Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Δ2 ΤΑΞΗ 5ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Kαλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
«Η Εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα που διανύουμε μέχρι το Πάσχα κι είναι γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους σε συνήθειες αιώνων ή και χιλιετιών ακόμα. Αξίζει να θυμόμαστε και να τηρούμε αυτά τα έθιμα και για να αποδεικνύουμε την πίστη μας και επειδή αποτελούν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και συμβάλλουν στην ανάγκη μας να νιώσουμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αλλωστε η περίοδος αυτή είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών και την περιμένουν πώς και πώς».
Αυτά μεταξύ των άλλων γράφουν οι μαθητές της Δ2 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων και η δασκάλα τους Ρούλα Μουστάκα στο σημείωμα με το οποίο συνοδεύουν τις εργασίες τους για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπέροχα “σκέφτομαι και γράφω” τους και τις θαυμάσιες ζωγραφιές τους. Πολύ σ’ ευχαριστώ, Ρούλα, που γι’ άλλη μια φορά ανταποκρίθηκες στην πρότασή μου.
Να χαίρεσαι τους μαθητές σου και να σε χαίρονται!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Σημείωση: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά η ανακοίνωση της υπέροχης ραδιοφωνικής εκπομπής “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, που φιλοξενείται στον σημερινό Παιδότοπο. Κι από εμένα η προτροπή!

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον “Λάζαρο” κρατώντας στεφάνια από λουλούδια. Του Λαζάρου επίσης, στα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, τα λαζαράκια, που συμβολίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
Μαρία Μπέλλου

Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται για να θυμόμαστε την μέρα που ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα καθισμένος πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι. Λέγεται “των Βαΐων”, γιατί οι πιστοί τον υποδέχτηκαν με βάγια από φοίνικες. Σήμερα τα βάγια τα φτιάχνουν σαν σταυρουδάκια, στολίζουν την εκκλησία και τα δίνουν στον κόσμο. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει η Μεγάλη Βδομάδα.
Ολυμπία Μαγγιώρη




Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.
Ο μύθος λέει ότι, κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασής του.
Εκείνη την ώρα, κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι με αβγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βλέποντας τα αβγά, είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αβγά από άσπρα που είναι, θα γίνουν κόκκινα.
Ξαφνικά τα αβγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε έκπληκτος. Ετσι γι’ αυτό τα αβγά βάφονται κόκκινα τις ημέρες του Πάσχα.
Μελίνα Τζόκα

Η ελληνική παράδοση θέλει τις γυναίκες να ξενυχτούν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για να στολίσουν τη ξυλόγλυπτη κατασκευή του Επιτάφιου με πολύχρωμα λουλούδια όλων των όμορφων χρωμάτων και των υπέροχων αρωμάτων.
Χρησιμοποιούν αγριολούλουδα αλλά και ήμερα άνθη, που μάζευαν τα παιδιά απ’ τις αυλές και τα χωράφια: Ανεμώνες, μαργαρίτες, άσπρα, μωβ, κίτρινα και κόκκινα λουλουδάκια του αγρού, κρίνους, τριαντάφυλλα, βιολέτες, μυρωδάτα άνθη λεμονιάς, γαρύφαλα. Τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες κι όλος ο Επιτάφιος γινόταν μια ανθισμένη κορόνα που μοσχοβολούσε.
Μαρία Μαργαριτάκη





Καθώς ξημερώνει το πρωί της Μεγ. Παρασκευής, ξεκινάει το στόλισμα του Επιτάφιου σ’ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Πρώτα-πρώτα, ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, τον Απόστολο, Ευαγγέλια κι ευχές. Αμέσως μετά ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής κι ακολουθεί η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Στο ιερό κουβούκλιο τοποθετείται ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί ο Κύριος νεκρός. Οι πιστοί πηγαίνουν και το προσκυνούν. Στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου εκτός του Ναού και στα όρια της Ενορίας. Οι πιστοί με αναμμένα κεριά την ακολουθούν.
Εύα Τζίκα

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή. Πριν το Πάσχα είναι η μεγάλη εβδομάδα όπου γιορτάζουμε τη σταύρωση του Χριστού. Το αναγνωρίζουμε και το τραγουδάμε ως “Πάσχα Κυρίου” ως πρώτη απελευθέρωση από τη δυναστεία του μεγάλου εχθρού μας, του θανάτου και την καταξίωσή μας στην αναστάσιμη και λαμπροφόρο αιώνια ζωή του ουράνιου Τριαδικού Θεού, Δημιουργού και Πατέρα μας.
Η νίκη πάνω στον θάνατο είναι του Χριστού και κανένας μας δεν την αμφισβητεί.
Εβελίνα Θεοδωρογλάκη

Γράψτε μια ιστορία με ήρωα τον Μόρτη!






Η εκπομπή “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” και το Δίκτυο fm προσκαλούν όλα τα παιδιά σε μια δράση δημιουργικής γραφής.
Για να γνωρίσετε τον συμπαθέστατο αυτό σκύλο, που θα γίνει ήρωας της ιστορίας σας, μπορείτε να ακούσετε σε επανάληψη προηγούμενες εκπομπές​, στη σελίδα: www.diktyofm/ekpompes.
Στείλτε τις ιστορίες σας στο anevamilo@gmail.com ή στη διεύθυνση:
Δίκτυο fm, Κορνάρου 11, 73 134 Χανιά
Ολες οι ιστορίες θα ακουστούν στις επόμενες εκπομπές.


Χανιώτικα νέα (31.03.2018)







Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ


 ΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΌΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ" ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ





Όπως το ψωμί

Διαβαζει η Αργυρώ Δελή.





Ψωμί από καλό προζύμι,

ψωμί ζυμωμένο με έγνοια,

καλοψημένο ψωμί,

το ποίημα της μάνας μου.



Ποίημα όπως το δικό της,

άρτος που «καρδίαν ανθρώπου στηρίζει»,

θέλω το ποίημα που γράφω.



Μόλις, πήραμε μια πρόγευση    με  το ποίημά «Όπως το ψωμί», από την ομώνυμη  ποιητική Συλλογή του Βαγγέλη Κακατσακη που  διάβασε η κ. Αργυρώ Δελή και την ευχαριστούμε γι αυτό.

Σεβασμιότατε , Αιδεσιμότατοι κ. Δήμαρχε Κισάμου,κ. πρώην δήμαρχε . Κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου ,κ.αντιδήμαρχοι δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι,  κύριοι δ/ντές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρώην και νυν .Πρώην Σχολικοί  Σύμβουλοι και προϊστάμενοι της εκπαίδευσης . Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί κυρίες και κύριοι.

Με πολλή χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε απόψε  στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής  του Βαγγέλη Κακατσάκη, όπως το ψωμί,  που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου Φεστιβάλ Παιδικού και εφηβικού βιβλίου που οργανώνονται και πραγματοποιούνται από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σέλινου και  το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο -με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός , συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας   και φέρνει κοντά το αναγνωστικό κοινό με τους συγγραφείς και τους δημιουργούς.

Οι πετυχημένες αυτές, πνευματικές  εκδηλώσεις ,  αποτελούν πλέον θεσμό για την πόλη της Κισάμου  και  είμαστε ευγνώμονες  στην Ιερά μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου για την καθιέρωσή τους, καθώς και στο Τσατσαρωνακειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο ,το οποίο  αναδεικνύεται, μέσα από τις  δράσεις  του,  ως  ένα άλλο σχολείο  για την  πόλη μας , που   παρέχει παιδεία και πολιτισμό στην Κίσαμο.

 Να επισημάνουμε ακόμη ότι η σημερινή εκδήλωση ,   πραγματοποιείται  μόλις λίγες μέρες μετά την παγκόσμια ημέρα ποίησης που γιορτάσαμε   στις 21η Μαρτίου.  Και  ακόμη ,  μόνο λίγες μέρες, πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης,  την Ανάσταση .  Τη Ζωή εν   Τάφω και το Χριστός Ανέστη , που και αυτά  είναι  μια ποίηση. Ποίηση  Θρησκευτική,  που οδηγεί από το πένθος στη χαρά , αναπτερώνει την ελπίδα  και δίνει φτερά  για καινούρια πετάγματα, στην καρδιά και την ψυχή  του κάθε χριστιανού.

Ο ρόλος της Ποίησης, όπως όλων των τεχνών, είναι λυτρωτικός απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα τον ορθολογισμό και τον βασανισμό της ζωής. Λειτουργεί όμως και θεραπευτικά  για την ψυχή και το σώμα:

Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάπως ξέρεις από φάρμακα·
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω.

Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάμνουνε —για λίγο— να μη νοιώθεται η πληγή. 

Λέει  χαρακτηριστικά  ο  Κων/νος . Καβάφης

Παρουσιάζουμε απόψε  τη νέα ποιητική Συλλογή του Βαγγέλη Κακατσάκη, με τίτλο «όπως το Ψωμί.». Με εικονογράφηση της Αγγέλας Μάλμου και έκδοση, της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης , Πυξίδα της Πόλης.

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι γνωστός στην Κίσαμο και στους Κισαμιτες. Έχει διαχρονική σχέση με τη Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, αφού εργάστηκε τη δεκαετία του ’70 ως παιδαγωγός στα Ιδρύματα της Μητροπόλεως με Μητροπολίτη το Μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη  . Η σχέση αυτή και η συνεργασία του με τη Μητρόπολη   παραμένει διαρκής μέχρι σήμερα ,και βέβαια  με  το σημερινό Μητροπολίτη  κ. Αμφιλόχιο . Να θυμίσουμε, ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας , εκδόθηκε  το 2013, από τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το  Βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσακη : Τα Γράμματα της Παναγίας , που βέβαια έχει παρουσιαστεί σ αυτό εδώ  το χώρο.

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Σπούδασε στην Πάντειο Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε  για  36 χρόνια, ως δάσκαλος και διευθυντής σχολείου. Από τα μέσα της 10ετίας του 1970, είναι συνεργάτης  της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα». Έχει ασχοληθεί για μια 20/ετία  περίπου με το συνδικαλισμό   και εξακολουθεί να ασχολείται εδώ και 45 χρόνια  με θέματα πολιτισμού και παράδοσης .Η ενασχόλησή του  με  τη λογοτεχνία  άρχισε στα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια. Εκτός των άλλων δημοσιευμάτων του (ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, άρθρα, μελέτες κ.λπ.) Έχουν κυκλοφορηθεί σε βιβλία  δύο ποιητικές του συλλογές: «Τα άλογα του χρόνου» (1973), «ΚΑΖΟΒΑΡ» (εκδ. «Φιλιππότη», 1987) και «Όταν γίνεις ποίημα» (εκδοση . «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης», 2013) και το πεζό «Τα γράμματα της Παναγίας» (Έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, 2013). Και βέβαια  το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα , ‘Όπως το Ψωμί.



Να αναφέρουμε  ακόμη, ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης υπηρέτησε ως νεοδιόριστος, πρωτοδιόριστος  δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο Στροβλών και διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις με τους μαθητές του.  Και οι μαθητές του τον θυμούνται με νοσταλγία  και τον τιμούν σε κάθε ευκαιρία . Βλέπω  από τη θέση αυτή τον  Αντώνη  το Βακάκη, τον Γραμματέα της Μητροπόλεως   που υπήρξε μαθητής του στις Στροβλές. Υπερηφανεύεται  και δικαίως  ο δάσκαλος για το μαθητή του και ο μαθητής για το δάσκαλό του..

Πέραν όλων αυτών, ο ομιλών, πολλά θα μπορούσε να πει και να ιστορήσει για το Βαγγέλη Κακατσακη, τον ξεχωριστό συνάδελφο, το  φίλο μιας ολόκληρης ζωής, και τον αγαπητό σύντεκνο. Δεν  είναι όμως του παρόντος. 



Να πάρουμε άλλη μια γεύση, από τη νέα ποιητική Συλλογή του Βαγγέλη Κακτσάκη με το ποίημα« Σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου».  Ο Σίμωνας Κυρηναίος είναι ο άνθρωπος που υποχρέωσαν οι στρατιώτες να σηκώσει το σταυρό του Χριστού. Επίκαιρο το ποίημα  χρονικά, αλλά και επίκαιρο εσαεί λόγω του συμβολισμού του. ,Πολλοί σηκώνουν  στους ώμους τους το σταυρό  και τα βάρη των  συνανθρώπων τους ..

 Το ποίημα θα διαβάσει  η  κ. Αργυρώ Δελή.

Η Αργυρώ Δελή, είναι φιλόλογος καθηγήτρια στο  1οο  Γυμνάσιο Κισάμου. Παράλληλα έχει έντονη παρουσία στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας.  και συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Την ευχαριστούμε για τη συμμετοχή της στη σημερινή εκδήλωση καθώς και για τη συνολική της προσφορά  στη εκπαίδευση τον πολιτισμό και στην παράδοση του τόπου μας.

Κυρία Αργυρώ Δελή έχετε το λόγο.



Σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου



Αλιεύς ελπίδων

σε φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Περιποιητής φυτών

στους αγρούς της παγκόσμιας συνείδησης.

Αναρριχητής

στους γκρεμνούς της μη εξουσίας.

Ποιμήν αγαθών προβάτων

και διώκτης αιμοβόρων λύκων.

Ο Ποιητής!



Αίρων την οδύνη του σύμπαντος κόσμου.

Σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου.

Ο Ποιητής!



Ύστερα από  τα εισαγωγικά που ακούσαμε, καιρός να περάσουμε στο κύριο μέρος της εκδήλωσης .  Στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Κακατσάκη, «Όπως το ψωμί.» , με πρώτη Ομιλήτρια την  κυρία Φωτεινή  Σεγρεδάκη.



Η κ. Φωτεινή Σεγραδάκη , είναι Ξεχωριστή αρθρογράφος- και λογοτέχνης. Με  τη  φιλομάθεια ,και τη φιλαναγνωσία της. Με τα πολλά και πλούσια δημοσιεύματά της , με  το  βαθυστόχαστο λόγο της , και με καθαρά τις δικές της δυνάμεις,  προσφέρει υπηρεσίες ανεκτίμητες στα Γράμματα και τον πολιτισμό του τόπου μας και την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Κυρία  Φωτεινή Σεγρεδάκη έχετε το λόγο.

Ευχαριστούμε τη Φωτεινή.



Τρία ποιήματα θα διαβάσει η κ. Αργυρώ Δελή. Με τίτλο: Τα τελώνια- Της Υπαπαντής, και -Δεν έχουμε πρόβλημα. Τελώνια  βασανιστικά έγιναν οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, και τα παιδιά που χάθηκαν και δεν πρόλαβαν να βαπτιστούν . Της  Υπαπαντής. Με αφορμή τη γνωστή ιστορία, ο ποιητής αναφέρεται σε  μια άλλη Υπαπαντή, που οι κοινωνικές και θρησκευτικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει.. Και  το επόμενο: «Δεν έχουμε πρόβλημα» Ένα  ποίημα στην καρδιά της επικαιρότητας . Με τους εξαθλιωμένους  πρόσφυγες   που καθημερινά κατακλύζουν τη χώρα μας ή χάνονται στα νερά του Αιγαίου .



Τα Τελώνια. 

Οι σπόροι που δε φύτρωσαν,

καθώς δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος.

Οι σημαίες που δεν υψώθηκαν,

γιατί δε βρέθηκαν οι κατάλληλοι ιστοί.

Οι λέξεις που δεν ακούστηκαν

μέσα στη βουή του πλήθους.

Τα χέρια που έμειναν μετέωρα

περιμένοντας βοήθεια.



Τελώνια!

Όπως τα παιδιά που πέθαναν,

πριν βαφτιστούν.



Της Υπαπαντής



Ανύπαντρη μητέρα η Μαρία-

δεκαπέντε χρονών παιδούλα-

με το κοριτσάκι της στην αγκαλιά

ολομόναχη μπαίνει στην εκκλησιά

για να τη σαραντίσει ο παπάς,

που, ωστόσο, λείπει.

Τη βλέπει απ’ την εικόνα της Υπαπαντής

η συνομήλική της Παναγιά και ντρέπεται.

Έχει έναν άνδρα

που την προστατεύει

δίπλα της αυτή

κι ανοιχτή την αγκαλιά του ιερέα Συμεών,

για να πάρει τον ακριβογιό της

και να τον βάλει στ’ Άγια των Αγίων.



«Μαρία λεν την Παναγιά, Μαρία λεν κι εσένα

κι αν αρνηθώ την Παναγιά, θα αρνηθώ κι εσένα»

Η μαντινάδα

που έλεγε στη Μαρία ο δικός της!



 Δεν έχουμε  πρόβλημα



Να σε βλέπουμε στην τηλεόραση

να πνίγεσαι στις θάλασσες,

δεν έχουμε  πρόβλημα, πρόσφυγα του πολέμου.

Στην πισίνα μας

μη σε δούμε να φτάσεις!



Να μας ζητάς να καθαρίσεις

τα τζάμια των αυτοκινήτων μας,

δεν έχουμε  πρόβλημα, παιδί των φαναριών.

Τα γυαλιά της μυωπίας μας

μην μας ζητήσεις ν’ αλλάξουμε!



Ν’ απλώνεις το χέρι σου,

ενώ σκοντάφτουμε πάνω σου,
δεν έχουμε  πρόβλημα, ζητιάνε των δρόμων.

Εκεί που χτυπά η καρδιά μας,

μην το ακουμπήσεις!



Συνεχίζουμε , με  ομιλήτρια την κ.  Νταγκουνάκη –Χαρτζουλάκη-Ανθούλα.

Η κ. Νταγκουνάκη Ανθούλα, πέρα από τις υπηρεσίες που προσέφερε για 35 χρόνια  ως φιλόλογος  στα σχολεία της Κισάμου, ασχολήθηκε και ασχολείται ενεργά  και μετά τη συνταξιοδότησή της  με τα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα της περιοχής μας  και βέβαια προσφέρει ακούραστα της υπηρεσίες της στο Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων της Κισάμου, όπου είναι πρόεδρος. Την ευχαριστούμε για τη   συνολική της προσφορά  στα γράμματα, την παράδοση  και τον πολιτισμό του τόπου μας. Κυρία Νταγκουνάκη, έχετε το λόγο!!



Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ανθούλα Νταγκουνάκη.



Η χριστιανική θρησκεία και η πίστης μας ,αποτελεί πηγή έμπνευσης για  τον Βαγγέλη Κακατσάκη. Για το λόγο αυτό, σε όλες τις ποιητικές του συλλογές αλλά και γενικά σε όλα τα βιβλία του βλέπουμε έργα με θρησκευτική προέλευση.  Δυο  ποιήματα απ’ αυτά: Η Μεγάλη Δευτέρα και  Δόξα τω Θεώ, θα μας διαβάσει η Αργυρώ Δελή και στη συνέχεια  θα διαβάσει το ποίημα, Η Μάνα. Σε μια Πρωτότυπη  εκδοχή με  ορολογία και  στοιχεία  δανεισμένα  από το βιβλίο της Γραμματικής της Νεοελληνικής Γλώσσας. Να τα ακούσουμε.



Μεγάλη Δευτέρα



Μαχαίρα η μάχαιρα…

Για να ομοιοκαταληκτεί με τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχει χώρος για χαρά

ανάμεσα στο ντιν και στο νταν

της καμπάνας.



Και για να ομοιοκαταληκτεί με τη χέρα

(η χειρ, της χειρός, τη χειρί

την χείρα – χέρα)

Το χέρι του Πέτρου

που την έπιασε για να κόψει

το δεξί αυτί του Μάλχου.



Μεγάλη μαχαίρα- Μεγάλη Δευτέρα.

Για να κόβει τον αέρα

στους σημερινούς γραμματείς και φαρισαίους,

που μιλούν για Ανάσταση

προσπερνώντας τη Σταύρωση.





Δόξα τω Θεώ



Όταν με απειλεί το χειρότερο, Κύριε,

νιώθω το χέρι σου να με προστατεύει,

και να κατευθύνει τα διαβήματά μου.

Ξέρεις, Εσύ, μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές μου,

το βάρος του Σταυρού που μπορώ να σηκώνω.

 Περαστικά σύννεφα

οι όποιες κακές σκέψεις- σαν καπνός

διαλύονται στον ήλιο του ελέους Σου.



Και τα καλά δεχούμενα

Και τα κακά δεχούμενα

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»



Μάνα

Μάνα.

Όνομα ουσιαστικό,

Γένους θηλυκού.

Αριθμού ενικού.

Πτώσεως κλητικής.



Μάνα.

Ρήμα του ρήματος αγαπώ,

Φωνής ενεργητικής.

Εγκλίσεως οριστικής.

Χρόνου ενεστώτα.



Μάνα.

Άρθρο.

Προσωπικής αντωνυμίας.

Παθητικής μετοχής.

Διγενούς μονοκατάλημτου επιθέτου,



Μάνα..

Επίρρημα χρονικό.

Σύνδεσμος συμπλεκτικός.

Πρόθεση που φανερώνει τρόπο.

Επιφώνημα  για όλες τις χρήσεις.



 Το μυστικό που κρύβεται μέσα στο ποίημα, ίσως μέσα στον ποιητή, ισχύει για μια μονάχα περίπτωση και δεν έχει καμιά σχέση με τις αόριστες γενικεύσεις είτε του ανειδίκευτου αναγνώστη, είτε του «κριτικού», είτε του θεωρητικού της ποίησης.






  Η  φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».




ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΜΩΣ

Εκδηλώσεις επί εκδηλώσεων και στην Περιφεριακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που έχει καθιερωθεί, ως γνωστό να εορτάζεται επίσημα στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Aντερσεν. Στο πλαίσιο αυτό της “επαφής” των παιδιών με το βιβλίο, το 5ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου στην Κίσαμο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου και το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο “Εσπερία” και περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, συνομιλία της συγγραφέα Αθηνάς Ντάσιου – Γιάννου με μαθητές και ομιλία της με θέμα “Σύγχρονο παιδί και βιβλίο – τρόποι προσέγγισης”, όπως και παρουσίαση αυτοσχέδιων παραμυθιών με τον γενικό τίτλο “Καλή σας μέρα… το παραμύθι αρχίζει” με τη λογοτέχνιδα Φωτεινή Σεγρεδάκη. Στο ίδιο πλαίσιο και οι διήμερες εκδηλώσεις με τη συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων Ελένη Δικαίου στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων στις 27 και 28 Μαρτίου. Και βέβαια, οι προβολές, μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή “Μαγικό Κουτί”, που δημιούργησε ο Λεωνίδας Μανωλικάκης, της οπτικοποιημένης αφήγησης του παραμυθιού “Ο βασιλιάς των ονείρων” της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη, σε εικονογράφηση Λιάνας Δενεζάκη, από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης” από τις 28 μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ωραία!

«Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού. Σηματοδοτεί τον κόσμο που αναδημιουργείται κάθε φορά, μια παιγνιώδη και όμορφη σοβαρότητα, χωρίς την οποία όλα, ακόμα και η παιδική λογοτεχνία είναι άσκοπη απασχόληση. Σ’ ένα παραμύθι σ’ ένα ποίημα, τα παιδιά χαίρονται τις επαναλήψεις, τα ρεφρέν και τα πασίγνωστα μοτίβα, επειδή κάθε φορά τ’ αναγνωρίζουν – βάζουν τάξη σ’ ένα κείμενο. Ο κόσμος αποκτά μια υπέροχη ομαλότητα». Απόσπασμα από το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2.4.2018) της Inese Zandere (Λετονία) σε μετάφραση της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Ωραία!

Ωραία!.. Ωραία!.. Αλλά… Aγνωστο αγαθό για εκατομμύρια παιδιά το παιδικό βιβλίο. Για εκταομμύρια παιδιά «που αντί να χαίρονται την παιδική τους ηλικία αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο είναι αναγκασμένα να εργάζονται και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες», όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ) η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. “Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Για όλα τα παιδιά;”, ο τίτλος της ανάρτησης της. Ρητορικό το ερώτημα. Να ’ρθει καιρός που θα μπορούν όλα τα παιδιά της γης να συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως τους αξίζει, η ευχή μας! «Και ως τότε, ας πράττει ο καθένας μας προς την κατεύθυνση αυτή, ατομικά ή ομαδικά, ό,τι οφελεί ως ενεργός πολίτης», όπως επισημαίνει η εκ των κορυφαίων Κυριών της Παιδικής Λογοτεχνίας μας, στο τέλος της ανάρτησής της.

Από την Κίσαμο, η αρχή
Στο βήμα ο δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης
Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο και η πρώτη παρουσίαση (η δεύτερη θα γίνει θεού θέλοντος, στις 5 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων) της νεοεκδοθείσης ποιητικής μου συλλογής “Οπως το ψωμί”, την Τρίτη 27 Μαρτίου. Απ’ την Κίσσαμο, που ξεκίνησα πριν από 45 χρόνια, ως παιδαγωγός στα Ιδρύματα του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού, τη “δασκαλική” μου πορεία, η αρχή. Ευλογημένη η στιγμή που μου έγινε η πρόταση εκ μέρους του σεβασμιωτάτου, του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Κάθε εκδήλωση έχει τη δική της ιστορία, όπως και προϊστορία, βέβαια. Πρωτίστως, ωστόσο, υπόθεση του “εμείς” είναι. Με την έννοια αυτή και διά της στήλης οι ευχαριστίες μου: Στον τοπικό επίσκοπο, άξιο διάδοχο του Παππού, στον συντονιστή της εκδήλωσης Μιχάλη Μουντάκη, στις ομιλήτριες Φωτεινή Σεγρεδάκη και Ανθούλα Νταγκουνάκη – Χαρτζουλάκη, στην Αργυρώ Δελή για την ανάγνωση ποιημάτων, στον Χρήστο Κοτσαύτη για τη μουσική επένδυση και μελοποίηση, στη Χριστίνα Τζομπανάκη για την όλη βοήθεια και σ’ όλους τους πολλούς (μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης, ο πρώην δήμαρχος Αντώνης Σχετάκης) που προσήλθαν…
Χανιώτικα νέα (30.03.2018)