Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΕΚΔΗΛΩΔΕΙΣ


ΜΝΗΜΗ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΚΛΗ ΝΙΚ. ΚΑΚΑΤΣΗ
( Ρεπορτάζ της εφ. Χανιώτικα νέα)
ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΕΦ. 'ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
http://eparxiakofos.gr/sto-nippos-apokaliptiria-protomis-oplarchigou-theokli-nikolaou-kakatsi/




Εκδήλωση τιμής και μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής για τον οπλαρχηγό των Κρητικών επαναστάσεων και μέλος της μεταπολιτευτικής επιτροπής, Θεοκλή Νικολάου Κακάτση (Κακατσάκη), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Νίππος Αποκορώνου.
Την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αποκορωνιώτη Θεοκλή Κακάτση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες Αποκορωνιώτες και όχι μόνο που μαζί με εκπροσώπους των απανταχού ευρισκόμενων Κακατσάκηδων, γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία του χωριού με το Ηρώο πεσόντων.
Η προτομή του οπλαρχηγού Θεοκλή Κακάτση φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Χανιώτη γλύπτη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε ο καταξιωμένος συνταξιούχος εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και δημοσιογράφος Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης απόγονος του αείμνηστου τιμώμενου οπλαρχηγού.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ιερείς Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Ακολούθησαν τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής, οι καταθέσεις στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος. Το δεύτερο μέρος άρχισε με ριζίτικο τραγούδι από παρέα Αποκορωνιωτών, χαιρετισμοί από τους διοργανωτές, ομιλία από τη φιλόλογο και ιστορικό κα Στέλλα Αλιγιζάκη, παράδοση της Σημαίας του οπλαρχηγού από την οικογένεια στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού.
ΟΜΙΛΙΑ



Με λεπτομερή προσέγγιση στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής και του τιμώμενου οπλαρχηγού Θεοκλή Κακάτση, αναφέρθηκε η ομιλήτρια κα Στέλλα Αλυγιζάκη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής: «Ημέρα μνήμης και τιμής στο χωριό Νίππος, στη γενέθλια γη του Θεοκλή Κακάτση (Κακατσάκη) τον οποίο τιμούμε και μνημονεύουμε…
Tο Νίππος έγινε πεδίο επαναστατικής δράσης και κατά την επανάσταση του 1866 – 1869, οπότε διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα και στην ευρύτερη περιοχή με ηρωικές πράξεις ιερωμένων και άλλων πολιτών.
Η προσωπική συμβολή του Θεοκλή Κακάτση στην επανάσταση του 1897 έχει καταγραφεί από ιστορικούς και έχει επαινεθεί από τους στρατιωτικούς μελετητές. Επακολούθησε η περίοδος τη αυτονομίας, η εποχή της ελπίδας για ένωση, που όμως, δεν άργησε να διαψευσθεί. Έτσι, όταν ο καιρός το καλούσε, δεν δίστασε να στηρίξει τις ενωτικές απόπειρες και τις επαναστατικές κινήσεις…».






Σημειώνεται ότι το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν η βουλευτής κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αποκορώνου, οι πρώην δήμαρχοι Αποκόρωνα και Σούδας κ. Γρηγόρης Μαρκάκης και Γιάννης Περάκης αντίστοιχα, οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ και Κυριάκος Βιρβιδάκης της Νέας Δημοκρατίας, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης και πολλοί άλλοι.
Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Αποκορώνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και η Οικογένεια Κακάτσηδων (Κακατσάκηδων) με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

ΗΛΙΑΣ Ι. ΚΑΚΑΝΟΣ (Χανιώτικα νέα, 25. 08. 2017)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου