Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ



«Η παρούσα εργασία μου δεν διεκδικεί τίτλους ιστοριογραφίας, ούτε λογοτεχνικές δάφνες», γράφει μεταξύ των άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου του “Επαρχία Σελίνου: Γεωγραφία – Ιστορία – Οικονομία”, που εκδόθηκε πρόσφατα, ο γνωστός και για τη διακριτή και σημαντική συμμετοχή του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας, γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης. Για να συνεχίσει: «Απλώς καταγράφει σε αδρές γραμμές τα αποτελέσματα της έρευνάς μου, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συστηματικό οδοιπορικό -μαζί και προσκύνημα- σε τόπους και χωριά όλης της επαρχίας μας». Πόση ευγένεια, πόση μετριοφροσύνη πίσω απ’ τις λέξεις… «Δεν διεκδικώ τίτλους…». Μπορεί να θεωρηθεί… «Το ύφος αντανακλά το ήθος και το ύφος είναι ο άνθρωπος» έχει πει ο Byffon.

Εν αρχή ην η αγάπη, η αγάπη για τη γενέθλια επαρχία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Για το Σέλινο “πατέ-πατέ”, χωριό το χωριό. Για το Σέλινο των θρύλων και της ιστορίας, το Σέλινο των αρμάτων και των γραμμάτων, το Σέλινο των ανθρώπων και των πραγμάτων, το Σέλινο του χθες, του σήμερα και του αύριο, το Σέλινο της Γεωγραφίας, της Ιστορίας και της Οικονομίας. Ανθός και καρπός αγάπης, για το Σέλινο το περί ου ο λόγος βιβλίο. Και βέβαια αποτέλεσμα πολλής, πάρα πολλής δουλειάς. Είναι φανερό αυτό με την πρώτη ματιά. Ατέλειωτες οι εργατοώρες που χρειάστηκαν για να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί το υλικό και βέβαια για τη συγγραφή του βιβλίου. Οντως πρόκειται περί άθλου, ενός λαμπρού λαμπουσάκειου άθλου!

Και σαν συνέχεια του βιβλίου του “Η ιατρική Περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου – Τα πρώτα πενήντα χρόνια από την τουρκική απελευθέρωση”, που εκδόθηκε το 2013, αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, και κατά δήλωση του συγγραφέα του, το “Επαρχία Σελίνου: Γεωγραφία – Ιστορία – Οικονομία”. Πολλά τα βιογραφικά στοιχεία και οι φωτογραφίες, προσώπων (Σελινιωτών: παπάδων, δασκάλων και λαϊκών καλλιτεχνών) που υπάρχουν σ’ αυτό. Τον τόπο, τον όποιο τόπο, τον υπηρετούν και τον αναδεικνύουν οι άνθρωποί του, είναι φανερό ότι το πιστεύει ακράδαντα ο Ευτύχης Λαμπουσάκης αυτό.

Από κει και πέρα ο αναγνώστης θα βρει, εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, μια πλήρη καταγραφή των μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα σ’ όλο το Σέλινο, αρκετά δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία για την κατοικία και το ντύσιμο των Σελινιωτών στο πέρασμα των χρόνων, στοιχεία εκκλησιαστικού εκπαιδευτικού, οικονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Τα “πάντα όλα” προσπάθησε να χωρέσει στις διανθισμένες με έγχρωμες φωτογραφίες 256 μεγάλου σχήματος σελίδες του ιδιαίτερα επιμελημένου βιβλίου του ο Ευτύχης Λαμπουσάκης. Άξιος ο μισθός του, η ηθική του ικανοποίηση απ’ το αποτέλεσμα, δηλαδή…

Οδοιπορικό και προσκύνημα στο Σέλινο, ανά πάσα στιγμή για τον κάθε όπου γης Σελινιώτη το βιβλίο – εγκυκλοπαίδεια για το Σέλινο του Ευτύχη Λαμπουσάκη. Ένα λεπτομερειακό οδοιπορικό κι ένα ευλαβικό προσκύνημα στον χώρο και στον χρόνο. Όχι όμως, μόνο γι’ αυτούς. Τι καλά να έμπαινε το “Σέλινο” του Λαμπουσάκη, εκτός των άλλων, και στα σελινιώτικα σχολεία! Οσο γνωρίζουμε πιο πλατιά, τόσο αγαπούμε πιο πλέρια, για να θυμηθώ παραφράζοντας ελάχιστα τον Παλαμά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου