Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΥ



Aποκαλυπτήρια μνημείου χθες στους Αρμένους Αποκορώνου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αρμενιανών Αττικής  “ Ο Κριτοβουλίδης”  σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου, το Δήμο Αποκορώνου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” , και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία και της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών,.
Την εκδήλωση παρουσίασε  ο εκπαιδευτικός – λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ  κεντρικός ομιλητής ήταν  αιδεσιμότατος – ιστορικός, π. Μιχάλης Βλαβογιλάκης, με θέμα: “Οι δύο Συνελεύσεις των Αρμένων 1822 και 1897 – από το πρώτο προσωρινό πολίτευμα της Κρήτης στην απαρχή της αυτονομίας.  Τιμήθηκαν το πρώτο πολίτευμα της Κρήτης  και ο τόπος συναθροίσεων της Επαναστατικής Συνελεύσεως υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ, Γιάννης Τερεζάκης πρόεδρος των συλλόγων Αρμενιανών Αττικής “Ο Κριτοβουλίδης” και της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου υπογραμμίζοντας ότι « το χωριό μας εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν Βενιζελικό, σίγουρα γι’ αυτό που σε συνδυασμό με το παραδεισένιο περιβάλλον, ήταν η αιτία – τούτα τα ίδια πλατάνια που σήμερα μας σκιάζουν, να είναι οι μάρτυρες των εδώ συνάξεων του με συγχωριανούς και όχι μόνο. Σε αυτόν τον χώρο προγενέστερα, όπως μας λέει και μας καταγράφει και ο άλλος συγχωριανός μας λόγιος – ιστορικός και επαναστάτης αγωνιστής Καλλίνικος Κ. Κριτοβουλίδης, υπεγράφη το καταρτισθέν  εις Επίδαυρον πολίτευμα, υπεγράφει δε από τον ίδιο, ως μέλος των επαναστατικών συνελεύσεων, αλλά και ως πληρεξούσιος Αποκορώνου στη συνέλευση αυτή».






Ο κεντρικός ομιλητής, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλυβών π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Η εξέγερση του ελληνισμού το ’21 υπήρξε καρπός μακράς ιδεολογικής προετοιμασίας, αποτέλεσε πλήγμα στην Ιερά Συμμαχία και σήμανε τον θρίαμβο της αρχής των εθνοτήτων. Τα αιτήματα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της πολιτικής ισότητας διαχύθηκαν στο λαό που συνειδητοποίησε ότι αποτελεί μια ξεχωριστή εθνότητα – οντότητα, η οποία μπορεί να αυτονομηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία…. Ως φυσική συνέπεια ακολούθησε το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία όλο τον 19ο αιώνα. Στο τέλος αυτής της ιστορικής διαδρομής πρωτοστάτησε ο Βενιζέλος, υπερβαίνοντας τις παγίδες και τα προσκόμματα της διεθνούς διπλωματίας».





Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγινε κατάθεση στεφάνου από τους διοργανωτές.
  
Ηλίας Ι. Κάκανος
Από "Χανιώτικα νέα" (13.08.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου