Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΣΚΟΡΔΑΛΑ-ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
Ο ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΣΕΜΙΑΣ







Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης
Στο παραμυθένιο σύμπαν της δημιουργού Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει το κοινό που γέμισε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου κατά την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου “Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη” σε εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ.
«Η  Ευδοκία έχει το χάρισμα να γλυκαίνει τις ψυχές των μικρών παιδιών και να θυμίζει σε εμάς τους αγριεμένους ενηλίκους το βελούδο των ονείρων που κάναμε παιδιά», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη ανοίγοντας τη βραδιά, ενώ ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης υπογράμμισε τις αρετές του συγγραφικού έργου της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη, αλλά και του νέου της βιβλίου: «Οσο κι αν ο λόγος της Ευδοκίας μπορούσε να σταθεί αυθύπαρκτος, η γόνιμη συνεργασία της με την εκλεκτή εικονογράφο μας έδωσαν τη “Γιασεμιά και τ’ Αστεράκια” που δεν διηγείται απλά μια όμορφη ιστορία αλλά τη μετουσιώνει σε αισθητική αξία. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας που αντιμάχεται το βιβλίο…».







Στην πρωτότυπη ομιλία του -μιλώντας με ρίμα- ο δάσκαλος – ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης εξήρε την προσφορά της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη στα γράμματα: «Αισθητική απόλαυση κείμενο σαν χαρίσει/ λογάται λογοτεχνικό και θα καρποθερίσει», ανέφερε σε ένα σημείο της ομιλίας του και συνέχισε λέγοντας: «Αισθητική απόλαυση τση Ευδοκίας μπένα/ δίδει σε μικρομέγαλους κάθε τζη νέα γένα».
Στον παραμυθένιο κόσμο της “Γιασεμιάς” μετέφερε το κοινό διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης.
Ο συγγραφέας και πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Δημήτρης Νικολακάκης που συντόνισε την εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα βιβλία της Ε. Σκορδαλά – Κακατσάκη «βοηθούν τα παιδιά να εμβαθύνουν στα αγνά αισθήματα και συναισθήματα».




Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα πρωτότυπο μουσικοχορευτικό δρώμενο από παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, σε διδασκαλία της γυμνάστριας Τόνιας Καπετανάκη, εμπνευσμένο από τη “Γιασεμιά” που κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.




Εμφανώς συγκινημένη η συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, τους διοργανωτές της εκδήλωσης (Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη” και Βιβλιοπωλείο “Πετράκη”, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Χανίων) έκλεισε τη βραδιά με ένα σύντομο χαιρετισμό: «Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που γράφω πάντα για αστεράκια που κατεβαίνουν στη γη και που τα υποδέχονται. Ισως εσείς μου δώσατε την αφορμή γιατί μια φορά κι έναν καιρό ήρθα κι εγώ εδώ από τη μακρινή Σαμοθράκη και βρέθηκα μέσα σε αγκαλιές, ανοιχτές πόρτες και καρδιές. Ολα αυτά ίσως δημιούργησαν μέσα μου τη δύναμη να γράφω για τα αστεράκια που πέφτουν…», σημείωσε.

Χανιώτικα νέα (30.12.2016)



1 σχόλιο:

  1. Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη Δημήτρη, σ' ευχαριστώ από καρδιάς, για το ρεπορτάζ! Τέλειο από κάθε άποψη! Σφαιρικό, περιγραφικό, τρυφερό, γλαφυρό, γραμμένο πραγματικά με αγάπη!!! Να είσαι καλά! Σ' ευχαριστώ! Κι ευχαριστώ επίσης, τα "Χανιώτικα νέα", την εφημερίδα ΜΑΣ, για την φιλόξενη αγκαλιά της!!!
    Μου αρέσει! ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή