Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ


ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΣΚΟΡΔΑΛΑ-ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ

Το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη “Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια” παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά. “Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη” σε εικονογράφηση Κριστίν Μενάρ. Για το βιβλίο μίλησαν ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης και ο δάσκαλος – ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης, ενώ αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης.





Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Δημήτρης Νικολακάκης. Ιδιαίτερη εντύπωση στην παρουσίαση έκανε το μουσικοχορευτικό δρώμενο, που παρουσιάστηκε από παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων σε διδασκαλία της γυμνάστριας Τόνιας Καπετανάκη, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη. Διοργανωτές της βραδιάς ήταν η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, οι Εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη” και το Βιβλιοπωλείο “Πετράκη”.





Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Σκορδαλά, μίλησε με συγκίνηση για τη θερμή συμμετοχή των Χανιωτών στην παρουσίαση του βιβλίου, αλλά και τη συμβολή των διοργανωτών στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η τ. σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής- συγγραφέας, Αγγέλα Μάλμου, σε κείμενό της με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: « Ένα ακόμη κείμενο της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη με το γνωστό ιδιαίτερο ύφος, το οποίο –σκέφτομαι- θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα κατηγορία στην παιδική μας λογοτεχνία και μάλιστα στον τομέα των παραμυθιών. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας -εκτός από την τρυφερή φαντασία και την ιδιαίτερη περιγραφική διατύπωση- θα ήταν η ποιητικότητα του παραμυθιού, τόσο που να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εκτενές ποίημα με την αλληγορία του, τον ανιμισμό και την παραμυθία του, συστατικά απαραίτητα για να χαρακτηριστεί ένα κείμενο καλό για τα παιδιά… Ιδιαίτερα η τελευταία, η παραμυθία, η παρηγοριά δηλαδή που καταλαγιάζει τους φόβους του μικρού παιδιού, ως «ποιητική παραμυθία» ακολουθεί το ανθρώπινο είδος εν τη γενέσει του, ως ένα αποτελεσματικό αντίδοτο της ανασφάλειάς του, καθώς αισθάνεται κόκκος άμμου μες στην παντοδυναμία των φαινομένων γύρω του, ορατών και κυρίως…αοράτων! Από την άλλη, η ποίηση είναι παραμυθία. Σκεφτείτε ότι οι ποιητές και οι παραμυθάδες περασμένων εποχών, απευθύνονταν έμμετρα, σε ολόκληρη την κοινότητα, ασχέτως ηλικίας, για να ψυχαγωγήσουν και να αλαφρώσουν την ψυχή από το φόβο και το μόχθο.
Και ναι μεν το παραμύθι της Ευδοκίας καμώνεται ότι απευθύνεται σε παιδιά, αλλά διαβάζεται με ενδιαφέρον και από τους ενήλικες που επιμένουν να ονειρεύονται και να διατηρούν χλοερή και φρέσκια την ψυχή τους».
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη:



http://www.ert.gr/chania-i/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου