Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε2 ΤΑΞΗ 5ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Μπορεί να είμαστε μικροί, αλλά έχουμε οικολογικές ανησυχίες! Με αφορμή την πρόσφατη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη” και την συνεπακόλουθη οικολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό, συζητήσαμε για το περιβάλλον, τους κινδύνους που το απειλούν, τις συνέπειες από τις καταστροφικές ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη γη μας… Από τους μικρούς αλλάζει το αύριο κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τον πλανήτη μας, το σπίτι μας…».
Τα που έγραψαν στο σημείωμα που μας έστειλαν για να συνοδεύσουν τα “Σκέφτομαι και γράφω” και τις ζωγραφιές που έκαναν, τα παιδιά της Ε2 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων, στο μάθημα της Γλώσσας, έχοντας σε ρόλο εμψυχωτή τη γνωστή στους αναγνώστες του Παιδότοπου και από άλλες εργασίες μαθητών της, δασκάλα τους Τόνια Σκουλά. «Από τους μικρούς αλλάζει το αύριο!». Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η φράση σας, καλά μου Πεμπτάκια. Οπως και οι υπέροχες εργασίες σας, βέβαια, που “αντανακλούν” και τη δική σας ευαισθησία για το περιβάλλον, αλλά και την ευαισθησία της καλής σας δασκάλας. Μπράβο σας!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος




«Πώς μπορώ να προστατεύσω το περιβάλλον»
Εδώ και χρόνια το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται καθημερινά. Ας το προστατεύσουμε! Μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση, και να μην ξοδεύουμε πολλή ηλεκτρική ενέργεια ή να μην πετάμε σκουπίδια και χαρτιά στα δάση, γιατί τα καίει ο ήλιος και μπορεί να πιάσει φωτιά. Για να διατηρήσουμε όμορφα ποτάμια πρέπει να μη σπαταλάμε το νερό. Τα ζώα πεθαίνουν από τους λαθροκυνηγούς που τα κυνηγάνε για να τα πουλήσουν ή για να τα φάνε ή για τη διασκέδασή τους. Να τους σταματάμε! Παραλίες βρομίζονται καθημερινά. Γι΄αυτό μπορούμε να συμμετέχουμε σε καθαρισμούς ακτών ή απλά να μην πετάμε σκουπίδια! Και όταν βλέπουμε σκουπίδια κάτω να τα μαζεύουμε. Επίσης, να συμμετέχουμε σε οικολογικές οργανώσεις που προστατεύουν τα ζώα. Με αυτούς τους τρόπους θα βοηθήσουμε το περιβάλλον.
Ξένια Γιαννούλη, Αμαλία Μόνι


“Οικολογική μετακίνηση… κυκλοφορώ με το ποδήλατο στην πόλη!”
Είναι ωραία να μετακινείσαι με το ποδήλατο. Δυναμώνεις το σώμα σου και είναι καλύτερη η ψυχολογία σου, γιατί νιώθεις χαρούμενος. Το πιο καλό όμως είναι ότι με το ποδήλατο δεν μολύνεις το περιβάλλον, γιατί δεν έχει τόσα πολλά αυτοκίνητα, άρα ούτε πολύ καυσαέριο. Αν δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στις πόλεις είναι καλύτερα, δεν έχει τόση κίνηση. Η πόλη είναι έτσι πιο όμορφη! Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να φτιάξει ο δήμαρχος πολλούς ποδηλατόδρομους!
Ιωάννα Βασιλείου




“Σκέψεις για τη ρύπανση των θαλασσών”
Ακουσα στις ειδήσεις μια μέρα ότι στην Αθήνα ένα πλοίο που είχε μέσα πετρέλαιο βούλιαξε και ότι προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Και σκεφτόμουν: «Μα γιατί να μην ντρέπονται να ρυπαίνουν αυτή τη θάλασσα και όλες τις θάλασσες; γιατί να ρυπαίνουν τις θάλασσες που οι άνθρωποι κολυμπούν; Τις θάλασσες που τώρα οι ψαράδες δεν έχουν δουλειά γιατί τα ψάρια που τρώμε είναι πια μολυσμένα; Τα ψαροπούλια τα καημένα δε θα μπορούν να φάνε και θα πεθάνουν κι αυτά! Λυπήθηκα πολύ που είδα ένα ψαροπούλι μαύρο από το πετρέλαιο! Ένιωσα άσχημα για όλους γύρω μου! Πόσο κακός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος! Μα γιατί να μην σκέφτεται ότι δολοφονεί την ίδια τη γη; Ενα πλοίο όταν δεν είναι γερό μπορεί να μη βουλιάξει με τη μία, αλλά κάποια στιγμή θα βουλιάξει… Και σκέψου τι κακό θα κάνεις και σε εσένα, που θα σε βάλουν φυλακή αλλά και στο περιβάλλον… Δε θέλω να μολύνεται η θάλασσα!»
Αντωνία Κουφογιαννάκη


“Ο λαθροκυνηγός και το ελάφι”
-Μμμ! τι νόστιμο χορτάρι!
– Οοοο! Τι όμορφο ελάφι! Θα το σκοτώσω και τα το πουλήσω και θα γίνω πλούσιος!
– Ποιος είσαι εσύ;;
– Είμαι ο Τζο, ο λαθροκυνηγός…
– Μη! Μη με σκοτώσεις, σε παρακαλώ!
– Γιατί;
– Αυτήν την περίοδο απαγορεύεται να κυνηγάμε τα ζώα του δάσους, γιατί τώρα κάνουν μωρά και δεν επιτρέπεται να τα σκοτώνουμε! Θα σου άρεσε να σου σκοτώναμε την οικογένειά σου;
– Ναι, έχεις δίκιο… Δώσε μου όμως και άλλον έναν λόγο για να μη σε σκοτώσω!
– Όταν κυνηγάς σε απαγορευμένη περίοδο, μετά δε θα έχουν να φάνε και τα άλλα ζώα του δάσους, όπως οι λύκοι και οι αρκούδες και θα χαθεί το είδος τους. Έτσι η τροφική αλυσίδα θα καταστραφεί και θα καταστραφεί και το ίδιο το δάσος.
– Αα! Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Συγγνώμη! Δεν ήξερα πόσο κακό έκανα! Δεν θα ξανακυνηγήσω ποτέ παράνομα!
– Χαίρομαι που κατάλαβες το λάθος σου!
Άλκηστη Παρασκάκη, Ελένη Μαρδάκη

Χανιώτικα νέα (21.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου