Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Γιοφύρι της Αρτας – Φράγμα Βαλσαμιώτη και… οι ευθύνες του πρωτομάστορα






Γράφει ο Νεκτάριος Ευ.  Κακατσάκης
«Ολημερνίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν».Και όχι η αναφορά δεν γίνεται για το γιοφύρι της Αρτας! Ο θρύλος λέει ότι κάποια στιγμή ξεμπλέξανε με το μυστήριο, χτίζοντας στα θεμέλιά του τη γυναίκα του πρωτομάστορα.
Εδώ στη δική μας περίπτωση αναφερόμαστε στο φράγμα του Βαλσαμιώτη, που όλο το φτιάχνουμε και όλο φαίνεται ότι… κάτι θέλει ακόμη για να λειτουργήσει ως… φράγμα. Τούτη τη φορά η είδηση είναι ότι υπάρχει διαρροή της τάξης των 185-250 κυβικών μέτρων νερού… την ώρα (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 6)! Βέβαια από μία άλλη άποψη, θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση αφού εν συγκρίσει με πέρυσι οι απώλειες είναι κατά 70% λιγότερες. Επίσης ανάμεικτα τα συναισθήματά μας και για το γεγονός ότι ο πρωτομάστορας και οι συν αυτώ βγήκαν εκτός προϋπολογισμού αφού το συγκεκριμένο έργο -που είχε ξεκινήσει το 2005, ολοκληρώθηκε το 2014- από τα 23 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του, έφτασε στα 41.500.000, τουτέστιν σχεδόν τα διπλάσια. Τα διπλάσια λοιπόν για ένα έργο που συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα που όπως προαναφέραμε… ακόμα επιλύονται!
Κι εμείς; συνηθισμένοι όντας σε τέτοιου είδους… προβλήματα, δεν γνωρίζω αν πρέπει να χαιρόμαστε που έχουμε φράγμα έστω και ατελές ή αν θα πρέπει να λυπούμαστε για τις ατέλειές του. Το μόνο σύγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της ελληνικής “παρα-πραγματικότητας” που φαίνεται πως μας έχει στοιχειώσει όπως «τα γιοφύρια της Αρτας που κτίζουμε».
Ωστόσο… ο θρύλος του Γιοφυριού της Αρτας θέλει ένα πουλάκι να δίνει τη λύση λέγοντας ότι πρέπει να «στοιχειώσετ’ άνθρωπο» και μάλιστα τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Ακούγοντάς το, ο πρωτομάστορας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του έργου και γι’ αυτό θυσιάζει τη γυναίκα του.
Επανερχόμενοι στο σήμερα, φυσικά και δεν συζητούμε για μία τέτοια περίπτωση, αλλά τουλάχιστον ας λαλήσει επιτέλους το “πουλάκι” και ας αρχίσουν να αναλαμβάνουν οι λογής – λογής πρωτομάστορες το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί! Ισως τότε να αποκτούσαμε και ισχυρά φράγματα αποπερατωμένα!

Χανιώτικα νέα (01.03.2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου