Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Φίλες και φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Ο Σχολικός μας Κήπος” που υλοποιεί φέτος το σχολείο μας, είχαμε την ευκαιρία να μαζέψουμε τη σοδειά μας, που είχαμε φυτέψει πριν από τέσσερις μήνες περίπου και είχαμε παρακολουθήσει να αναπτύσσεται. Από τον λαχανόκηπό μας και με την ανεκτίμητη βοήθεια του κ. Αντώνη Μαυροματάκη κόψαμε φρεσκότατα κουνουπίδια, μπρόκολα, σέλινο, παντζάρια, ραπάνια, καρότα, μαρούλια, πατάτες κ.ά. Hταν τα προϊόντα που ο σχολικός μας κήπος μάς πρόσφερε αποζημιώνοντάς μας για τον κόπο μας. Είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα νόστιμα λαχανικά μας σ’ ένα υπαίθριο πικ νικ που ετοίμασε για μαθητές και δασκάλους η κα Μαριάννα Μαυροματάκη και κουβεντιάσαμε για τη διατροφική αξία των προϊόντων μας, εδικά τώρα που αρχίζει η Σαρακοστή και καλό είναι οι διατροφικές μας συνήθειες να διαφοροποιούνται. Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν κι άλλες νοστιμιές πέρα απ’ τις εύκολες λύσεις των εμπορευματοποιημένων σνακ. Ήταν μία απολαυστική μέρα μάθησης που κυριολεκτικά γευτήκαμε “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”. Οι εντυπώσεις των παιδιών είναι αποκαλυπτικές. Ευχαριστίες πολλές στη διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων και στις συναδέλφους δασκάλες κα Μαρία Μουντάκη, Μαρία Γεωργουσάκη, Αρτεμη Βαμβουνάκη, Εφη Γιαννουδάκη, Δώρα Σφήκα για την εμψύχωση των μαθητών».
Πλήρες και κατατοπιστικό το κείμενο – ρεπορτάζ που μου έστειλε ο φίλος διευθυντής του Δημ. Σχ. “ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ” Κώστας Μανωλάκης μαζί με εργασίες (κείμενα και ζωγραφιές) μαθητών για το θέμα και σχετικές φωτογραφίες. Συγχαρητήρια θερμά και στους μαθητές και στους δασκάλους των, ξεχωριστά, ωστόσο, στον “αειθαλή” κύριο Αντώνη και στην κυρία Μαριάννα! Οντως άξια κάθε προβολής και η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Να βρει μιμητές η ευχή μου!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Ο σχολικός μας κήπος
Δίπλα στο σχολείο μας υπάρει ένα χωράφι που έχουμε δημιουργήσει τον σχολικό μας κήπο. Στα μέσα του Οκτώβρη όλα τα παιδιά του σχολείου με τη βοήθεια του κυρίου Αντώνη, του ιδιοκτήτη του σχολείου, φυτέψαμε χειμερινά λαχανικά. Φυτέψαμε: κουνουπίδι, λάχανο, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, παντζάρια, μπρόκολο και ραπανάκια. Για τέσσερις μήνες περιμέναμε να αναπτυχθούν, ώστε να έρθει η ώρα να τα κόψουμε και να τα δοκιμάσουμε. Ο καιρός πέρασε και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 όλοι μαζί πήγαμε να μαζέψουμε τη σοδειά μας. Μόνο που αυτή τη φορά ήρθε μαζί μας η κυρία Μαριάννα, που είχε φτιάξει μια νοστιμότατη σαλάτα με όλα αυτά τα λαχανικά. Με πολλή όρεξη όλοι μαζί δοκιμάσαμε τα αποτελέσματα του κόπου μας. Ενιωσα χαρά και ενθουσιασμό και έμαθα πώς να φυτεύω και να φροντίζω λαχανικά.
Δήμητρα Κρεμασμενάκη Γ’ τάξη.
Η υγιεινή διατροφή είναι υπόθεση όλων μας
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τους ανθρώπους. Μας βοηθάει να κρατιόμαστε σε φόρμα και να είμαστε υγιείς. Πρέπει να τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα. Επίσης μας βοηθάει η πυραμίδα της διατροφής, γιατί μας καθοδηγεί ώστε να μην ξεφύγουμε και να τρώμε ανθυγιεινά.
Εμείς στο σχολείο μας ακολουθούμε υγιεινό τρόπο διατροφής. Τόσο στο μεσημεριανό φαγητό όσο και γενικότερα. Γι’ αυτό έχουμε έναν κήπο με πολλά λαχανικά απέναντι από το σχολείο μας. Οι δάσκαλοι μας, μας μαθαίνουν να τον καλλιεργούμε και να τον φροντίζουμε.
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 πήγαμε στον κήπο μας και μαζέψαμε το πρώτα λαχανικά. Μετά τα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πάρα πολύ. Οταν τα μαζεύαμε με τον κύριο Αντώνη, που είχε φροντίσει για τον κήπο μας, μαθαίναμε πώς λέγονται όλα αυτά τα λαχανικά. Θέλουμε να σας προτείνουμε να τρώτε υγιεινά, όπως εμείς και να έρθετε να μας επισκεφτείτε. Θα είναι χαρά μας να σας δείξουμε τον κήπο μας και να δοκιμάσετε μερικά από τα λαχανικά μας.
Ολίβια Μαρόπις & Νιόβη Ευθυμιάδη Φοίτου, Ε’ τάξη
Ο σχολικός μας κήπος
Στου Μαυροματάκη την αυλή
γίνονται όλοι κηπουροί.
Μέσα στον κήπο μας αυτό
θα βρεις λαχανικά σωρό.
Ο μύλος που υπάρχει εκεί
δίνει σ’ όλους μας ψωμί.
Γύρω του λαχανικά
όλα φυτεμένα στη σειρά.
Ο κυρ Αντώνης είναι εκεί
και όλα τα καλλιεργεί.
Χωρίς διόλου φάρμακα
κάνει μεγάλα θαύματα.
Πολλά και διάφορα λαχανικά
νόστιμα και θρεπτικά
που μας βοηθούν πολύ
και μας οδηγούν γοργά στην υγιεινή ζωή.
Μαθαίνουμε τόσα πολλά
μα δε μας είναι αρκετά.
Παίρνουμε εφόδια πολλά
που θα μας πάνε όλους μπροστά.
Ειρήνη Κανατάκη
& Κατερίνα Βυζηράκη
Ε’ τάξη
Αρχές Οκτώβρη ήτανε
που βάλαμε τους σπόρους,
και είπαμε πως θα ‘χουμε
στο νου μας δύο όρους.
Τον κήπο να προσέχουμε
και όλα τα καλά του,
εναγωνίως να περιμένουμε
όλη τη σοδειά του.
Για ήλιο, αγάπη και νερό
διψούσανε οι σπόροι,
να μεγαλώσουν ήθελαν
ως τα ψηλά τα όρη.
Κρυφοκοιτάγαμε συχνά
απ’ το παράθυρό μας,
να δούμε τι απέγινε
ο κήπος ο δικός μας!
Λάχανα εμφανίστηκαν
στα μέσα του Γενάρη,
καρότα, μπρόκολα, μαϊντανοί
στα μέσα του Φλεβάρη!
Ήτανε όλα πλουμιστά
στέκονταν στη σειρά τους,
όλοι περνούσαν από ‘κει
να δουν την ομορφιά τους
Οι μαθητές περήφανοι
καμάρωναν τα φυτά τους,
να δουν τους φρέσκους
τους καρπούς
και τα λαχανικά τους.
Φάγαμε μερικούς καρπούς
μας έπιασε ζαλάδα,
γιατί ήταν οι πιο νόστιμοι
σε όλη την Ελλάδα!
Στον κυρ Αντώνη ευχαριστώ
λέμε από την καρδιά μας,
που κόπιασε και μόχθησε
για την καλή σοδειά μας.
Ακόμα ένα ευχαριστώ
θα πω στη Μαριάννα
που νοστιμιές και φαγητά
μας φέρνει σαν τη μάνα.
Γιώργος Γαβαλάκης,
Γιώργος Δασκαλάκης,
Ευτυχία Μπαρμπαλιά,
Κωνσταντίνος Μυλωνάκης, Ευαγγελία Παντελάκη,
Φώτης Παντελίδης,
Δ΄ τάξη
Χανιώτικα νέα (17.3.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου