Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΧΡΥΣΑ


Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη

Και για να μην γκρινιάζουμε συνεχώς, υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Όπως η

παράδοση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο και η εκλογή του Μ. Κορρέ, ως μέλους της Ακαδημίας. Μια «εξισορροπημένη ισορρόπηση», μετά την πρόσφατη ανάδειξη του τραπεζίτη Λ. Παπαδήμου στο αξίωμα του προέδρου της Ακαδημίας.






Στο στολίδι λοιπόν του Φαλήρου, που ήδη έχει κερδίσει τις καρδιές μας, θα μπορούμε να φιλοκαλούμεν άνευ ευτελείας με διαβάσματα, μουσικές και θεάματα. Θα σταθώ ωστόσο περισσότερο στον ακάματο αρχιτέκτονα και μηχανικό Μανόλη Κορρέ, επειδή δεν είναι παίκτης ούτε στο Voice ούτε στο Survivor, για να τον ξέρει το Πανελλήνιο Εχει ταυτίσει το όνομά του με τα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης, όπου για χρόνια πολλά μες στο λιοπύρι και τ’ αγιάζι προσπαθούσε να αποκαταστήσει ό,τι κατέστρεψαν περισσότερο οι άνθρωποι παρά ο χρόνος. Εχει γραψει επίσης αρκετά βιβλία, άλλα αυστηρά επιστημονικές μελέτες κι άλλα πιο εκλαϊκευμένα που έχουν πάρει περισσότερα likes από ξένους παρά από Έλληνες αναγνώστες. Εχει κερδίσει και διάφορα βραβεία από διεθνείς φορείς, που σπανίως μαθαίναμε, γιατί δεν πουλούσε αίμα και σπέρμα.


«Όταν ήμουν μόνος, μετακινούσα μεγάλους λίθους, έβγαζα χόρτα, δούλευα σκληρά σωματικά. Κρύο και ζέστη, νύχτες με χιόνι να δουλεύω με λάμπες, αυτά τα θυμάμαι σαν ένα υπέροχο όνειρο. Είχε μια μαχητικότητα όλο αυτό. Νιώθει κανείς ότι έζησε μετά από κάτι τέτοιο»., είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του. Άλλο τόσο κι εμείς νιώθουμε ότι όσο ο χώρος του πολιτισμού έχει τέτοιους ενοίκους και τέτοιες πρωτοβουλίες θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη και κανένας χειμώνας δεν μας τρομάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου