Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δ1 τάξη 8ου Δημ. Σχ. Χανίων
ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥ 2016

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Μας λένε πολλά και σημαντικά πράγματα ο δάσκαλος και τα παιδιά της Δ1 τάξης του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων, για το ΟΧΙ του 1940 και για τα ΟΧΙ που λέμε, πρέπει να λέμε, σήμερα, στις εργασίες τους, που έγραψαν και ύστερα από μια επίσκεψή τους στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, και οι οποίες φιλοξενούνται στον Παιδότοπο, ανήμερα της 76ης Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Oχι δεν έχω να προσθέσω, ούτε ν’ αφαιρέσω, τίποτα απολύτως σ’ αυτά. Απλά και μόνο τα από καρδιάς συγχαρητήριά μου, γι’ αυτά που γράφουν, έτσι όπως τα γράφουν, έχω να τους δώσω. Και, βέβαια, να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της πατρίδας. Οσο υπάρχουν δάσκαλοι, όπως ο Βαγγέλης Παγωνίδης από τον Εβρο και γενικότερα παιδαγωγοί, όπως τη Χανιώτισσα μουσειοπαιδαγωγό του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Τζίνα Βασιλάκη, υπάρχει ελπίς!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος



Φέτος αποφασίσαμε, σαν μεγάλοι πια που είμαστε, μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, να πρωτοτυπήσουμε και να προσεγγίσουμε ενεργά, αυθόρμητα και εναλλακτικά τα ιστορικά γεγονότα για την επετειακή εκδήλωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση ποιημάτων και πεζών κειμένων στο γλωσσικό μάθημα και με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής, κληθήκαμε να γράψουμε τα δικά μας κείμενα σχετικά με τα γεγονότα της εποχής του 1940 αλλά και του σήμερα, με θέμα “Το ΟΧΙ του 1940 και τα ΟΧΙ που λέμε ή πρέπει να λέμε κι εμείς σήμερα”. Σε αυτά προστέθηκαν και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες μας (αφίσες, εικονογραφημένη ιστορία).
Παράλληλα εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, τα Χανιά μας, που πήρε ενεργά μέρος στο καθαυτό γεγονός, αυτό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα η συμμετοχή του όχι μόνο παθητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλά εξ’ ολοκλήρου ουσιαστική που άλλαξε την έκβαση των γεγονότων της Παγκόσμιας Ιστορίας, και του Παγκόσμιου Χάρτη, αποφασίσαμε να ζήσουμε, έστω για λίγο, τα γεγονότα μέσα από μια βιωματική επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης μας, αυτό το πραγματικό στολίδι, και τη συμμετοχή μας στο επετειακό του Πρόγραμμα. Καταφέραμε -έστω για λίγο- να αφουγκραστούμε, να ψηλαφίσουμε, να μάθουμε, να θαυμάσουμε, τα ηρωικά κατορθώματα των δικών μας αφανών ανθρώπων, των παππούδων μας, των συγχωριανών μας, των συγγενών μας. Ο ενθουσιασμός, η πρόσκαιρη χαρά της νίκης, η απογοήτευση της ήττας και το φοβερό, αναπάντητο “γιατί”. Κι όλα αυτά, κάτω από τη φοβερή σκιά της φρίκης του πολέμου μάς ένωσαν περισσότερο και μας έκαναν πιο δυνατούς να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις του σήμερα. Ζούμε σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς που συνάμα κρίνουν και κρίνονται, γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας, όσο μικροί και αν είμαστε, να μαθαίνουμε τον τόπο μας, την ιστορία μας και τους ανθρώπους μας. Να διδάσκουμε την ιστορική πορεία μας και να διδασκόμαστε… Αυτό ας γίνει βίωμά μας.
Ο δάσκαλος και οι μαθητές του Δ1 του 8ου Δ.Σ. Χανίων






Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι Ελληνες είπαν ένα υπερήφανο ΟΧΙ στους Ιταλούς που ήθελαν να κατακτήσουν την πατρίδα μας.
Ετσι και σήμερα, μπορούμε να πούμε ένα ΟΧΙ στον ρατσισμό.
Αλέξανδρος Μηλαθιανάκης

[…] Το ΟΧΙ του 1940 πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας. Σήμερα πρέπει να λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό, στον Ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Επίσης, όταν βλέπουμε τέτοιες πράξεις να μην αδιαφορούμε…
Γρηγόρης Τζεμανάκης

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η ιταλική κυβέρνηση, έστειλε στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την παράδοσή της. Ο Ιωάννης Μεταξάς, απάντησε ένα ηχηρό “ΟΧΙ” εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού. Από τότε, κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα γιορτάζουμε την άρνηση της Ελλάδας να υποταχθεί. Η 28η Οκτωβρίου είναι για όλους τους Ελληνες εθνική επέτειος και αργία.
Σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη ΟΧΙ με την ίδια σημασία που είχε και τότε. Δηλαδή λέμε ΟΧΙ όταν θέλουμε να εκφράσουμε την άρνησή μας σε κάτι που μας ζητάνε. Επίσης λέμε ΟΧΙ όταν δεν μας αρέσει κάτι.
Ανδρέας Βιολάκης





[…] Οκτώβρης 2016: Το όχι στην καθημερινότητά μας πλέον είναι κάτι το συνηθισμένο. Ολοι οι άνθρωποι όταν αρνούνται να κάνουν κάτι ή όταν δεν επιθυμούν κάτι λένε ΟΧΙ. Το όχι σήμερα πολλές φορές το λέμε όχι μόνο για να διαφωνήσουμε με κάτι αλλά και να για να διαφυλάξουμε τα υποτιθέμενα όριά μας, διότι πιθανόν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ομως όσο καλά ξέρει κάποιος τον εαυτό του, τότε ξέρει να βάζει όρια και άνετα μπορεί να παίρνει και να δίνει στους άλλους.
Λευτέρης Αλεξάκης

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδας. Σήμερα λέμε ΟΧΙ για το μπούλινγκ, για τον πόλεμο και φυσικά γι’ αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε.
Αρτεμις Ζόι

[…] Εμείς τα παιδιά στέλνουμε τα δικά μας μηνύματα με τη λέξη “ΟΧΙ”.
ΟΧΙ στις προσβολές και τις κοροϊδίες! ΟΧΙ στην αποδοκιμασία και στη σύγκρουση! Ενα μεγάλο ΟΧΙ στην τρομοκρατία και τον ρατσισμό! ΟΧΙ στις ουσίες που εθίζουν! ΟΧΙ στα επικίνδυνα παιχνίδια! ΟΧΙ στη σεξουαλική παρενόχληση! Ας γίνει λοιπόν αφορμή ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου για να βρεθούν σωστοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα δικά μας “ΟΧΙ”, τα “ΟΧΙ” των παιδιών.
Ιωάννα Μακρινάκη

Το 1940, ο Μεταξάς είπε το μεγάλο ΟΧΙ στους Ιταλούς κατακτητές, και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Εμείς δεν φοβηθήκαμε τους Γερμανούς και προτιμήσαμε να αγωνιστούμε για την ελευθερία παρά να παραδοθούμε χωρίς αγώνα και θυσία. Σήμερα, λέμε ΟΧΙ στον ρατσισμό, στο μπούλινγκ, ΟΧΙ στη Βία, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στη φτώχεια, ΟΧΙ στο έγκλημα.
Ιάσονας Στουπάκης


[…] 76 χρόνια μετά, τα πάντα έχουν αλλάξει, αλλά προς το καλύτερο κι άλλα προς το χειρότερο. Στα στραβά και τα άσχημα λέμε πάντα ΟΧΙ.
Οπως: ΟΧΙ στον ρατσισμό! ΟΧΙ στη βία! ΟΧΙ στον πόλεμο! ΟΧΙ στη ρύπανση του περιβάλλοντος! ΟΧΙ στη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Γεώργιος Καλογεράκης

Χανιώτικα νέα (28.10.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου