Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΓΙΟΡΤΗ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣΤΡΙΜΑΡΤΥΡΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ



«Στα 150 χρόνια της ζωής της η Τριμάρτυρη, έτσι είναι γνωστή από τους Χανιώτες, έχει ταυτιστεί με τη μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης και έχει καταξιωθεί ως ένα από τα αξιολογότερα μνημεία της Κρήτης», γράφει μεταξύ των άλλων προλογίζοντας, μετά τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, την καλαίσθητη έκδοση “Ιερός Καθεδρικός ναός των Εισοδίων Θεοτόκου Χανίων”, που κυκλοφορήθηκε (γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά) στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης. Ευλογία για τον Παιδότοπο να φιλοξενήσει με αφορμή  την  μεγάλη των Εισοδίων γιορτή, που πανηγυρίζει η πόλη μας, κάποια απ’ τα κεφάλαια αυτής της έκδοσης διανθισμένα με σχετική εικονογράφηση.
Βοήθειά μας η Χάρη της Παναγίας
και Χρόνια Πολλά!
Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Δάσκαλος






Το ιστορικό του Ι.Ν. των Εισοδίων


Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο περικαλλής Ιερός Καθεδρικός Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνος μικρός ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας.
Το μικρό αυτό ναό γκρεμίζουν οι Ενετοί όπως έκαναν με τους περισσότερους ορθόδοξους ναούς των Χανίων και της Κρήτης και στη θέση του κτίζουν μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρίσκεται απέναντι, στην άλλη πλευρά της σημερινής οδού Χάληδων.
Όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850.
Αργότερα το σαπωνοποιείο περιέρχεται στην κυριότητα της Χριστιανικής Κοινότητας των Χανίων και οι Χριστιανοί το μετατρέπουν σε Ναό, τον οποίον εγκαινίασε ο Επίσκοπος Κυδωνίας Καλλίνικος κατά το έτος 1861 και από τότε λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα.
Η μικρή θαυματουργός εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου, μοναδικό απομεινάρι του καταστραφέντος από τους Ενετούς μικρού Ναού, τοποθετείται επίσημα από τότε, στη θέση που βρίσκεται και τώρα, στον αριστερό χώρο του Νάρθηκα του Ιερού Ναού.
Η Εικόνα, μοναδική ιερή κληρονομιά της Πόλεως μας, δεν συνδέει μόνο τους αιώνες αλλά ενώνει και τους ανθρώπους των Χανίων, που την τιμούν και την προσκυνούν με ευλάβεια καθημερινώς επικαλούμενοι την πρεσβεία της Παναγίας, αλλά και την πιο αυθεντική μαρτυρία για την ιστορική διαδρομή αυτής της μαρτυρικής πόλεως για περισσότερα από χίλια χρόνια.
Ο ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό εις το οποίο τιμάται ο Αγιος Νικόλαος προς αναπλήρωση του ομωνύμου Ναού της Σπλάνζιας τον οποίον οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει τότε σε Τζαμί.
Μετά την ανέγερση του Επισκοπείου, της Επισκοπής και των Κοινοτικών Σχολείων γύρω από τον Ιερό Ναό των Εισοδίων, μεταφέρεται εκεί η έδρα του Επισκόπου και ο Ναός των Εισοδίων καθίσταται ο Καθεδρικός και Μητροπολιτικός Ναός της πρωτεύουσας της Κρήτης, των Χανίων και αποτελεί έκτοτε το σημαντικότερο θρησκευτικό και πολιτισμικό μνημείο της πόλεώς μας.

Ο Ναός και η πόλη






Ο Ναός των Εισοδίων καθώς λογιάζεται από το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μας, είναι ο Ναός των Χανίων και καθώς το πρόσωπο της Παναγίας αποτελεί για όλους τους πιστούς «το μέγα κεφάλαιον της σωτηρίας των» και καθώς ο Καθεδρικός μας Ναός βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης μας, αποτελεί πράγματι διαχρονικά φωτεινό ορόσημο αναφοράς και προσανατολισμού στις αιώνιες αξίες της ζωής και της κοινωνίας, στην ίδια τη σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου.
Για εκατόν πενήντα περίπου έτη η Τριμάρτυρη στηρίζει και τροφοδοτεί ηθικά τους Χανιώτες και είναι δεδηλωμένη η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, της περιοχής στο πρόσωπο της Παναγίας, καθώς και η αγάπη τους στον συγκεκριμένο Ιερό ιστορικό Ναό.
Στο αντίκρισμα της Τριμάρτυρης έρχεται στο νου κάθε Χανιώτη ανάγλυφη και ζωντανή η ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις της Πόλης μας.
Μνημείο τέχνης και πολιτισμού αποτελεί ταυτόχρονα το κέντρο της λειτουργικής επικοινωνίας των ανθρώπων με τον Θεό και τη βάση μιας αυθεντικής, οντολογικής σχέσης μεταξύ τους.
Ο Ιερός Καθεδρικός μας Ναός με όλη την απλότητά του εμπνέει αισιοδοξία, τροφοδοτεί και στηρίζει την ελπίδα και ανακουφίζει κάθε πιστό που καταφεύγει σ’ αυτόν και αποζητά τη χάρη και το έλεος του Θεού.
Ανθρωποι πολλοί, από όλες τις συνοικίες και τις γειτονιές των Χανίων, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, μαθήτριες και μαθητές καταφεύγουν κάθε πρωί στον Καθεδρικό μας Ναό, πριν από κάθε καθημερινή τους απασχόληση, για να ανάψουν το κεράκι τους, να γονατίσουν και να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου, και να ζητήσουν το έλεος του Θεού με τις πρεσβείες της Παναγίας και πάντων των Αγίων για το πρόσωπο, την οικογένεια, τις εργασίες των, τις σπουδές των και τις εν γένει προσπάθειές των.
Πράγματι οι πλείστοι των συμπολιτών μας αποθέτουν πολλές ελπίδες τους στην Παναγία και επενδύουν τα πιο μεγάλα και τα πιο ιερά όνειρά τους στην Τριμάρτυρη. Το πιο βέβαιο είναι ότι η Παναγία ως Πλατυτέρα των Ουρανών καθώς την αντικρίζουμε στο θόλο του Ιερού, εικόνα των τελευταίων ετών του διακεκριμένου αγιογράφου Νίκου Γιαννακάκι, αγκαλιάζει και αποσκεπάζει όλους τους Χανιώτες και φυσικά συμφιλιώνει τους πιστούς στο σύνολό τους και όντως αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ίδια τη Βασιλεία του Θεού για κάθε άνθρωπο.

Χανιώτικα νέα (19.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου