Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΑ Η ΕΝΩΣΗ
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΤΗΣ Α.Ν.Ε. Κ. , ΤΗΣ ΟΙΚ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΚΑΣΑΠΑΚΗ


ΦΩΤΟ ( Σημ. από Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη): Ιδιαίτερα τιμητική η αναγόρευση σε Εταίρο του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος της Οικ. Κακατσάκη, λόγω της προσφοράς της αιματοβαμένης και διάτρητης από  σφαίρες σημαίας και του σπασμένου από οβίδα σταυρού της του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Θεοκλή Νικ. Κακάτση (Κακατσάκη) από τα παιδιά του Δημ. Θ. Κακατσάκη. Εδώ ο Μανούσος που εκπροσώπησε άξια την Οικογένεια, αμέσως μετά την αναγόρευση, ενώ δέχεται τα συγχαρητήρια του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη κάτω από το βλέμμα του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη. Άξια κάθε επαίνου η απόφαση των αγαπημένων μου ξεδελφιών, του Μανούσου, της Αρχοντούλας, της Βίκυς, της Στέλλας και της Βούλας. Είμαι περήφανος γι' αυτούς. και τους ευχαριστώ που αποδέχτηκαν την πρότασή μου. Εξ αδιανεμήτου πλούτος για όλους τους Έλληνες η σημαία του Καπετάνιου μας. Το Μουσείο του Ιδρύματος Βενιζέλος είναι το καλύτερο μέρος για να φυλάσσεται και να προβάλλετα...



Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης
Παράδειγμα αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας αποτελεί η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα η οποία επιτεύχθηκε μέσα από τις θυσίες των Κρητικών. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την επέτειο της Ένωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναγορεύτηκαν σε εταίρους του Ιδρύματος η Α.Ν.Ε.Κ., η οικογένεια Κακατσάκη και ο Γεώργιος Κασαπάκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης μίλησε για την ιστορική και συμβολική σημασία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Κρήτη υπήρξε η περιοχή που αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας για να κατακτήσει την ελευθερία της, γεγονός που καταδεικνύει και το ό,τι σε αντίθετη με τις άλλες περιοχές οι οποίες απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στρατό, η Κρήτη απελευθερώθηκε -κυρίως- με τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων της. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αγώνα για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στη σημασία της ιστορικής μνήμης ως οδηγού για αποφάσεις στο σήμερα αλλά και την παρακαταθήκη του βενιζελισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Α.Ν.Ε.Κ. Γιώργος Κατσανεβάκης στην αντιφώνησή του μετά την αναγόρευση της Εταιρείας σε εταίρο του Ιδρύματος.
«Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή που επιχειρείται πανταχόθεν κλοπή των άυλων κεφαλαίων από την τράπεζα του ελληνισμού είναι αδήριτη ανάγκη αυτές τις άυλες αξίες να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε και να έρθουμε σε καλύτερη επαφή και γνωριμία με το παρελθόν μας. Η ιστορική γνώση είναι ο μοναδικός οδηγός που καθορίζει την αφετηρία μας και μας οδηγεί στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Κατσανεβάκης.
Ο Μανούσος Κακατσάκης, εκπρόσωπος της οικογένειας Κακατσάκη η οποία δώρισε στο Ίδρυμα μια σημαία του κρητικού οπλαρχηγού και επαναστάτη Θεοκλή Κακατσάκη κι ένα σταυρό που φέρει πάνω του σημάδια από μάχες της εποχής, στην αντιφώνησή του εξέφρασε τη συγκίνηση της οικογένειας για την τιμή που επιφύλαξε το Ίδρυμα. «Είναι μεγάλη τιμή για την οικογένεια να αναγορευτεί εταίρος του Ιδρύματος», σημείωσε ο κ. Κακατσάκης και πρόσθεσε ότι με τη δωρεά η οικογένεια είναι σίγουρη ότι τα σύμβολα του αγώνα του Κρητικού επαναστάτη ήρθαν στο σωστό μέρος όπου θα φυλάσσονται και θα συντηρούνται κατάλληλα.
Συγκινημένος δήλωσε και ο Γιώργος Κασαπάκης ο οποίος αναγορεύτηκε σε εταίρος του Ιδρύματος για την αφανή προσφορά του προς αυτό. «Είναι πάρα πολύ μεγάλη η τιμή που μου κάνει το Ίδρυμα. Όλοι συμβάλλουμε για την ιστορία στο μέτρο που μπορούμε γιατί έχει σημασία να θυμόμαστε τα παλιά και να παραδειγματιζόμαστε από αυτά στις δύσκολες στιγμές που περνάμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπάκης.
Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα παραστατικό δρώμενο από μαθητές του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Χανιώτικα νέα (2.12.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου