Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ


Γράφει ο Νεκτάριος Θ. Κακατσάκης
Θυμάμαι τα χρόνια της… ευμάρειας, τότε που ως συνηθίζει να λέει ο λαός «έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα», πολλοί ήταν εκείνοι οι κάποιας ηλικίας που μιλούσαν για τις δικές τους γενιές και των παππούδων τους οι οποίες είχαν υποστεί πολέμους, κατοχές, πείνα, δυστυχία. Μακάριζαν τότε τους νεοτέρους, τα παιδιά που δεν είχαν ζήσει άσχημα γεγονότα, που δεν είχαν περάσει δυσκολίες, κ.λπ.
Πολύς ο λόγος και ο αντίογος μεταξύ του τότε παρόντος με το παρελθόν, όλες σεβαστές…
Και φτάσαμε κάποια στιγμή στο σημείο λίγο πρίν εκπνεύσει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οποότε αίφνης(;) όλα άλλαξαν. Ο κόσμος, ο πλανήτης, οι γνωστοί, οι γείτονες, οι φίλοι αλλαξαν. Η κρίση και τα επακόλουθά της, οι πόλεμοι, το μεταναστευτικό, η άνοδος της φασιστικής αντίληψης και “λογικής”(!) σε συνδυασμό με τη διασύνδεσή μας σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό του διαδικτύου αλλά και των υπολογιστών, μας άλλαξαν προς μία κατεύθυνση που κανείς έως τότε δεν μπορούσε να φανταστεί.
Οι άνθρωποι αγρίεψαν, σκλήρυναν βιώνοντας απανωτές εμπειρίες βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας και πλέον πολλά είναι εκείνα τα οποία αποδεχόμαστε, τις περισσότερες φορές δίχως συγκίνηση, δίχως την αίσθηση του σοκ που άλλοτε θα μας προκαλούσαν.
Οι θάνατοι τριγύρω μας, η βία, η δυστυχία ανθρώπων που άλλοτε ευημερούσαν, είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις εκείνες που μας αφήνουν επί το πλείστον παγερά αδιάφορους.
Βέβαια τα ανθρώπινα αντανακλατικά -ευτυχώς- δεν εξέλιπαν. Ο καθένας ή και από κοινού όπου μπορεί συντρέχει χωρίς ωστόσο να αποτελεί αυτού του είδους η βοήθεια, την ενδεδειγμένη λύση…
…Η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη, ωστόσο αντί οι “μεγάλοι” να έχουν λάβει το μήνυμα, συνεχίζουν στην ίδια ρότα.
Συνεχίζουμε λοιπόν κατά το ίδιο δρόμο, βελτίωση καμία, γίνεται πλέον ορατό τούτο, αν κάποιος παρακολουθήσει έστω και ελάχιστα την καθημερινή ειδησεογραφία…
Μια ειδησεογραφία που δεν ψεύδεται…
«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», έλεγαν οι αρχαίοι και πόσο δίκιο είχαν!


Χανιώτικα νέα (4.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου