Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Β’ ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ – Β2 ΤΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ “ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ”
Για την καρέτα – καρέτα ο λόγος…






Για την χελώνα καρέτα – καρέτα ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Αναφορές στον… βίο και στην πολιτεία της, αλλά και στους κινδύνους που την παραμονεύουν. Δείγματα, κάποια απ’ τα κείμενα και κάποιες από τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές, που υπάρχουν στην κοινή έκδοση ενός… “χελωνοπεριοδικού” δύο τάξεων δύο διαφορετικών σχολείων της Β’ τάξης του Δημ. Σχολείου Γερανίου και της Β2 τάξης των Εκπαιδευτηρίων “Χρυσόστομος Σμύρνης” της Λεοντείου Σχολής, συν μια συλλογική εργασία των Δευτερακιών του Γερανίου. “Ο πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών” ο τίτλος της “χελωνοεργασίας” που μου έστειλαν οι δάσκαλοι των Γερανιωτακιών και των Αθηναιακιών, Μύρων Παναγιωτάκης και Αναστασία Ρήγα αντίστοιχα. Τι “σύμπραξη” κι αυτή και πόση ευαισθησία κρύβει! Συγχαρητήρια Μύρων! Συγχαρητήρια Αναστασία! Πάντα τέτοια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Σημείωση: “Ο πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών” ήταν και ο τίτλος ενός αφιερώματος της Ελένης Φουντουλάκη στην εφημερίδα μας (βλ. 23.5.2016) Αντλήθηκε αρκετό υλικό απ’ αυτό, όπως και από ένα δημοσίευμα του Δημήτρη Δημόπουλου στο “ΓΕΩραμα” μας πληροφορούν οι… εκδότες(!).

Αντί προλόγου




Ολα ξεκίνησαν στο πλαίσιο συνεργασίας δύο τμημάτων δευτέρας τάξης των δύο σχολείων, όταν το τμήμα του Γερανίου έλαβε ένα περιοδικό με εργασίες και ζωγραφιές των μαθητών με θέμα τη χελώνα καρέτα – καρέτα με αφορμή επίσκεψη του άλλου τμήματος στο… νοσοκομείο χελωνών του “Αρχελών” στην Αττική.
Από την άλλη πλευρά το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου Χανίων βρίσκεται ένα βήμα από τις παραλίες όπου οι χελώνες έρχονται κάθε χρόνο για να αφήσουν τα αβγά τους. Φωλιές τους βρίσκονται συχνά, προστατεύονται και έτσι φτιάξαμε ένα χελωνοπεριοδικό με πληροφορίες, εικόνες και φωτογραφίες.
Οι δάσκαλοι Μύρων Παναγιωτάκης – Αναστασία Ρήγα



Το Γεράνι είναι ένα πολύ όμορφο χωριό. Εχει πολύ όμορφες παραλίες και κάθε καλοκαίρι πολλοί τουρίστες έρχονται για να περάσουν τις διακοπές τους. Στις παραλίες όμως μπορεί κάποιος να συναντήσει και μερικούς άλλους φίλους. Αυτοί οι φίλοι δεν είναι άλλοι από τις χελώνες. Οι χελώνες είναι από τα πιο παλιά ζώα που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Η χελώνα είναι ένα ζώο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάθε χρόνο οι χελώνες διαλέγουν παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Η χελώνα είναι απειλούμενο είδος. Πολλές φορές όμως στις παραλίες συναντούμε νεκρές, άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες. Εχουν καταπιεί πλαστικές σακούλες, έχουν χτυπηθεί από προπέλες καραβιών ή έχουν πιαστεί σε δίχτυα ψαράδων και δεν μπορούν ν’ αναπνεύσουν. Ολοι μας πρέπει να αγαπάμε τις χελώνες και όταν πηγαίνουμε στις παραλίες να προσέχουμε τις φωλιές τους.
Τα παιδιά της Β’ τάξης του Δημ. Σχ. Γερανίου


Υπάρχουν στον πλανήτη μας εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων! Η καρέτα – καρέτα έχει μια μεγάλη ιστορία και παράλληλα ένα αβέβαιο μέλλον. Ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο είναι ο σημαντικότερος βιότοπος αναπραγωγής της στη Μεσόγειο. Εκεί βρίσκει προσωρινό καταφύγιο η αμετανόητη αυτή μετανάστρια, με τις συγκλονιστικές ιδιομορφίες: τα ταξίδια κόντρα στα κύματα, την αποθήκευση του σπέρματος από τις θηλυκές για 2-3 χρόνια, τη μυστηριώδη φιλοπατρία τους, τον εντυπωσιακό γεωμαγνητικό χάρτη που τις καθοδηγεί!…




Η συγκινητική ιστορία της “Σοφίας”
στον Πλατανιά





Μια πολύ όμορφη και συγκινητική στιγμή για τον σύλλογο και την εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στα Χανιά, την ιστορία της “Σοφίας”, μας αφηγείται η υπεύθυνη προγραμμάτων του συλλόγου στην Κρήτη.
Πρόκειται για την ιστορία μιας θηλυκής θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta μήκους 72 εκ. και βάρους 40 κιλών, που βρέθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στον Πλατανιά Χανίων. Η θαλάσσια χελώνα ήταν πολύ κοντά στην ακτή και ήταν εξουθενωμένη. Ανθρωποι της περιοχής που έδειξαν ευαισθησία, τη μετέφεραν έξω από το ξενοδοχείο Sofia απ’ όπου και έδωσαν το όνομα στην τραυματισμένη χελώνα και επικοινώνησαν με την εθελοντική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εθελοντές κατέφθασαν άμεσα και με τη βοήθεια των ντόπιων τη μετέφεραν στο ερευνητικό σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επειτα η “Σοφία” μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σούδας με τη βοήθεια ενός καταδυτικού κέντρου για να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης.



Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ





Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ και στην Κρήτη αλλά και στα υπόλοιπα προγράμματα που διατηρεί στην Ελλάδα, λειτουργεί σε 3 άξονες. Οπως αναφέρει η υπεύθυνη προγραμμάτων του συλλόγου στην Κρήτη κα Νικολοπούλου, ο σύλλογος, πραγματοποιεί έρευνα στις παραλίες ωοτοκίας, με σκοπό να βρίσκει τις φωλιές και να τις προστατεύει μέχρι να εκκολαφθούν τα αβγά και τα χελωνάκια να πάρουν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα. Παράλληλα ασκεί πίεση ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα που αφορούν στη διαχείριση και προστασία των παραλιών. Τέλος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως παιδιά και αλιείς, κάθε χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε ο ίδιος ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την αξία αυτού του σπάνιου είδους και τους λόγους προστασίας του, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στον τόπο η παρουσία ενός άγριου είδους όπως η θαλάσσια χελώνα. Η ίδια τονίζει πως «χωρίς τους εθελοντές μας που έρχονται κάθε χρόνο από όλα τα μέρη της γης να συμβάλλουν στο έργο μας, δε θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολλά από αυτά».

Χανιώτικα νέα (15.07.2017)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου