Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΕΝ ΝΙΠΠΩ

ΣΤΟΝ ΆΙ-ΓΙΩΡΓΗ ΤΟΝ ΔΑΦΝΙΤΗ





Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν κι εφέτος οι Πέρα-Κατουνιάρηδες του Νίππους, μαζί με τους κοντινούς στη γειτονιά τους βοσκούς, τον προστάτη τους Άγιο, τον Άι-Γιώργη τον Δαφνίτη, στο εκκλησάκι του, που έκτισε πριν από 110 χρόνια η ευσέβεια των παλιών, στο δαφνοδάσος που είναι στο έβγα της γειτονιάς, και το ανακαίνισε κατ'  επανάληψη η ευσέβεια των νεότερων.

Λίαν πρωί, σήμερα, μέρα του Αγίου (Ανάμνησις των εγκαινίων του εν Λύδδη  Ναού  του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ήτοι της καταθέσεως του τιμίου σώματος αυτού) μια λιόλουστη μέρα στην λειτουργία που τέλεσαν ο εφφημέριος του χωριού παπα-Μιχάλης Χριστουλάκης και ο εφημέριος του Βαφέ, παπα-Γιώργης Μπουντουράκης. Σχεδόν ανατέλλοντος του ηλίου. Και για να μην είναι μόνος του στο ψαλτήρι ο Χρήστος ο Κοτσιφάκης.

Πολλοί, πάμπολλοι αυτοί που ήρθαν από το Νίππος και από τα γυρὀχωρα για ν'ανάψουν ένα κερί στον Αργυροκαβαλάρη Άγιο και να καθήσουν μετά την λιτάνευση της εικόνας του στην πλούσια τάβλα της φιλοξενίας που στρώθηκε γι'  άλλη μια φορά στη στάνη των Κοτσιφήδων, όπου κατά το έθιμο δοκιμάζονται τα καινούργια μαζί με τα παλιά κρασιά.. Εις υγείαν και στην μνήμη αυτών που μας λείπουν....

Και του χρόνου!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου