Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ Χ. Ν. 
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Σε γιορτή του Επαρχιακού Τύπου εξελίχθηκε η βραδιά απονομής των βραβείων στα σχολεία που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ με θέμα «Τύπος, Παιδεία και Τοπική Κοινωνία», τον οποίο διοργάνωσαν τα «Χανιώτικα νέα» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας.

Μαθητές, καθηγητές, συνεργάτες, φίλοι και αναγνώστες της εφημερίδας κατέκλυσαν την αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πνευματικού Κέντρου Χανίων το απόγευμα του Σαββάτου, με τη βραδιά να περιλαμβάνει στιγμές χαράς αλλά και συγκίνησης, τόσο για την ανταμοιβή της προσπάθειας που κατέβαλλαν οι μαθητικές δημοσιογραφικές ομάδες, όσο και για την αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς των «Χανιώτικων νέων» στην δημόσια ζωή των Χανίων.

Τα βραβεία

Όλα τα παιδιά παρέλαβαν επαίνους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ενώ απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής αλλά και αυτό του αναγνωστικού κοινού.

Το πρώτο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, κέρδισε το Λύκειο Νέας Κυδωνίας για το ρεπορτάζ με τίτλο «Πολιτισμός μέσα από τα ερείπια του παρελθόντος».

Το δεύτερο βραβείο , με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο για το ρεπορτάζ με θέμα «Τροχαία - Ανάγκη για αλλαγή στάσης και αντίληψης».

Για το τρίτο βραβείο της κριτικής επιτροπής ισοψήφισαν το Γενικό Λύκειο Βάμου για το ρεπορτάζ «Αμπελιτσιά και Κατσούνα – Το απειλούμενο ενδημικό δέντρο και η εμβληματική κρητική κατσούνα», και το 7ο Γυμνάσιο Χανίων για το ρεπορτάζ «Βιολογικός καθαρισμός Χανίων – Ένας ιδιόρρυθμος γείτονας». Καθένα από τα δύο σχολεία πήρε το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ ενώ το 7ο Γυμνάσιο έλαβε και το βραβείο του αναγνωστικού κοινού.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής τα κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή των διακριθέντων ήταν η κοινωνική ευαισθησία, ο πλουραλισμός στην προσέγγιση του θέματος, η πρωτοτυπία, το ερευνητικό στοιχείο και οι συνεντεύξεις καθώς και η δομή και η γλώσσα του κειμένου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στον διαγωνισμό πήραν μέρος 23 δημοσιογραφικές ομάδες από απαρτίζονταν από συνολικά 211 παιδιά που προέρχονταν από 20 σχολεία των Χανίων υπό την καθοδήγηση 32 καθηγητών.



Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και δεν στάλθηκαν ιδιαίτερες προσκλήσεις, όμως το «παρών» έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσσος Βάμβουκας, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Παραραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης αλλά και οι π. Βουλευτές Σήφης Μιχελογιάννης, Ευτύχης Δαμιανάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων Γιώργος Τζανακάκης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Ο Περιφερειάρχης

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τον παιδευτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού, τονίζοντας ότι τη σημασία να δίνεται βήμα ελεύθερης έκφρασης στα νέα παιδιά.

Εκ μέρους του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Απόστολου Βουλγαράκη το μέλος του Δ.Σ. Βίκυ Κόλλια εξήρε τη συμβολή των «Χανιώτικων νέων» στην δημόσια ζωή των Χανίων και την πολυεπίπεδη προσφορά του ιδρυτή της εφημερίδας Γιάννη Γαρεδάκη στην πόλη.

Ο Γιάννης Γαρεδάκης







Ο ιδρυτής των «Χανιώτικων νέων» και του Μουσείου Τυπογραφίας και εμπνευστής του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου που εδρεύει στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα «Αγία Σοφία»), Γιάννης Γαρεδάκης, έκανε αναφορά στις μεγάλες δυσκολίες και τον «πόλεμο» που αντιμετώπισε αλλά κατάφερε να αντέξει η εφημερίδα κατά τη μακροχρόνια πορεία της υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι βασική μέριμνα των «Χανιώτικων νέων» από την αρχή μέχρι και σήμερα υπήρξε και είναι η -χωρίς κομματικές και προσωπικές εξαρτήσεις- όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολύτιμη στήριξη προς την εφημερίδα των Ανδρέα Αρχοντάκη (Κάστρο), Αντώνη Γκαζή, Μιχάλη Γρηγοράκη, Μιχάλη Σαραβελάκη, Νίκο Παπαδάκη καθώς και την σύζυγό του Ελένη Γαρεδάκη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη δική του συμβολή τα «Χανιώτικα νέα» θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσουν. Τόνισε ακόμα την πολύτιμη αρωγή των πνευματικών ανθρώπων των Χανίων και συνεργατών της εφημερίδας ενώ επεσήμανε την προσπάθεια που κάνει η νεότερη γενιά των Παρασκευά Περάκη, Ελιας Κουμή και Μανώλη Γαρεδάκη να κρατήσει ζωντανή την εφημερίδα μέσα σε δύσκολους καιρούς.

Η κριτική επιτροπή

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Πληροφορίας στην Εκπαίδευση της Unesco και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Μιχάλης Μεϊμάρης υπογράμμισε τα οφέλη που αποκομμίζουν τα παιδιά που συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ καθώς καλλιεργούν το πνεύμα της συνεργασίας, της ομαδικής δουλειάς και της έρευνας.

Ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία που έδωσε ο διαγωνισμός στα παιδιά να εκφράσουν αγωνίες και προβληματισμούς για όσα ζουν και τα ενοχλούν στην καθημερινότητά τους.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης μίλησε για το «φαινόμενο» των «Χανιώτικων νέων» και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην επιτυχή πορεία των 50 χρόνων της εφημερίδας το γεγονός ότι την ύλη και το περιεχόμενό της το διαμορφώνει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες των Χανίων, καθώς τους δίνεται βήμα και ακούγεται η φωνή τους.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Σταύρος Καλαϊτζόγλου χαρακτήρισε «υπερ-επιτυχημένο» τον διαγωνισμό, αφού όπως τόνισε ενεργοποιήθηκε και συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού, ενώ υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο Τύπος στη διαμόρφωση υπεύθυνος πολιτών σε μια δημοκρατία.

Ο διευθυντής των «Χανιώτικων νέων» Παρασκευάς Περάκης εξέφρασε τη χαρά των ανθρώπων της εφημερίδας για τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε ο διαγωνισμός, ενώ αναφερόμενος στην 50χρονη πορεία της εφημερίδας επεσήμανε τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους νεότερους συντελεστές των «Χανιώτικων νέων» στην προσπάθεια να διατηρηθεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει σφυρηλατηθεί με τα χρόνια ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό και την εφημερίδα.

Ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης παραπέμποντας στον Τ. Έλιοτ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο «κήπος» της δημοσιογραφίας μέσα από δράσεις όπως αυτή του διαγωνισμού μαθητικού ρεπορτάζ. «Δεν θα βρέξει ποτέ τριαντάφυλλα. Αν θέλουμε περισσότερα τριαντάφυλλα θα πρέπει να φυτέψουμε περισσότερες τριανταφυλλιές», σημείωσε σχετικά υπογραμμίζοντας την παιδευτική διαστάση που έχουν δράσεις όπως αυτή που οργάνωσαν τα «Χανιώτικα νέα», και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αν φυτευτούν περισσότερες τριανταφυλλιές».







Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τη βραδιά, όπως αυτή που περίμενε τον ιδρυτή των «Χανιώτικων νέων» Γιάννη Γαρεδάκη κατά τη ζωντανή σύνδεση που έγινε μέσω skype με τον πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσουρβάκα.

Ο κ. Τσουρβάκας, αφού εξέφρασε τη λύπη του που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Δημοσιογραφίας να τιμηθεί ο Γιάννης Γαρεδάκης για τη σημαντική συμβολή του ως εκδότη και δημοσιογράφου στην ενημέρωση και τον πολιτισμό, την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και την κοινωνική του δράση. «Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί μίας εξαιρετικής προσωπικότητας η οποία τίμησε και τιμά τον χώρο της ενημέρωσης της δημοσιογραφίας και του δημόσιου συμφέροντος όπως προτάσσουν οι κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας», τόνισε ο κ. Τσουρβάκας, ενώ επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφασή του προβαίνει στην απονομή βραβείου.
Χανιώτικα νέα, 15. Ιανουαρίου 2018   (Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μαριδάκης Φωτογραφίες: Μάκης Καρτσωνάκης) 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου