Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε1 ΔΗΜ. ΣΧ. ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ε1- Ε2 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ο ΠΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ Ο ΝΑΒΙΝΤ



Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Τρεις τάξεις διαφορετικών σχολείων της πόλης μας, ένα μαγικό χαλί, ένας συγγραφέας, ένας ταλαιπωρημένος μικρός ήρωας που αγάπησαν οι μαθητές, πολύ κέφι, χαμόγελα, δώρα και μια φιλία πολλαπλασιασμένη x 60 (όσοι και οι μαθητές) που ζητάει επίμονα συνέχεια, ήταν οι πρώτες ύλες για να ζυμωθεί και να ψηθεί στον φούρνο της παιδικής ανεμελιάς και ζεστασιάς το πιο “εύγεστο” γλυκό της 22ας Μαΐου στις φιλόξενες αυλές και τάξεις του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων».
Πολύ γλαφυρά και παραστατικά μας περιγράφουν στην αρχή του κειμένου που μου έστειλαν ο δάσκαλος της Ε1 τάξης του Δημ. Σχ. Βαμβακόπουλου Γιάννης Πατεράκης και οι δασκάλες των δύο τμημάτων της Ε’ τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων, Στέλλα Μαρεντάκη και Βάσω Νυσταζάκη, την κοινή εκδήλωσή τους για την παρουσίαση του βιβλίου “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” του Πάνου Χριστοδούλου και για την επίσκεψή του.
Δημοσιογραφικό το “ρεπορτάζ” τους, το υπόλοιπο μέρος του οποίου, μαζί με κάποιες απ’ τις εργασίες των παιδιών και σχετικές φωτογραφίες, φιλοξενούμε στον σημερινό Παιδότοπο. Να προσθέσω, ωστόσο σ’ όλα αυτά, τον κοινό τους, κατά τη γνώμη μου παρονομαστή, που δεν είναι άλλος από τη Δασκαλική Ευθύνη, έτσι όπως οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι την αντιλαμβάνονται και την υπηρετούν. Από καρδιάς τα συγχαρητήριά μου για την κοινή σας εκδήλωση, έτσι όπως χάριν των μαθητών σας, την οργανώσατε, Γιάννη, Βάσω και Στέλλα! Πάντα άξιοι, πάντα στις επάλξεις!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος






[…] Στην αρχή μας συστήθηκε ο κύριος Χριστοδούλου, συγγραφέας του βιβλίου “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” και ο κύριος Πατεράκης, ο δάσκαλος από το σχολείο του Βαμβακόπουλου. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τα θεατρικά δρώμενα και τις εργασίες που είχαμε ετοιμάσει. Η τάξη μου παρουσίασε το θέμα της διαφορετικότητας και η τάξη από το Βαμβακόπουλο δραματοποίησε ένα απόσπασμα από το βιβλίο. Πολύχρωμα μπαλόνια, ωραίες μουσικές, περσικοί χοροί και ένα ιπτάμενο χαλί μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε κι εμείς μαζί με τον Ναβίντ, τον πρωταγωνιστή του βιβλίου. Μετά ο κύριος Χριστοδούλου απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις που του κάναμε και μας μίλησε για τις εμπειρίες από τη δουλειά του κοντά στους πρόσφυγες. Η ωραία αυτή συνάντηση τελείωσε με κεράσματα, παιχνίδι και νέες φιλίες. Αυτή η μέρα ήταν για μένα από τις ωραιότερες που έχω περάσει στο σχολείο.
Ιάσονας Αναστασάκης
Ε2 τάξη 9ου
Δημ. Σχ. Χανίων













[…] Το Ε1 τμήμα του Δημοτ. Σχ. Βαμβακόπουλου  και τα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του 9ου Δημοτ. Σχ. Χαλέπας συνάντησαν από κοινού τον ξεχωριστό και μοναδικό στην επικοινωνία με τις μικρές ηλικίες, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Πάνο Χριστοδούλου. Κοινό ερέθισμα όλων ήταν το βιβλίο του “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”. Πρόκειται για 14 εκθέσεις ενός μαθητή Ε΄ τάξης, του Aλκη, γραμμένες με μοναδικό χιουμοριστικό κι ευαίσθητο τρόπο, ώστε μιλάνε κατευθείαν στην ηλικία των 10-12 χρονών και θίγουν καυτά ζητήματα της εποχής μας, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, το προσφυγικό, τα δικαιώματα των παιδιών κ.λπ. Ο Ναβίντ είναι προσφυγόπουλο στο σχολείο του Αλκη, ένας σύγχρονος μικρός κατ’ ανάγκη Οδυσσέας. Ο Π. Χριστοδούλου έχοντας βρει τον κώδικα επικοινωνίας, γλωσσικής και συναισθηματικής, με τις τρυφερές ηλικίες, μάς παρουσίασε και τα άλλα του βιβλία όπου με όχημα το χιούμορ και τη φαντασία, αλλά και το ποδόσφαιρο, τον χορό, τη μαγειρική κ.ά. αγγίζει μοναδικά κι ευαίσθητα πολλά καυτά θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως για παράδειγμα την παράνομη εργασία κι εκμετάλλευση ανηλίκων στο βιβλίο του “Η μπάλα της ζωής τους”.
Οι μαθητές των 2 σχολείων συνομίλησαν με το συγγραφέα, παρουσίασαν δρώμενα κι εργασίες με αφορμή το βιβλίο “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”, αντάλλαξαν δώρα, κεράστηκαν, και το κυριότερο γνωρίστηκαν κι έπαιξαν στις ευρύχωρες και φιλόξενες αυλές του 9ου Δημοτ. Σχολείου.
Οταν ολοκληρώθηκε η δράση, επίμονα ζητούσαν και τα 3 τμήματα την επανάληψή της ώστε να ολοκληρωθεί το χτίσιμο μιας ειλικρινούς και αληθινής φιλίας μέσα στην ίδια την πόλη μας. Κι επειδή το κλείσιμο των σχολείων είναι κοντά, η υπόσχεση δόθηκε για τις αρχές του Φθινοπώρου.
Ευχαριστήρια πολλά αξίζουν στους δυο διευθυντές των σχολείων και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που συνέδραμαν ηθικά και υλικά τη δράση, όπως και στο ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ της πόλης μας, που πρόσφερε δωρεάν τη διαμονή του συγγραφέα για ένα βράδυ.
Οι δάσκαλοι
Γιάννης Πατεράκης, Βάσω Νυσταζάκη, Στέλλα Μαρεντάκη



Ο συγγραφέας Πάνος Χριστοδούλου μάς τίμησε με την παρουσία του και μας ενημέρωσε για τα δικαιώματα των παιδιών και των προσφύγων. Είχαμε καλή παρέα και κάναμε καινούργιους φίλους, που χρειάζεται κάθε Ναβίντ στη ζωή του. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο, μας κέρασε διάφορα γλυκά και στο τέλος υπήρχαν δώρα για όλους. Μείναμε όλοι πολύ ευχαριστημένοι και ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε.
Ε1 Δημ. Σχ. Βαμβακόπουλου










Καλώς ήλθατε κύριε Χριστοδούλου
Υπερηφάνεια και τιμή χαρά του κόσμου ούλου
γιατί μας επισκέφτηκε ο κύριος Χριστοδούλου.
Μαζί με τη δασκάλα μας κάναμε συζητήσεις
για τη φιλία, τη στοργή πώς είναι ν’ αγαπήσεις.
Φίλο καινούργιο κάναμε Ναβίντ το όνομά του
διαβάσαμε, αναλύσαμε τα συναισθήματά του.
Ευχόμαστε όλοι στον Ναβίντ να πάψει να πονάει
κι εμείς θα βοηθήσουμε «στις διακοπές να πάει».
Χάρης Σκορδύλης, Ε2 τάξη 9ου Δημ. Σχ. Χανίων

Χανιώτικα νέα (17.06.2017)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου