Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

"ΑΥΤΗ Η ΠΙΣΤΙΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ"


Έλαμπε κι άστραφτε σαν ήλιος η Ορθοδοξία την περασμένη Κυριακή, Κυριακή της Ορθοδοξίας, επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, από ιδρύσεώς της, το 1968. Και στο Μοναστήρι της Γωνιάς, όπου τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου κι ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά τη συνήθη τάξη της εορτής. Και, βέβαια, στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, όπου ο πανηγυρικός εορτασμός για τα 50 χρόνια από τα εγκαίνιά της. “Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μονή Γωνιάς και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, οι 50 εορτασμοί: Μνήμη – Ευχαριστία – Ευχή”, το θέμα της ομιλίας που έκανε ο εκ των ιδρυτών της (μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη) και για 40 περίπου χρόνια γενικός διευθυντής της δρ Αλέξανδρος Παπαδερός. Και στις εικόνες των Αγίων και στα πρόσωπα των ανθρώπων που αθρόως προσήλθαν για να συνεορτάσουν έλαμπε κι άστραφτε σαν ήλιος η Ορθοδοξία…
«Κι ο ψάλτης ολόσωμος ανεβαίνει στο πλατάνι της φωνής». Ο στίχος αυτός απ’ το ποίημα του Νίκου Καρούζου “Η Ορθοδοξία” στο νου μου, όταν μπαίνοντας στο Καθολικό της Μονής άκουσα να ψάλλεται το απολυτίκιο της εορτής “Την άχραντον εικόναν σου προσκυνούμε Αγαθέ”… Την αναστήλωση των εικόνων γιορτάζει την Α’ Κυριακή των Νηστειών η Ορθόδοξος Εκκλησία. Η “Ορθοδοξία μας” για να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη φράση τού από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου Αθανασιάδη. Η ορθοδοξία μας που μπορεί να είναι μια διαρκής “σχοινοβασία” πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, όμως «είναι, πρέπει να είναι, ορθοπραξία», όπως συνήθιζε να λέει πολύ συχνά στις ομιλίες του ο Αγιος Ειρηναίος Γαλανάκης ο Χριστιανός. “Καλός πατέρας και καλός παππούς με τον σιρόκο στη γενειάδα” ο Μακαριστός, για να θυμηθώ τον προτελευταίο στίχο απ’ το παραπάνω ποίημα…




«Χίλια καλά μας όρισες στον τόπο τον δικό σου, όπου τον υπηρέτησες πάνω απ’ τον εαυτό σου». Μ’ αυτήν την αυτοσχέδια, πλην όμως από καρδιάς, μαντινάδα καλωσόρισε, μετά τους παρευρισκόμενους φίλους της Ακαδημίας που είχαν κατακλύσει την τεράστια αίθουσα των εκδηλώσεών της, τον Ομιλητή της Ημέρας ο νυν γενικός διευθυντής της δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο νόημα της εορτής αλλά και στο έργο του Ιδρύματος. «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης λειτούργησε και συνεχίζει να υπάρχει ως ένα άνοιγμα της Εκκλησίας προς τον κόσμο. Προς τις αγωνίες και τις ελπίδες, τις απορίες, τα αινίγματα και τα διλήμματα, τους φόβους και τις προσδοκίες, του σύγχρονου ανθρώπου, τις ενστάσεις και τις αρνήσεις της διανόησης». Τα που υπογράμμισε μεταξύ των άλλων.
«Χρόνια αιώνες χρόνια και νιάτα πόχει η ομορφιά». Ιδιαίτερα ο τελευταίος στίχος του περί ου ο λόγος ποιήματος του Νίκου Καρούζου στον νου μου ενώ άκουγα τον Αλέξανδρο Παπαδερό να κάνει μια αγαπητική και συγγινησιακά φορτισμένη και εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στις 50 αντίστοιχες επετείους του Ιδρύματος, όπως και τον τοπικό Επίσκοπο στην καταληκτήρια προσλαλιά του. «Η Ορθοδοξία δεν είναι ένα ταξίδι από θριάμβους και δόξες, αγώνες και κατακτήσεις, ούτε ένα ιστορικό πέρασμα στο χθες. Πολλώ δε μάλλον δεν είναι συντήρηση, όπως κάποιοι ενορχηστρωμένα και μεθοδικά προσπαθούν να πείσουν, αλλά ζωή και παράδοση, καθώς η αυθεντικότητά της καθορίζεται από την κίνησή της και όχι από την στατικότητά της». Τα που τόνισε, ο κ. Αμφιλόχιος. Εν είδει παρακαταθήκης….
«Αύτη η πίστις των Αποστόλων. Αύτη η πίστις των Πατέρων. Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων. Αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν». Και σαν κοινός παρονομαστής όλων που γράφτηκαν στις σημερινές Στάσεις, μπορεί να θεωρηθεί το απόσπασμα αυτό από το Συνοδικό της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία έγινε το 787 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων καταδικάζοντας την Εικονομαχία.
Χανιώτικα νέα (2.3.2018)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου