Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΧΡΥΣΑ

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ



Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη

1. Η ισπανική πόλη βομβαρδίστηκε στις 26 Απριλίου 1937 από τα αεροπλάνα των Ναζί σε σύμπραξη με τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο, χωρίς να έχει καμία στρατηγική σημασία.


2.Πριν την τελική σύνθεση, ο Πικάσο έκανε 60 συνολικά μικρές "Γκουέρνικες" και 45 σχέδια.


3. Ο καλλιτέχνης επέλεξε το έργο να είναι ασπρόμαυρο, επειδή η αφαίρεση του χρώματος αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, τη φύση και τη ζωή.

4. Τα χαρακτηριστικά της γυναικείας μορφής με τα υψωμένα χέρια δεξιά είναι εμπνευσμένα από την τότε σύντροφό του, Dora Maar .

5.Το μοτίβο της μάνας με το νεκρό παιδί αριστερά ανακαλεί μια παρόμοια εικόνα από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν του Αϊζενστάιν, ταινία που ο Πικάσο είχε δει στο Παρίσι το 1926 .

6.Μερικά από τα προπαρασκευαστικά σχέδια είχαν κυκλοφορήσει σε καρτ ποστάλ και τα έσοδα από τις πωλήσεις τους είχαν διατεθεί υπέρ του αγώνα των Δημοκρατικών

7. Οταν ένας .Γερμανός αξιωματούχος έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί για ανάκριση και τον ρώτησε:
«Εσείς το κάνατε αυτό;»
«Όχι, εσείς!» του απάντησε.


8. Το 1968 ο Φράνκο εξέφρασε την επιθυμία να εκτεθεί ο πίνακας στην Ισπανία. Ο Πικάσο αρνήθηκε και εξουσιοδότησε το ΜΟΜΑ να επιστρέψει τον πίνακα στην Ισπανία, μόλις αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Αυτό έγινε τελικά το 1981, 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου.

9. Ένα αντίγραφο που βρίσκεται στην είσοδο του ΟΗΕ σκεπάστηκε με μια μπλε κουρτίνα, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο κατά του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ

10. Η Guernica ίσως να μην ολοκληρώθηκε ποτέ. Ένα κομμάτι προστίθεται κάθε φορά που η αγριότητα του πολέμου προσβάλλει το ανθρώπινο είδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου