Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ

Η ΜΟΥΣΙΚΉ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΛΑΩΝ





Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

 Ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Teachers 4 Europe» φιλοξενείται στο σημερινό Παιδότοπο. «Η μουσική και ο χορός γέφυρα γίνονται λαών», μας λένε τα παιδιά του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αγίων Σαράντα, μέσα από ένα όμορφο, ιδιαίτερα κατατοπιστικό δημοσιογραφικό κείμενο, διανθισμένο με σχετικές φωτογραφίες, το οποίο υπογράφει η δασκάλα τους, η καλή μου φίλη Ειρήνη Χιωτάκη. Τυχερά, πολύ τυχερά τα νηπιάκια των Αγίων Σαράντα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση με τίτλο «Γνωρίζοντας χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη μουσική και το χορό τους»,   σκεφτόμουν ενώ διάβαζα το προαναφερθέν κείμενο. Κι αμέσως μετά δύο άλλες φράσεις, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις: «Χάριν των παιδιών υπάρχουν οι δάσκαλοι», η πρώτη. «Όσο πιο μικρό το ανάστημα του μαθητή τόσο πιο ψηλό πρέπει να είναι το ανάστημα του δασκάλου» η δεύτερη.

Πάντα άξια Ειρήνη!



Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δάσκαλος

Το σχολικό έτος 2015-2016, είχα τη χαρά να μπω στο δίκτυο των Teachers 4 Europe συναντώντας αξιόλογους συναδέλφους, με ambassador - επιβλέπουσα πρέσβειρά μου, την κυρία Πόπη Κασσωτάκη - Ψαρουδάκη. Μετά την πραγματικά ενδιαφέρουσα εισαγωγική μας επιμόρφωση, κατά την οποία μας δόθηκε πληθώρα έντυπου υλικού της Ε.Ε., αποστολή μας ήταν -στα σχολεία μας πια- να προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή Ιδέα και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της στους μικρούς σήμερα μαθητές, αλλά αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα, υλοποιήθηκε η δράση με τίτλο «Γνωρίζοντας χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη μουσική και το χορό τους», με σκοπό να προσεγγίσουν τα παιδιά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτισμικά στοιχεία κρατών μελών της.


Η υλοποίηση του προγράμματος







ü Η προσέγγιση έγινε με τρόπο άμεσο και βιωματικό. Επισκέπτες οι οποίοι εκπροσωπούσαν οκτώ διαφορετικές  χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία και Γαλλία) ήρθαν στο νηπιαγωγείο, παρουσίασαν κάθε μια από αυτές με τη βοήθεια οπτικού υλικού, μίλησαν για την κουλτούρα της και κατέληξαν στη μουσική και στη διδασκαλία ενός χορού της. Οι δράσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε ευχάριστο και χαρούμενο κλίμα ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, βοήθησαν τους μικρούς μας μαθητές να αντιληφθούν ότι μουσική και χορός, παρά την πολυμορφία τους -τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν από τόπο σε τόπο-, αποτελούν κοινό τρόπο έκφρασης των λαών. Τους βοήθησαν, ακόμη, να αναπτύξουν ικανότητες κατανόησης, εκτίμησης και σεβασμού της διαφορετικότητας των κρατών ως προς τη μουσική και το χορό, συνειδητοποιώντας ότι αποτελούν κοινό τρόπο επικοινωνίας,  «γλώσσα» παγκόσμια, κατανοητή από όλους, που φέρνει πιο κοντά και που ενώνει/γεφυρώνει ανθρώπους και λαούς.

ü Θέλοντας να διαπιστώσουμε τι αποκόμισαν τα παιδιά μετά από την κάθε επίσκεψη, ζητούσαμε να εκφράσουν προφορικά τις εντυπώσεις τους, αλλά και να τις αποτυπώσουν εικαστικά.  

ü Για τον κάθε επισκέπτη που εκπροσωπούσε μια χώρα δημιουργήσαμε μια ταινία με το φωτογραφικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί, επενδυμένη με τη μουσική που χορέψαμε. Οι ταινίες αυτές τοποθετούνταν στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή της τάξης, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στα παιδιά, τα οποία έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον βλέποντάς τις ξανά και ξανά, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες.

ü Η συζήτηση που αφορούσε στη δύναμη που έχουν η μουσική και ο χορός να ενώνουν, να γεφυρώνουν τους λαούς σε συνδυασμό με τις αξίες που προάγει η Ε.Ε., οδήγησαν στη σύνθεση στίχων οι οποίοι, αφού γράφτηκαν, εικονογραφήθηκαν και επενδύθηκαν ηχητικά με τον ύμνο της Ε.Ε. Στο τραγούδι μας, έπειτα από συζήτηση, δόθηκε ο τίτλος: «Η μουσική και ο χορός, γέφυρα γίνονται λαών».

ü Δημιουργήσαμε μια ταινία ποτ πουρί, η οποία περιείχε αποσπάσματα-στιγμιότυπα από όλες τις επισκέψεις και ενδιάμεσα το τραγούδι που συνθέσαμε. Όπως και οι υπόλοιπες ταινίες, συνέβαλλε στην εμπέδωση των δράσεων που υλοποιήθηκαν (https://www.youtube.com/watch?v=lBJGcmOrGKA)

ü Παίχτηκαν παιχνίδια με τη μουσική και τις σημαίες των χωρών που γνωρίσαμε, τα οποία βοήθησαν, επίσης, να εμπεδωθούν καλύτερα όσα αποκόμισαν τα παιδιά.

ü Αξιολόγηση της δράσης έγινε με μια άσκηση που δημιουργήθηκε στο λογισμικό λογισμικό Hot potatoes, στην οποία τα παιδιά έπρεπε να αντιστοιχίσουν τη μουσική που άκουγαν στην αριστερή στήλη, με τη σημαία που ταίριαζε από τη δεξιά στήλη. Η άσκηση αυτή έδινε τη δυνατότητα πληροφόρησης για την ορθότητα ή μη της απάντησης.   




Διάχυση των αποτελεσμάτων -  Ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας

Κατά τη διάρκεια  των διήμερων  εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης / Region of Crete και του Δήμου Χανίων  για την "Ημέρα της Ευρώπης" (13-14 Μαΐου),  είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το τραγούδι μας με τίτλο  "Η μουσική και ο χορός, γέφυρα γίνονται λαών". Επίσης, στις 30 Μαΐου 2016 οργανώθηκε στο χώρο του Νηπιαγωγείου εκδήλωση παρουσίασης της εργασίας μας στην οποία παρευρέθηκαν παιδιά, γονείς, συνάδελφοι, φίλοι, Τ4Ε, ambassadors T4E, καθώς και ορισμένοι από τους επισκέπτες μας στην τάξη, οι οποίοι μας δίδαξαν το χορό της χώρας που εκπροσωπούσαν. Η εργασία μας, τέλος, αναρτήθηκε στη σελίδα των «Teachers4Europe» (http://www.teachers4europe.gr/) και στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου (http://blogs.sch.gr/nipagsarant/category/%CF%84eacher-4-europe/#prettyPhoto)



Επίλογος

 Όσα ζήσαμε στη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος άφησαν μια γλυκιά γεύση χαράς και ικανοποίησης σε όλους μας… μικρούς και μεγάλους! Το σχολείο δεν έγινε μόνο φορέας γνώσεων, αλλά και πολιτισμού! Συνειδητοποιήσαμε πως η μουσική και ο χορός, δημιουργώντας κλίμα κατάλληλο για γνωριμία και επικοινωνία, αποτελούν τρόπο συνεννόησης, γλώσσα χωρίς σύνορα κατανοητή από όλους, που ζεσταίνει τις καρδιές, που διαμορφώνει προσωπικότητες και γεννά  συναισθήματα. Που μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας λειτουργώντας συνεργατικά, ομαδικά, αλληλεπιδρώντας θετικά και γεφυρώνοντας τις διαφορές μας. Αυτό το «πλησίασμα» (μέσα από τη μουσική και το χορό) το νιώσαμε, το βιώσαμε, το χαρήκαμε πραγματικά!




Ευχαριστίες οφείλουμε σε εκείνους που συνέβαλαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης:



Tiziano Calabrese (Ιταλία)

Teresa Silva - Καβρουλάκη (Πορτογαλία)

Ηλία Παπαοικονόμου (Ισπανία)

Ελένη Καβαζίδου (Ελλάδα)

Maria Crisu (Ρουμανία)

Εμμανουέλα Λαρεντζάκη (Αυστρία)

Σταύρο Πατεράκη - Επίτιμο Πρόξενο της Σλοβακίας στα Χανιά

Lenca Berlecka (Σλοβακία)

Martina Krizanova (Σλοβακία)

Στέλλα Κουτσουπάκη (Γαλλία)

Δανάη Κουτσουπάκη (Γαλλία)

Χριστιάνα Λιουδάκη  (Γαλλία)


Για την ουσιαστική της υποστήριξη, ξεχωριστά το ευχαριστώ στην κυρία Πόπη Κασσωτάκη - Ψαρουδάκη, Ambassador Teacher 4 Europe και Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 50ης Περιφέρειας

ΕΙΡΗΝΗ ΧΙΩΤΑΚΗ

Χανιώτικα νέα (03,12,2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου