Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Αλέξη... ρίχτο!


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Αυτό το θέμα με τη διαπραγμάτευση, έχει καταντήσει γελοίο! Αυτό το: «η συμφωνία κλείνει από ώρα σε ώρα, από στιγμή σε στιγμή, από Εurogroup, σε Εurogroup, και από μήνα σε μήνα», με ανησυχεί!
Κάτι τι μου θυμίζει από τα παλιά! Τότε που “τους είχαμε στο χέρι”, που “τους παίζαμε στα δάχτυλα”, τότε που τέτοιες μέρες ο Γιάνης είχε κατέβει στην πόλη μας για την παρέλαση… και του κάναμε τεμενάδες!
…Μου θυμίζει και τι δεν μου θυμίζει!!!
Αλίμονο, έχουμε περάσει από αυτόν τον δρόμο κι άλλη φορά, τότε με λιγότερα μνημόνια στην πλάτη αλλά με τα μυαλά στα κάγκελα γιατί είχαμε πειστεί ότι τελικά θα μας λυπηθεί το σύμπαν και θα συνωμοτήσει υπέρ του περιούσιου λαού! Ελα μου όμως που ο περιούσιος λαός παραδίδει τις τύχες του σε ανάξιους!
Κανείς δεν μας φταίει, παρά εμείς οι ίδιοι!
…Τούτες οι μέρες κάτι μου θυμίζουν· τότε που και πάλι φτάσαμε τον κόσμο στο χτένι! Διότι πάντοτε ο κόμπος φτάνει στο χτένι και αυτό σπάει!
Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα και πριν από δυο χρόνια, τότε που δεν ξέραμε, τότε που ήμασταν ακάτεχοι, άγουροι, και -όπως μετά από λίγο αποδείχθηκε- ψευδοεπαναστάτες (ή κολοτούμπες επί το λαϊκότερον).
Τότε είχαμε οδηγηθεί και πάλι πάνω στην ξέρα, στα capital control που ακόμη μας ταλανίζουν με όλα τα “παρελκόμενά” τους. Ολα αυτά, θα ’πρεπε να μας κάνουν σοφότερους, ίσως και φρονιμότερους με την έννοια του συνετού, του γνωστικού.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν διαφαίνεται! Εχω την αίσθηση ότι παρότι “πάθαμε” δεν “μάθαμε”. Και πλέον το παιχνίδι έχει φύγει από τα χέρια μας!
Το μη κλείσιμο μιας συμφωνίας, η αδυναμία μας να φτάσουμε σε αυτήν, καταμαρτυρεί τη δεινή μας θέση!
…Στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ολα είναι δρόμος”, υπάρχει μια καταπληκτική σκηνή με τον ηθοποιό Γιώργο Αρμένη (είχε κερδίσει το βραβείο α’ αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), όπου δίνει εντολή σε ένα εκσκαφέα να γκρεμίσει ένα μαγαζί (σκυλάδικο) -που μόλις είχε αγοράσει- από τον ιδιοκτήτη του, με την κραυγή – ατάκα “Ηλία ρίχτο” που επαναλάμβανε ώσπου ξεκίνησε ο εκσκαφέας.
Δεν ξέρω αν πρέπει να αναφωνήσουμε όλοι εμείς που είμαστε “ιδιοκτήτες”(!) του μαγαζιού, στον οδηγό Αλέξη: “Αλέξη ρίχτο”! Και βέβαια δεν εννοούμε το καράβι – Ελλάδα στην ξέρα!

Χανιώτικα νέα (22.03.2017)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου