Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ

Ὀ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ




Ονειρική και παραμυθένια και η 18η Δεκεμβρίου , δεύτερη βραδιά παράστασης του Βασιλιά των Ονείρων της Ευδοκίας Σκορδαλά- Κακατσάκη. Ένα μικρό βουνὀ τα τρόφιμα και τα φάρμακα που μαζεύτηκαν... Πολύ μικρή, πάντως, η χωρητικότητας 700 θέσεων μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για να χωρέσει τον κόσμο. Ζητήθηκε ήδη να δοθούν άλλες δυο παραστάσεις μετά τις γιορτές εκτός αυτήν που θα γίνει την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων πάλι με κοινωνικό εισιτήριο (τρόφιμα μακράς διαρκείας και φάρμακα)  για την ενίσχυση του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης Χαλέπας, αυτήν τη φορά.

Για μια υπέροχη παράσταση για ένα ιερό σκοπό" γίνεται λόγος σ' ένα εκτενές ρεπορτάζ της εφ. "Χανιώτικα νέα"(19.12.2016). Διαβάστε το.




 "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΟ ΠΜΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ

Μία υπέροχη παράσταση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου παρουσίασε το έργο της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη από το ομώνυμο παραμύθι της “Ο Βασιλιάς των Ονείρων”. Η σκηνοθεσία ήταν της Μαρίας Ραμουτσάκη ενώ τα εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια ήταν της Μικέλας Παπαδουλάκη. Να σημειωθεί ότι η είσοδος ήταν με κοινωνικό εισιτήριο για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων.
Η Ονειρούπολη και η ιστορία του Βασιλιά των Ονείρων, μάγεψε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο και απήλαυσαν μία υπέροχα δομημένη παράσταση, με εφέ, μουσική, τραγούδι αλλά και ποικίλα μηνύματα κυρίως για το καλό και το κακό που συνεχώς αντιμάχονται για να επικρατήσουν στον κόσμο μας, όπως επεσήμανε μετά το τέλος της παράστασης στον χαιρετισμό της η συγγραφέας Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη.






Εξάλλου η δράση καθόλη τη διάρκεια του έργου κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων οι οποίοι παρακολουθούσαν τα μικρά ονειράκια να κατεβαίνουν στη γη και να επισκέπτονται τους ανθρώπους δίνοντας τους εκείνο που πολύ επιθυμούσαν, ένα όνειρο-όνειρα να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή τους.
Αυτό έως τη στιγμή που ένας μαύρος καβαλάρης, ο Εφιάλτης πάνω σε ένα μαύρο σύννεφο έφτασε στην Ονειρούπολη για να διαφεντέψει τη βρύση της οποίας το κλειδί είχε ο βασιλιά των Ονείρων και από την οποία τα Ονειράκια έπαιρναν νερό για τα όνειρα των ανθρώπων.




Η μάχη μεταξύ του Βασιλιά των Ονείρων και του μαύρου καβαλάρη του Εφιάλτη έβρισκε νικητή πότε τον ένα και πότε τον άλλο, κι όποτε νικούσε ο εφιάλτης διαφέντευε τη βρύση κι όποτε νικούσε ο Βασιλιάς έπαιρνε εκείνος το κλειδί. Τούτη η αιτία που βλέπουμε πότε καλά και πότε άσχημα όνειρα ενώ όταν η μάχη δεν βρίσκει κανένα από τους δύο νικητή, τότε δεν βλέπουμε καθόλου όνειρα, μας λέει το παραμύθι…

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ





Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης που όλων η δουλειά ήταν εντυπωσιακή είναι οι παρακάτω: Ειδικά Εφέ – Γραφικά: Εβίνα Μπασιά. Μακιγιάζ: Ξένια Ζάχου. Μουσική επιμέλεια: Ελένη Καρμπαδάκη. Κατασκευή σκηνικών: Ελενα Αθανασοπούλου – Χριστίνα Βεριβάκη – Γιούλα Κανιτσάκη – Ντένια Καραβασιλειάδη – Σοφία Κοκολογιάννη – Εύα Κουκουράκη – Γιάννης Πατούρας – Μαρία Ραμουτσάκη. Κατασκευή αλόγου: Αμαλία Καρκούλια. Φωτογραφία: Δημήτρης Μπαρούνης. Χορογραφίες: Βασιλική Ντουντουλάκη – Jazz Train Studio. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Υπνος: Σπύρος Κοσμάς. Ξύπνιος: Γιάννης Πατεράκης. Αφηγήτρια: Σοφία Κοκολογιάννη. Ονειράκια: Δέσποινα Τραχαλάκη – Γιούλα Κανιτσάκη – Χριστίνα Βεριβάκη – Γιώργος Τακτικάκης – Χρυσούλα Ψυλλάκη. Βασιλιάς των Ονείρων: Κώστας Βερονίκης. Βρύση: Έλενα Αθανασοπούλου. Ναυτικός: Γιάννης Πατεράκης. Κορίτσι του πολέμου: Βενετία Κοντογιάννη. Γυναίκα: Αθηνά Καπνισάκη. Άνδρας: Σπύρος Κοσμάς. Τυφλή Γυναίκα: Ντένια Καραβασιλειάδη. Εφιάλτης: Νάσος Αθανασόπουλος. Κακά Όνειρα: Λίνα Κελαϊδή – Μικέλα Παπαδουλάκη. Πουλιά που τραγουδούν: Αθηνά Καπνισάκη (κιθάρα- φώνη) – Ειρήνη Κουφογιαννάκη – Μαρία Παπαδογιάννη – Βενετία Φλεμετάκη – Τόνια Φραγκιουδάκη. Θα ακουστεί “Το τραγούδι των Πουλιών”, σε σύνθεση της Μαρίας Παπαδογιάννη και στίχους της Δέσποινας Τραχαλάκη, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση. Πουλιά που χορεύουν: Μίνα Κόρακα – Ιωάννα Κούρπα – Μιχαέλα Περράκη – Νεκταρία Σταματουλάκη.






Ο Βασιλιάς των Ονείρων (Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ (εικονογράφηση Λιάνας Δενεζἀκη) το 2001 και επανεκδόθηκε πολλές φορές. Το 2015 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ (σε νέα εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη) συνοδευόμενο από CD με τραγούδι (στίχοι: Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη, μουσική-ερμηνεία Νένας Βενετσάνου).

Ν.Ε.Κ.
Χανιώτικα νέα (19.12.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου