Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ





Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Tα διάβασα και τα ξαναδιάβασα. Τα ρεπορτάζ που σημερινοί έφηβοι, μαθητές της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων του νομού μας, συνέταξαν και με αυτά έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που προκήρυξε τούτη η εφημερίδα με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της!
Τα διάβασα και πηγαινοερχόμουν ανάμεσα στις λέξεις των παιδιών, ανάμεσα στα δυνατά “φωνήεντα” και τα σταθερά “σύμφωνα”, στις διατυπωμένες ιδέες τους, τα όνειρα, τις αγωνίες, την ώριμη αντίληψη της εφηβικής ματιάς τους!
Πηγαινοερχόταν η ματιά μου μεταξύ των προτάσεων που διατύπωναν και ολά αυτά τα 211 ονόματα που τις υπέγραψαν, λαμβάνοντας μέρος σε ένα όμορφο διαγωνισμό που πολλοί, πολύ ανέμεναν με αγωνία για τα αποτελέσματά του.
Στα χέρια μου το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εργασιών τους, σε τυπωμένο χαρτί, ένα ένθετο, ένα ουσιαστικής ύλης περιοδικό, το οποίο μας παρουσιάζει μια άλλη εικόνα των σημερινών παιδιών από αυτή που… νομίζουμε ότι ισχύει!
Οι λέξεις των παιδιών με ενθουσίασαν -δεν μπορώ να το κρύψω- με συγκίνησαν για την αμεσότητα, την ειλικρίνεια, την ανεπιτήδευτη καθαρότητά τους!
Ιδια καθαρότητα που αντικατοπτρίζεται σαν θωρείς τη ματιά τους, τη φρεσκάδα που αποπνέει η παρουσία τους!
Δεν θα μπορούσα -είναι αλήθεια- να περιμένω τίποτα λιγότερο από τα παιδιά του σήμερα τα… παρεξηγημένα!
Μα νιώθω επιπλέον αισιόδοξος γιατί ανάμεσα στα παιδιά, είδα τους δασκάλους τους, “παιδιά” κι εκείνοι “συνειδητοποιημένοι” έφηβοι που μπορούν και συνοδοιπορούν με τους μαθητές τους και για τους μαθητές τους σε δρόμους που πολύ έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να βαδίζουμε! Δρόμους μακριά από τα τηλεοπτικά πρότυπα που πλασάρονται διαχρονικά.
Μακάρι τούτη η γενιά των παιδιών να μας οδηγήσει στο αύριο που κι εμείς είχαμε ονειρευθεί αλλά δεν είδαμε σε τούτον εδώ τον τόπο!

Χανιώτικα νέα (17.01.2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου