Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Ο ΗΓΕΤΗΣ»


Μια βιογραφία σημείο αναφοράς


Συντονιστής της Εκδήλωσης ο Βαγγέλης Κακατσάκης. Ομιλητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Φίλης, Νίκος Φίλης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Αποσπάσματα διάβασε ο Μιχάλης Αεράκης

Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης
Άγνωστες πτυχές της ζωής και της πολιτικής διαδρομής του Ελευθερίου Βενιζέλου έρχεται να φωτίσει η βιογραφία του μεγάλου κρητικού πολιτικού με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» που έγραψε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής) και κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα και τις εκδόσεις της Εστίας. Μια βιογραφία που -όπως επισημάνθηκε- αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για τη μελέτη του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα πολιτικού και την εποχή μέσα στην οποία εκείνος έδρασε.
Η δίτομη βιογραφία, σε επιμέλεια των Στρατή Μπουρνάζου και Γιώργου Κουκουράκη, παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο από κόσμο Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χαλέπα Χανίων (Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης).
Ο συντονιστής της εκδήλωσης δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης προλογίζοντας τη βιβλιοπαρουσίαση χαρακτήρισε τη βιογραφία ως έργο ζωής και συγγραφικό άθλο του Νικόλαου Παπαδάκη, ενώ ο Γιώργος Κουκουράκης ανέφερε ότι αποτελεί την κορωνίδα των εκδοτικών έργων που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα από την έναρξη της λειτουργίας του. Παράλληλα, ο κ. Κουκουράκης υπογράμμισε τη θερμή υποδοχή του συγγραφικού πονήματος του κ. Παπαδάκη από τον αθηναϊκό Τύπου.
Εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ο ιστορικός Σωτήρης Μετεβελής τόνισε ότι η βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της σημείο αναφοράς καθώς ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό.




ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ
Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος επεσήμανε ότι το βιβλίο του κ. Παπαδάκη αποτελεί μια ιστορική βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.
Ειδικότερα για τον Βενιζέλο υπογράμμισε ότι αποτέλεσε αναμφίβολα μια ηγετική φυσιογνωμία που είχε το χάρισμα να επιλέγει ικανούς συνεργάτες και που διακρίνονταν για τον πραγματισμό του. «Ο Βενιζέλος ήταν ένας άνθρωπος της δράσης. Δεν δίσταζε να ομολογεί τα λάθη του και να προσαρμόζεται. Δεν τον ενδιέφερε αν αντιφάσκει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιβιζάτος, ενώ μιλώντας για την προσωπικότητα του Βενιζέλου τόνισε ότι υπήρξε ένας κοσμοπολίτης με ανοιχτούς ορίζοντες κι ένας μανιώδης αναγνώστης που αναζητούσε διαρκώς την πνευματική εξέλιξη.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ο πρ. πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης αναφερόμενος στη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα magnum opus μεγάλης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας. «Ο Νίκος Παπαδάκης με αυτό το έργο αφήνει τη σφραγίδα του στη συγγραφή της σύγχρονης βιογραφίας. Είναι ένα βιβλίο που θεωρώ απαραίτητο να εισαχθεί στα σχολεία, ένα μοναδικό έργο μεγάλης αξίας που θα πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τους ιστορικούς αλλά από κάθε πολίτη για να δει πως δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα και από ποιον», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης, ενώ μιλώντας για τον Βενιζέλο τόνισε ότι υπήρξε ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής – εκσυγχρονιστής, με ιδιαίτερη διορατικότητα και διπλωματικές ικανότητες που αναδείκνυαν την ηγετική του προσωπικότητα.

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ
Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Νίκος Φίλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Βενιζέλος συνδύαζε με μοναδικό τρόπο το όραμα με τον ρεαλισμό. «Ο Βενιζέλος είχε την ικανότητα να οραματίζεται πράγματα που για τους άλλους ήταν αδιανόητα», σημείωσε σχετικά ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι συγχρόνως ο μεγάλος κρητικός πολιτικός αναζητούσε πάντοτε συμμαχίες που θα επέτρεπαν να γίνουν πραγματικότητα τα οράματά του. Επίσης, υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του Βενιζέλου στο να σχηματιστεί γεωγραφικά το σημερινό ελληνικό κράτος αλλά και να επιτευχθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά.




ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και πρ. πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας για τη βιογραφία που έγραψε ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους σημερινούς αναγνώστες. «Το βιβλίο αυτό είναι πιο σύγχρονο και πιο ενδιαφέρον από ποτέ διότι μια μεγάλη μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον ιδρυτή ουσιαστικά του νέου ελληνικού κράτους, τον μελετά και τον παρουσιάζει με τρόπο συναρπαστικό», ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Φορτσάκης και συμπλήρωσε ότι η βιογραφία έρχεται να ρίξει φως τόσο στην προσωπικότητα και τις σχέσεις του Βενιζέλου ως ανθρώπου όσο και στο έργο του ως πολιτικός. «Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλο ήταν το μεταρρυθμιστικό έργο αυτού του ανθρώπου αλλά και πόσο συναρπαστικά καταφέρνει να το παρουσιάσει ο Νίκος Παπαδάκης. Νομίζω ότι το πρότυπο Ελευθέριος Βενιζέλος πρέπει και σήμερα να μας εμπνεύσει και ιδίως όλα αυτά που έκανε γύρω από την παιδεία και τον πολιτισμό», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Φορτσάκης.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ





Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συγγραφέας της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, Νικόλαος Παπαδάκης, τόνισε ότι φιλοδοξία του βιβλίου είναι να αναδείξει τον Βενιζέλο ως πρόσωπο. «Το πρόσωπο στην οικογενειακή και πνευματική του ζωή, τις σχέσεις του με τα παιδιά του, τις γυναίκες, τον απλό λαό. Τη σχέση του με τους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και με τους συναγωνιστές του επαναστάτες. Τη στενή του σχέση με το βιβλίο αλλά και με την Κρήτη που σημάδεψε τη ζωή του για πάντα ταυτίζοντας τον ίδιο με τους Κρητικούς και τους Κρητικούς με τον Βενιζέλο», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι παράλληλα μέσα από τη βιογραφία φωτίζονται οι αγώνες του Ελευθερίου Βενιζέλου στον διεθνή πολιτικό στίβο και οι οποίοι καθόρισαν τα σύνορα της χώρας. «Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που διαπραγματεύονταν», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε: «Τελικά μπορούμε να πούμε πως αν κάποιοι αναζητούν έναν Βενιζέλο στη σημερινή εποχή μπορεί να μην τον βρουν αλλά μπορούν να ανατρέξουν στις παρακαταθήκες του, στο υπόδειγμα της αστείρευτης πολιτικής του δράσης και τα επιτεύγματά του. Έχουν πολλά μα πάρα πολλά οι σύγχρονοι πολιτικοί να διδαχθούν από τις υποθήκες του».
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποσπάσματα από τη βιογραφία διάβασε ο ηθοποιός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης.
Χανιώτικα νέα (3.2.2018)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου