη Αποστολάκη   Βαγγέλη  Κακατσάκη  και  Βασίλη  Χαρωνίτη, τιμήθηκαν όλοι οι μαχόμενους εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Στη εκδήλωση, οι τιμώμενοι συνταξιούχοι πλέον δάσκαλοι,    ξετύλιξαν το κουβάρι της εκπαιδευτική τους σταδιοδρομίας, με  ανέκδοτες ιστορίες, ποιήματα και αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, που κράτησαν αμείωτο την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Στο περιθώριο της εκδήλωσης μιλώντας στα "Χ.Ν." ο Βαγγέλης Κακατσάκης τόνισε ότι  «η σχέση δασκάλου μαθητής ήταν  δαφορετική τα παλιά χρόνια, όπως βέβαια και η σχέση του δασκάλου με την κοινωνία.  Ο δάσκαλος ήταν ένα πρόσωπο σεβαστό απ΄ όλους και ίσως και ο μόνος μορφωμένος της εποχής εκείνης, έτσι οι άνθρωποι ιδιαίτερα δε στις μικρές κοινωνίες και τα χωριά,τον αντιμετώπιζαν με πολύ σεβασμό».Ο κ. Κακατσάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «με τα χρόνια όμως ο δάσκαλος έχασε αυτό το κύρος που είχε στην κοινωνία, λόγω βέβαια της αλλαγής που συνέβη στις διάφορες  κοινωνικές δομές. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι  ο δάσκαλος την σημερινή εποχή εξακολουθεί να κάνει λειτούργημα και όχι  ένα απλό επάγγελμα, γιατί διδάσκει κυρίως με το παράδειγμα του. Διδάσκει αυτό που είναι και όχι αυτό που λέει». Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι « με χαροποιεί το γεγονός όταν συναντάω στο δρόμο παλιούς μαθητές μου  οι οποίοι μου θυμίζουν πράγματα από την σχολική τους ζωή που τα έχω ξεχάσει, ή και αρκετές φορές να τους θυμίζω εγώ κάποια πράγματα που αυτοί έχουν ξεχάσει».

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

 Από την πλευρά του ο Σταμάτης Αποστολάκης επεσήμανε ότι «θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα  υπάρχουν δάσκαλοι που βλέπουν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα και αυτό με κάνει αρκετά αιδιόδοξο, για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι « με ικανοποιεί το γεγονός ότι αρκετοί δασκάλοι με καλούν για να  μιλήσω στα παιδιά, για τα διάφορα ήθη και έθιμα του τόπου μας, για  λαογραφία, και οτιδήποτε που θα πρέπει  που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι μας σήμερα για το τόπο τους και που δεν διδάσκεται στα σχολεία».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

 Για την ξεχωριστή προσωπικότητας τα παλιά χρόνια του δασκάλου, έκανε λόγο ο  Βασίλης Χαρωνίτης σημειώνοντας ότι «ο λόγος του είχε βαρύτητα, ενώ εκτός από την διδασκαλία,προσέφερε πολλαπλά  πράγματα στη κοινωνία. Ο δάσκαλος έτρεφε μεγάλη αγάπη γι΄ αυτό το οποίο είχε κληθεί να κάνει. Εργαζόταν όλη σχεδόν την εβδομάδα, ακόμα και τις Κυριακές, δεν κοιτούσε  ποτέ το ρολόι,  ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που δάσκαλοι παρέδιδαν μαθήματα σε σχολεία με χωρίς θέρμανση, με σπασμένα τζάμι και μέσα σε χωρους που δεν θύμιζαν καθόλου σχολείο.Αυτά όμως τα παρέβλεπε γιατί πάνω απ΄ όλα έβαζε την μόρφωση παιδιών».

Από αριστερά   Ντίνα Κληρονόμου, Ανδρέας Βαρουξάκης, Βασίλης Σταθάκης ,Βασιλης Χαρωνίτης , Δημήτρης Νικολακάκης , Βαγγέλης Κακατσάκης, Σταμάτης  Αποστολάκης, Μανώλης Μηλιαράκης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 Την εκδήλωση χαιρέτισε  ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή, όπου η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες στους πολίτες των «αποεθνικοποιημένων εθνών -κρατών»  αλλά ταυτόχρονα και αποκλεισμούς και πόλωση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και δημιουργία εργαζομένων δυο ταχυτήτων.Στη μεταβατική αυτή κατάσταση η εκπαίδευση παίζει κυρίαρχο ρόλο και καλείται να εφοδιάσει με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες τους νέους ανθρώπους, με κριτική σκέψη, διάθεση αμφισβήτησης και κοινωνικά αλληλέγγυους. που θα αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη».Χαιρετισμό απήυθυνε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Ντίνα Κληρονόμου τονίζοντας ότι «η 5η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τον Εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για  τους μαθητές τους και την κοινωνία.Γιορτάζουν οι άνθρωποι, οι επιστήμονες,  εκείνοι που ασκούν το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου και  δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στο απαιτητικό έργο της εκπαίδευσης της νέας γενιάς. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο η μετάδοση των γνώσεων και η διδασκαλία αριθμών και γραμματικής. Είναι πάνω από όλα κοινωνικός και πολιτικός. Ο δάσκαλος βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές του. Είναι  άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνία, μέσα στην οποία λειτουργεί.Θα έπρεπε  λοιπόν  να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι  και καλά προετοιμασμένοι και καλά υποστηριζόμενοι. Χωρίς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση». «Η μορφωτική λειτουργία των εκαπιδευτικών , δεν πρέπει να προσανατολίζεται μόνο όσον αφορά τις απαιτήσεις της αγοράς. Εξίσου βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η συμβολή στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων , οι οποίες θα είναι σε θε΄ση να συμμετέχουν ενεργά σ΄όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας και να συμβάλλυν στη όσο το δυνατόν πιο ήρεμησυνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών». Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων στη ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων Δημήτηρης Νικολακάκης, ο οποίος είχε αναλάβει  τον συντονισμό  της εκδήλωσης.  Αναμνηστικά διπλώματα για την πολύχρονη προσφορά τους  στη εκπαίδευση,  απένειμε ο υπεύθυνος του ισοτρικού "Καφέ-Κήπος" Βασίλης Σταθάκης.
Χανιώτικα νέα (06.10.2016)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου