Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ


[ Ωδή στην αγάπη" και ο τίτλος της μουσικολογοτεχνικής βραδιάς που θα γίνει αύριο Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Χανίων, με  βασικὀ  διοργανωτή την Ένωση Πννευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων.]

«Αν την ημέρα της γιορτής σου/ επιθυμείς ένα γαλάζιο νάρκισσο,/ θα φιλήσω τα μαλλιά σου στις ρίζες τους/ και θα γεμίσω τις ίνες τους με την καρδιά μου» Το δώρο μου (“Τα άλογα του χρόνου). «Βάφτισα την καρδιά μου/ στην κολυμπήθρα των ματιών σου/ Γι’ αυτό τώρα που θα στη μοιράσω/ για αντίδωρο/ να ξέρεις πως μεταλαβαίνεις/ το σώμα και το αίμα της Αγάπης» Μετάληψη (“Οταν γίνεις ποίημα”). «Επιστρέφω στο μη μου άπτου/ της πρώτης συνάντησης/ στο “μη με λησμόνει”/ του πρώτου φιλιού σου/ στο σ’ αγαπώ/ των μεγάλων ωραίων ματιών σου…/ Αγνοώντας/ τον λευκορείτη άνεμο/ που φυσά στα μαλλιά σου». Επιστρέφω (“Οταν γίνεις ποίημα”). «Επιμένω να ταξιδεύω/ στη θάλασσα των ματιών σου/ κι ας είναι σ(κ)ουρ(ι)ασμένη/ η πυξίδα του σ’ αγαπώ!/ Επιμένω ν’ αναζητώ/ ένα σινιάλο σου/ για να πιάσω λιμάνι/ να δέσω επιτέλους τη βάρκα μου/ Ωστόσο το ξέρω/ Ταξιδεύοντας θα ’ρθει να με βρει ο θάνατος/ μεσοπέλαγα./ Ωραίος τόπος τα μάτια σου/ για το ενθάδε κείται» Ενθάδε κείται (“Οπως το ψωμί”). «Σπουδάζοντας/ τη γεωγραφία του κορμιού της/ έτσι όπως έκανε ηλιοθεραπεία/ φαντάστηκε το καλοκαίρι γυμνό/ μπροστά στα μάτια του/ Στους κόκκους της ξανθιάς άμμου/ που είχαν κατασκηνώσει στις όρθιες πατούσες της/ Στην εστία της φωτιάς/ που σιγόκαιγε/ στα μισάνοιχτα σκέλη της/ Στο τρέμουλο της σταγόνας/ που άχνιζε/ στο αυλάκι του στήθους της/ Το τσουλούφι της αθωότητας,/ που ανέμιζε στο καθάριο της μέτωπο/ έκανε, ωστόσο, λόγο/ για μια παντοτινή άνοιξη». Το γυμνό καλοκαίρι (“Οταν γίνεις ποίημα”).

Τα 4+1 ερωτικά ποιήματα με τα οποία συμμετέχω στη μουσικοφιλολογική βραδιά με τίτλο “Ωδή στην αγάπη” που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι). Θα αποδοθούν σχετικά λογοτεχνικά κείμενα Μελών της Ε.Π.Δ.Χ. από την τ. διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων Αννα Μακράκη – Καρέλα, ενώ θα συμμετέχουν οι μουσικοί: Στέλιος Γαζιώτης (πλήκτρα), Γιάννης Τζαγκαράκης (μπουζούκι), Χαράλαμπος Ανδρεαδάκης (βιολί, κιθάρα) και η Ζαχαρένια Σημανδηράκη (τραγούδι). Οσοι πιστοί της αγάπης, προσέλθετε. Κόντρα σ’ αυτούς που θέλουν να τη γιορτάζουμε μόνο στις 14 Φεβρουαρίου, προσέλθετε!

ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΩΝ



«Γεμίζεις τον χάρτη της ζωής μου… Θέλω να γίνεις η γλυκιά καθημερινότητά μου». «Ο παράδεισός μου έχει το χαμόγελό σου». «Θα σταματήσω να σ’ αγαπάω όταν θα φάει ο Silvester τον Tweety». «Δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει ένας κόσμος για μας». «Είσαι το γλυκό σοκολατάκι μου». «Είσαι το όνειρό μου μικρή μου”. «Κοιμάμε με τη σκέψη σου, ξυπνώ ερωτευμένος», «Κάθε νύχτα αφήνω μισάνοιχτο το όνειρο να σε περιμένει». «Εσείς σβήνετε εμείς θα γράφουμε γιατί λατρεύουμε ο ένας τον άλλο». «Στη γέφυρα των Τσικαλαριών αν τύχει και περάσεις/ σε περιμένει μια καρδιά μόνο μην την ξεχάσεις». Οα αυτά ήταν γραμμένα με ωραία καλλιγραφικά γράμματα, σε διάφορα χρώματα, και διανθισμένα με καρδούλες στον ένα απ’ τους δυο τοίχους της γέφυρας των Τσικαλαριών, στον αριστερό όπως μπαίνουμε για το χωριό για αρκετές μέρες. Κρίμα που δεν τα φωτογράφισα. Ηταν… Λέτε να έχουν ήδη γραφτεί ή να ξαναγραφτούν;

Ερως ανίκατε μάχαν! Ολοχρονίς του χρόνου ανίκητε στις μάχες έρωτα!

Η αλληλογραφία μας

Αργυρώ Μουντάκη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας – συγγραφέα Αθήνα. Ενα παραμύθι πραγματικά αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα το παραμύθι σου που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα σε βιβλίο απ’ τις εκδόσεις “Μίνωας” με εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ με τίτλο “Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού”. Ενα παραμύθι για το θάρρος που κρύβεται μέσα μας και για τη λογική που μας χρειάζεται για να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα. Σίγουρο για μένα ότι θα αγαπηθεί απ’ τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους, όπως και τα προηγούμενα βιβλία σου, “Το στοιχειωμένο σπίτι”, “Το κορίτσι του Πέτρου” και “Το Υπναρούδι”. Ιδιαίτερα ομιλητικές οι ζωγραφιές της Κριστίν….
Χανιώτικα νέα (27.02.2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου