Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ


ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
«Oταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Το παραπάνω ήρθε στον νου μου όταν πληροφορήθηκα την “είδηση” ότι θα σταματήσει το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών που λειτουργούσε επί 5 χρόνια αδιαλείπτως προσφέροντας στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές που ζουν στον Δήμο Χανίων το… δικαίωμα στη μάθηση!
Διαβάζοντας εξάλλου το σκεπτικό της παραπάνω εξέλιξης προβληματίστηκα -είναι η αλήθεια- αφού για μία ακόμη φορά συνειδητοποίησα ότι στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, η αναλγησία ή εγωισμοί(!) εξακολουθούν να πρυτανεύουν δυστυχώς εις βάρος των αδυνάτων.
…Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργούσε έως τώρα σε διδακτικές αίθουσες σχολείου με ένα μικρό τίμημα, πλέον καλείται να πληρώσει περίπου εξαπλάσιο ποσό, κάτι το οποίο οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις ανάμεσα στον Δήμο Χανίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso) Χανίων.
Οπως πληροφορούμαστε και από το ρεπορτάζ του Δημ. Μαριδάκη που δημοσιεύεται στη σελ. 6 του σημερινού φύλλου, αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής Παιδείας περί αναπροσαμογής προς τα πάνω του τιμήματος που καταβάλλουν οι σύλλογοι και φορείς που χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες σχολικές αίθουσες.
Ωστόσο υπήρξαν -κατόπιν- κάποιες αντιδράσεις αναφορικά με την περίπτωση του Συλλόγου (Palso) ο οποίος συνεργάζεται με τον Δήμο στο πλαίσιο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Οι αντιδράσεις προήλθαν -έστω και καθυστερημένα- από στελέχη της Δημοτικής Αρχής αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη σαφώς έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης του συγκεκριμένου συλλόγου «λόγω της συμβολής του σε κοινωνικό επίπεδο»,
Κι εδώ ακριβώς ίσως να είναι η λύση του προβλήματος. Η συγκεκριμένη “δομή” προσφέρει κοινωνικό έργο σε παιδιά-μαθητές των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα Φροντιστήριο για να μάθουν μια ξένη γλώσσα.
Χρήζει λοιπόν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης το θέμα. Θεωρούμε και ευχόμαστε προς όφελος των παιδιών, οι δύο πλευρές να κάτσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι και να βρεθεί η λύση που δεν είναι άλλη από το να λειτουργήσει και φέτος το συγκεκριμένο Κοινωνικό Φροντιστήριο… Αυτό είναι το σωστό!

Χανιώτικα νέα ( 25.10.2017)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου