Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ

Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη: “Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια”, Αθήνα, 2016, σχ. 21,5×29,5, σ. 30, έγχρωμη εικονογράφηση.

.
Μια χαρούμενη, πολυτελής έκδοση για παιδιά, ανάγνωσμα συναρπαστικό, απολαυστικό γιατί η μαγεία της δόκιμης λογοτεχνικής γλώσσας της δημιουργού του, πάντα συγκινεί. Από το 1999, “που έδωσε εξετάσεις”, στο αναγνωστικό της κοινό, με το παραμύθι της: “Ενα αστέρι πέφτει στη γη”, ως τον “Ευτύχη και το Ουράνιο Τόξο” και το “Ενα παράξενο γαϊτανάκι” της, πήρε άριστα και τα θαυμάσια παιδικά της αναγνώσματα, θυμάμαι εννιά (9) μαζί με: “Το σουραύλι της καρδιάς μου”, τα ποιήματά της, όλα της τα έργα ζητιούνται από τα παιδιά επίμονα, και για τον θαυμάσιο λόγο της γραφής των, και για την τόσο συναρπαστική, πάντα, εικονογράφησή των. Χαρείτε στο σημερινό τη θαυμάσια εικονογράφηση της χαρισματικής κας Κριστίν Μενάρ.
Εχουμε λοιπόν στην Κρήτη μας, στα Χανιά μας, χαρισματική παιδική λογοτεχνία, που ξεκορφίζει από τα Κρητικά ως της Σαμοθράκης τη γενέθλια γη της δημιουργού της “Γιασεμιάς”, που μας συντρόφεψε χθες τ’ απόγευμα, διαβάζοντάς την, στα εγγονάκια μας, ολόγυρα μου καθισμένα!
Κι είπα τελειώνοντας: τη θερμή ευχαριστία μου στο Θεό, που μ’ αξιώνει να ζω τέτοια ανεκτίμητα βιώματα, κι εξέφρασα τη χαρά μου -με τούτο το φτωχικό γραφτό μου- στη χαρισματική δμιουργό του έργου, την αγαπητή Ευδοκία την αγαπημένη συντρόφισσα του φίλου μας Βαγγέλη Κακατσάκη και δική μας οικογενειακή φίλη!
Βγήκαμε, ύστερ’ από την απολαυστική ανάγνωστη της “Γιασεμιάς” με τα εγγόνια μας στην αυλή μας, κι εκεί στον φράχτη μας πίσω, είπαμε να φυτέψουμε κι εμείς μια μικρή “γιασεμιά”, για να νοιώσουμε τον φράχτη μας να χαίρεται, αλλά και να προσδοκούμε “να πιάσει” στο χώμα του, να μεγαλώσει και ν’ ανθίσει! Κι υποσχεθήκαμε πώς θα τη φροντίζουμε και πώς θα παρατηρούμε τον γέρο φράχτη μας αν την προσέχει, όπως της είχε πει…. κι όπως μας παραγγένει η χαρισματική συγγραφέας κα Ευδοκία! – Ευδοκία πάντα άξια, και στην επόμενη πνευματική σου δημιουργία με καλό. Εμείς θα την περιμένομε…

*Δάσκαλος- λαογράφος στην στήλη του ""Πνευματικά και Καλλιτεχνικά Γεγονότα" (Χανιώτικα νέα, 16.12.2016)




          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου