Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Μια εκδήλωση στ’ Ανώγεια με πολύ σεβασμό

                                                        




Μια εκδήλωση με πολύ σεβασμό τόσο στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου όσο και στην ιστορία των Ανωγείων ήταν αυτή που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα “Μανώλης Κεφαλογιάννης” του χωριού ο τοπικός δήμος και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, με αφορμή τα 80 χρόνια απ’ τον θάνατο του Εθνάρχη. Καρπός μιας συνάντησης του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη και του δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη  η εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλία του πρώτου με τίτλο “Η διαχρονικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου”, απαγγελίες ποιημάτων από τον δ/ντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλη Αεράκη και τον γράφοντα και προβολή της ταινίας του Βασίλη Μάρου “Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου.


Μανόλης Καλλέργης, Νίκος Παπαδάκης, Μανόλης Καλογερής

«Το κάθε ελληνικό τοπίο είναι τόσο ποτισμένο από ευτυχίες και δυστυχίες με παγκόσμιο αντίκτυπο, τόσο γεμάτο ανθρώπινο αγώνα που υψώνεται σε μάθημα αυστηρό και δεν μπορείς να το ξεφύγεις· γίνεται κραυγή, και χρέος έχεις να την ακούσεις». Κι αν ισχύει η φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη που τη διαβάζω σε μια απ’ τις πινακίδες της αίθουσας που γίνεται η εκδήλωση για τ’ Ανώγεια! Αλλος αέρας εδώ, αυτός που φυσά, όπως διαπιστώνουμε, με το που φτάνουμε όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση και οι 25 περίπου φίλοι του Ιδρύματος (πρόεδρος του Συλλόγου ο Μανόλης Καλογερής) που ήρθαμε επί τούτου από τα Χανιά. Και εντός αιθούσης, που λειτουργεί και λειτουργείται σαν Μουσείο Ιστορικής Μνήμης. Και βέβαια εκτός, σε κάθε σου βήμα. Πανταχού παρούσες και τα πάντα πληρούσες οι πανάρχαιες αλλά και οι σύγχρονες μνήμες!

Μεταξύ των θρύλων και των ιστοριών που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στο χωριό και αυτοί κι αυτές για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που ’χε έρθει για πρώτη φορά εδώ σε μια βάφτιση, για να συνδεθεί ιδιαίτερα με τον Βασίλειο Σκουλά. Λατρεία έδειχνε και δείχνει στο πρόσωπο του Βενιζέλου η πλειοψηφία των Ανωγειανών θα επισημάνει ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του, όπου θα σταθεί ξεχωριστά στα γλυπτά, αλλά και στους πίνακες ζωγραφικής του τοπικού λαϊκού καλλιτέχνη Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλλιού. Τι δώρο κι αυτό η αφίσα με “Βενιζέλους” του Γρυλλιού, που μας έκανε ο δήμαρχος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν διαρκώς μαζί μας με το που φτάσαμε μέχρι το απόγευμα της άλλης μέρας που φύγαμε για την Ελεύθερνα.

«Μεγάλος είσαι/ Κι αν περιμένεις/ γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε/ βάγια να στρώνει, για να διαβαίνεις/ παιδί που θα ’σαι!». Οι πρώτοι στίχοι του γνωστού ποιήματος που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για τον Εθνάρχη, που πρώτο απήγγειλε με την αισθαντική φωνή του, εν είδει εισαγωγής στην εκδήλωση, ο και σε ρόλο συντονιστής της Ανωγειανός Μιχάλης Αεράκης. Συγκίνησις, ενίοτε μέχρι δακρύων και μ’ αυτό και με τ’ άλλα ποιήματα. Και βέβαια προβληματισμός για τα συμβαίνοντα σήμερα, αμέσως μετά…

Μιχάλης Αεράκης


Βαγγέλης Κακατσάκης



Οταν ξέρεις χίλια, κάνεις τους άλλους να κρέμονται απ’ τα χείλη σου, όταν τους λες τα δέκα απ’ αυτά, ακόμα κι αν τα έχουν ξανακούσει, μας έλεγε ένας καθηγητής μου της Παιδαγωγικής. Και η φράση αυτή στον νου μου ακούγοντας τον Νίκο Παπαδάκη να μιλά για τη διαχρονικότητα του Βενιζέλου. Η Ελλάδα επιμένει να υπάρχει με τις συνθήκες που υπέγραψε ο Βενιζέλος και να επιβιώνει με τις μεταρρυθμίσεις του, το γενικό συμπέρασμα των λεγομένων του, για να μείνω μόνο σ’ αυτό.

«Τι να σκεφτεί η σκέψη μου,/ τα χείλη τι να πούνε/ σ’ ένα βουνό που την κορφή τα μάτια δεν θωρούνε». Μια από τις τρεις μαντινάδες που είπε στο τέλος, εν είδει επιλόγου, της εκδήλωσης ο γνωστός Ανωγειανός μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης ή Γυαλάφτης. Κλείνω μ’ αυτήν, πού χώρος για τα μύρια άλλα…

Χανιώτικα νέα (25.10.2016)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου