Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ


ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη: “H Γιασεμιά και τ’ αστεράκια”



Γράφει η Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη
Η μικρή γιασεμιά και ο γερο- φράχτης.Μια φιλία που μεγάλωσε κι άνθισε στην άκρη ενός κήπου. Κι ακόμα:Ο μικρούλης άνεμος που κούρνιαζε, κάθε βράδυ, στη φυλλωσιά της γιασεμιάς κι ονειρευόταν να γίνει ποιητής μια μέρα.
Η γιασεμιά που αγνάντευε, παρέα με τους φίλους της, τ’ αστέρια. Η γιασεμιά που ήλπιζε πως, κάποιο βράδυ, θα πέσει και στη δική της αγκαλιά ένα αστέρι και θα φεγγοβολήσουν όλα τα γιασεμάκια της σαν άστρα.
Τα γενέθλια του φεγγαριού με υπόκρουση την αγαπημένη μελωδία των αστεριών “Τα κύματα του Γαλαξία”.
Τα δυο σκανταλιάρικα αστεράκια που καθώς έτρεχαν στις αυλές του Φεγγαριού, γλίστρησαν κι έπεσαν στη γη, στον ανθόκηπο όπου βρισκόταν και η γιασεμιά, και μάλιστα την ώρα των ανθοκαλλιστείων!

Η αναστάτωση, η δυσφορία και η οργή των λουλουδιών, για την αναπάντεχη εισβολή και διατάραξη της απονομής των βραβείων.
Τα δάκρυα των μικρών αστεριών και η ολάνοιχτη αγκαλιά της γιασεμιάς, που παρηγόρησε και νανούρισε τα τρομαγμένα αστεράκια:
«Νάνι-νάνι τ’ αστεράκια μου, νάνι-νάνι τα ξενάκια μου.
Έλα, ύπνε, πάρε τα, σε μια σκάλα βγάλε τα.
Νά ’ναι η σκάλα αψηλή, ν’ ανεβούν σκαλί-σκαλί
στο μεγάλο ουρανό, πού ’χουν μάνα κι αδελφό…».
Τι έμεινε, από αυτή την αναπάντεχη οδύσσεια των μικρών αστεριών και την αγαπητική φιλοξενία της γιασεμιάς; Μα, φυσικά… φως! Φως που έκανε τα μικρά ανθάκια της γιασεμιάς να φεγγοβολήσουν, σαν αληθινά αστεράκια, μέσα στο γλυκοχάραμα. Φως που απλώθηκε σε όλες τις γιασεμιές του κόσμου!

«…Κι από τότε κάθε βράδυ,
Θε μου θαύμα κι ομορφιά,
μέσα στο σκοτάδι
με χιλιάδες άστρα
λάμπει η γιασεμιά!».

Αυτά και άλλα πολλά μας λέει η αγαπητή φίλη Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη στο νέο, εξαιρετικό, όπως και τα προηγούμενα, παραμύθι της με τίτλο “Η ΓΙΑΣΕΜΙΑ ΚΑΙ Τ’ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ”. H προικισμένη συγγραφέας συνθέτει, με την ευαισθησία που πάντοτε τη διακρίνει, μιαν ιστορία για τη διαφορετικότητα, την πολυφωνία, την πολυπολιτισμικότητα και πάνω απ’ όλα για τη δύναμη της αγάπης.
Ενα παραμύθι που έχει πολλά να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους. Μαγευτικές και απόλυτα εναρμονισμένες με τη συναρπαστική αφήγηση οι ζωγραφιές της Κριστίν Μενάρ, σε ένα βιβλίο (εκδόσεις “ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ”) που αξίζει να διαβαστεί και που προορίζεται να συντροφέψει πολύ γλυκά τις δημιουργικές ώρες και τους στοχασμούς όλων!


Χανιώτικα νέα (08.11.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου