Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Μετά φιλικωτάτων βενιζελικών αισθημάτων



Ευλογία για τον τόπο μας, για τον δήμο Χανίων, για την ομώνυμη περιφερειακή ενότητα, για την Κρήτη γενικότερα, αλλά και για την Ελλάδα, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, έτσι όπως, με ιθύνοντα νου τον γενικό διευθυντή του Νίκο Παπαδάκη λειτουργεί και λειτουργείται  εδώ και 16 χρόνια… Αγια η ώρα που ο μακαριστός μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης έκανε και τούτη, κατά πολλούς τη μεγαλύτερη του, “καπετανιά” ιδρύοντάς το, σαν έκφραση του χανιώτικου, αλλά και του κρητικού και του πανελλήνιου “εμείς”.

Κυρίαρχες στο μυαλό μου οι παραπάνω σκέψεις το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου, ενώ παρακολουθούσα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος”, του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στη Χαλέπα, την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο πρόεδρο του Ιδρύματος, που έγινε σαν επίλογος των φετινών εκδηλώσεων για την 103η επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τη στιγμή της απονομής του μεταλλίου και των σχετικών τίτλων από τον πρώτο πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση. Ενθυμούμενος πολλά και διάφορα απ’ τα μέχρι τώρα “συμβάντα της διαδρομής” του Ιδρύματος, την οποία παρακολουθώ ανελλιπώς.

«Εδώ στην Κρήτη, ο αέρας της Ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος κι ελπιδοφόρος», υπογράμμισε σε μια αποστροφή της αντιφώνησής του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την οποία καθήλωσε στην κυριολεξία το ακροατήριό του. Ευκαιρία, κατά που φαίνεται, έψαχνε, κι ευκαιρία βρήκε να πει αυτά που ήθελε να πει προς πάσαν κατεύθυνση. Και προς την ηγεσία της γείτονος Τουρκίας που αμφισβητεί ευθέως και προκλητικά τελευταία τα κυριαρχικά εδαφικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως η συνθήκη της Λωζάννης τα καθορίζει, και προς την Ευρώπη. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, επεσήμανε. Ως Ελλην Ευρωπαίος ηγέτης, μιλώντας απ’ την έδρα του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγαλύτερου Ελληνα και κατ’ εξοχήν Μεγάλου Ευρωπαίου Πολιτικού.

Για ευτυχή συγκυρία που υπάρχει αυτήν την ώρα το συγκεκριμένο βήμα, έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής. Για ξεχωριστή στιγμή μίλησε στην αναφορά του στο πρόσωπο του πρόεδρου της Δημοκρατίας ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος. Για μεγάλη τιμή που είναι ταυτόχρονα προνόμιο και χρέος μίλησε ο πρόεδρος. “Κτήμα ες αεί”, οι παρακαταθήκες που άφησε ο εθνάρχης, και γι’ αυτόν, αλλά και για όλους τους Ελληνες, αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!

“Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων…” Ο τίτλος (ένας τίτλος δάνειος που τον χρησιμοποιούσε συνήθως ο Βενιζέλος εν είδει χαιρετισμού στις επιστολές του, πριν από το όνομα του) της Μουσειοσκευής του Ιδρύματος που ξεκίνησε, αμέσως μετά την αντιφώνηση του προέδρου, με ένα μικρό παραστασιακό δρώμενο, επίσημα το ταξίδι της στα σχολεία της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας. “Μετά φιλικωτάτων βενιζελικών αισθημάτων”, ο τίτλος για τούτη την Στάση, που μου ’ρθε στον νου, στο τέλος της εκδήλωσης, βλέποντας τον “πανταχού παρόντα”, σ’ όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας, Σήφη Μαρκάκη, μαζί με τα “παιδιά του Ιδρύματος”, κάτω απ’ τη μεγάλη φωτογραφία του Βενιζέλου.

Χανιώτικα νέα (06.12.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου