Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Yσώγγνημ ύκιερ ώχαρ είαιν εώδ;*




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
«Δεν είναι κανονική μια χώρα στην οποία οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές». Τάδε έφη Ντόρα Μπακογιάννη, π. υπουργός, βουλευτής της ΝΔ σε δηλώσεις της μόλις την προηγούμενη Τετάρτη. Μάλιστα!
«Σταδιακά γινόμαστε μια κανονική χώρα και κανονική χώρα είναι αυτή που δεν είναι αρνητικό πρωτοσέλιδο στις ειδήσεις». Τάδε έφη Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής, σχεδόν την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στα “Χ.Ν.”. Kι εδώ μάλιστα. Ναι, γιατί όχι;
…Για αποφυγή… παρεξηγήσεων καταθέτω τα δύο ως ανω αποσπάσματα κατά σειρά… προτεραιότητος “ημερομηνιακά”.
«…Συγγνώμη κύριε, ώχαρ είναι εδώ;», αυτό αναρωτιόμαστε σχεδόν καθημερινά μεταξύ σοβαρού και αστείου με φίλο μου για να ανοίξουμε τη συζήτηση για όλα όσα καθημερινά βλέπουν τα μάτια και ακούν τα αυτιά μας κι έχουν να κάνουν με την ελληνική πραγματικότητα!
Συγγνώμη κύριοι, χώρα είναι εδώ; Από τη μια ακούμε για κανονικότητες και από την άλλη για μη κανονικότητες! Εμπερδεύθημεν τα φτωχά, τα άμοιρα αντάμα, προσμένοντας ένα κάποιο θάμα, μα πλέον δεν γνωρίζομεν πού να γυρίσομεν το κεφάλι για να ακούσουμε μιαν αλήθεια! Ετσι γι’ αλλαγή!
Αλήθεια, πού βαδίζομεν;
Αλλού πατούμε κι αλλού βρισκόμαστε, κι όσο από Σωτήρες; Να φαν κι οι κότες! Σωτήρες και σωτηράκια έχουν βγει και πάλι εμπρός! Και μαλλιοκουβαροτραβιούνται σε όλους τους πολιτικούς κύκλους να ανέλθουν στην επιφάνεια να αρπάξουν το ψηφαλάκι! Διότι οι καιροί το… κράζουν πως ήγγικεν -κι αν δεν ήγγικεν- πού θα πάει θα ‘ρθει η ώρα η κρίσιμη της κάλπης! Οπερ σημαίνει ότι εμείς θα πάμε να ψηφίσουμε ό,τι κι αν ψηφίσουμε, κι η κάλπη θε να βγάλει το αποτέλεσμα -όποιο κι αν είναι αυτό- και στο τέλος πάλι… οι Γερμανοί θα κάμνουν τα κουμάντα! Γερμανοί, Αμερικάνοι, ΔΝΤούδες, Τρόικες, δεν έχει σημασία όπως κι αν τους βαφτίσουμε! Εκείνοι έχουν και θα ’χουν την πίτα -που τους παραδώσαμε- και το μαχαίρι -που τους δώσαμε- κι εκείνοι «ολαρία ολαρά» κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους… γερά!
Συγγνώμη κύριε, ώχαρ είναι εδώ ή “του Κουτρούλη ο γάμος” μαζί με «τα τρία πουλάκια κάθονται, βαρκούλες αρμενίζουν»;
Κι αν είναι, είναι κανονική ή… «ακανόνιστη»;
Ο,τι κι αν είναι, το μόνο βέβαιο είναι ότι άλλοι θα μας κανονίζουν όπως μας κανόνιζαν, ασχέτως ότι εμείς νομίζαμε πως κανονιζόμασταν μόνοι μας!
Καταλάβατε; Ατ έλεμ**!
*Η φράση «Συγγνώμη κύριε χώρα είναι εδώ;» στα Κολομπίτικα, (σ.σ. μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή διάλεκτος που γεννήθηκε στο Λιμάνι των Χανίων στην περιοχή του Κολόμπο)

**Τα λέμε


Χανιώτικα νέα (08.11.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου