Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Οι σπασμένες πλάκες όλων των… Χανιωτών

                                                        

Πάντα ενδιαφέροντα είναι τα σχόλια που δημοσιεύονται στα “Χ.Ν.”, ιδίως όσα αφορούν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών τούτης της πόλης που έχει μια διαφορετική ομορφιά· ιδίως η  παλιά πόλης, το λιμάνι κ.ά. Οι πολίτες βέβαια έχουν δικαιώματα μα κάποιες φορές ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους, την εξής μία: να είναι νομοταγείς πολίτες! Δύσκολο πράγμα να μπορείς να είσαι σωστός· «είναι και θέμα παιδείας» λένε κάποιοι, την οποία εμείς δεν έχουμε. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι «εφόσον ο διπλανός μου “παρανομεί” και δεν τιμωρείται, γιατί να είμαι εγώ σωστός;». Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δίχως τέλος.
Ολη αυτή η εισαγωγή έγινε με αφορμή ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δευτέρας με τίτλο: “Οι πλάκες στη δυτ. πλευρά του ενετικού λιμανιού”. Επαγγελματίας της περιοχής σημείωνε ότι «Καλώς ανακατασκευάζονται οι πλάκες στην ανατ. πλευρά του λιμανιού αλλά η κατάσταση εδώ στη δυτική πλευρά από το Συντριβάνι μέχρι το Ναυτικό Μουσείο είναι πολύ χειρότερη. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα τις επιδιορθώσει ή θα ξεκινήσει η σεζόν και οι τουρίστες θα βλέπουν αυτήν την εικόνα;» Στη φωτ. που δημοσιεύεται βλέπουμε τις πλάκες να έχουν γίνει θρύψαλα!
Ωστόσο… το ερώτημα είναι πώς έσπασαν οι πλάκες κατ’ αυτόν τον τρόπο! Γενικότερα πώς σπάνε οι πλάκες τόσο στο παλιό λιμάνι αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης και αναφέρομαι σε πλάκες που έχουν τοποθετηθεί -ακόμη και πρόσφατα- σε πεζοδρόμια κυρίως, αλλά και σε δρόμους (π.χ. στις οδούς Κτιστάκη, Αρχοντάκη κ.ά).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πήρε κανείς κάποια βαριοπούλα να τις κοπανήσει. Στην περίπτωση δε του λιμανιού -αλλά και σε άλλες περιπτώσεις πεζοδρομίων εντός της πόλης- η κατάσταση των σπασμένων πλακών οφείλεται είτε σε κακή τοποθέτηση, είτε σε λάθος επιλογή του συγκεκριμένου τύπου πλακών είτε κυρίως ίσως λόγω της δικής μας μη τήρησης κάποιων κανόνων.
Π.χ. τα παράνομα παρκαρίσματα πάνω στα πεζοδρόμια που δεν έχουν τις προδιαγραφές, τις “αντοχές” να δέχονται βαριά οχήματα ακόμη και μηχανάκια. Στη δε περίπτωση του λιμανιού, πόσες φορές δεν έχουμε γράψει για την απαγόρευση οχημάτων σε αυτό που όμως δεν τηρείται;
Οι ευθύνες βαρύνουν και εμάς τους ίδιους. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι και εμείς οφείλουμε να προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία…

Χανιώτικα νέα (08.02.2017)

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου