Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Εν τη γεννησει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη κοιμήσει τοn κόσμου ου κατέλιπες, Θεοτόκε, μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής και ταις πρεσβείαις της σης λυτρουμένης, εκ θανάτου τας ψυχής ημών. Το απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σε μετάφραση, στην γέννα σου την παρθενία εφύλαξες, στην κοίμησή σου τον κόσμο δεν τον άφησες, Θεοτόκε. Μίσεψες στη ζωή, γιατί είσαι μητέρα της ζωής και λυτρώνεις με τις πρεσβείες σου τις ψυχές μας απο τον θάνατο.

“Η Παναγια είναι το πνευματικό στόλισμα της ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια κι η προστάτρια που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι χτισμένες αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια, παλάτια αυτηνής της ταπεινής βασίλισσας, κι ένα σωρό ρημοκλήσια μέσα στα βουνά, στους κάμπους και στα νησιά, μοσκοβολημένα από την παρθενική και πνευματική ευωδία της. Μέσα στο καθένα απ' αυτά βρίσκεται το παλιό και σεβάσμιο εικόνισμά της με το μελαχροινό και χρυσοκέρινο πρόσωπό της...” Φώτης Κόντογλου: “Παναγία: Η χαρά των Χριστιανών”.

“...Κι εφανερωθη, κι όλος ο λαός/ μετά θυμιαμάτων και λαμπάδων/ εν θεία λιτανεία την προέπεμψε/ κι εκτίσθη τότε ωραίος ναϊσκος λευκός/ με μάρμαρα, κι εστολίσθη με πιατάκια, / ωραία ελληνικά πιατάκια, του έθνους του εκλεκτού, κι όλος ο ήλιος έλαμπε τον ναόν της/ κι όλα τα αστέρια την εφεγγοβόλουν/ και η σελήνη την έλαμπε γλυκά...” Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: “Στην Παναγία την Κουνίστρα”.

“0 σπιτια, και εν τω μέσω η Παναγία κειμένη επί της κλίνης νεκρά, έχουσα επί του Παναγίου στήθους αυτής εσταυρωμένας τας θεοφόρους χείρας. Και πλησίον της κλίνης ένθεν και ένθεν μανουάλια με λαμπάδες ανημμένας. [...] Επάνωθεν δε αυτής ο Χριστός φέρων εις τας αγκάλας του την Παναγίαν ψυχήν εν νεφέλη λευκή και γύρωθεν αυτού ακτίνες φωτός και πλήθος αγγέλων. Και άνωθεν εις τον αέρα πάλιν, οι δώδεκα Απόστολοι, φερόμενοι επί νεφελών...” Ερμηνεία των Ζωγράφων.

“...ΕπειδΗ κατά θεία οικονομία, ένας από τους Απόστολους, ο Θωμάς έλειψε από την κηδεία του ζωαρχικού σώματος της Παναγίας και βρέθηκε εκεί μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στεναχωριόταν πολύ που δεν αξιώθηκε κι αυτός να ζήσει όσα αξιώθηκαν και οι συναπόστολοί του. Με κοινή απόφαση όμως, για χάρη του Αποστόλου Θωμά που απουσίαζε, άνοιξαν τον τάφο για να προσκυνήσει κι αυτός το πανάγιο και πανάμωμο εκείνο σκήνωμα. Είδαν τότε και ξαφνιάστηκαν! Διότι βρήκαν το μνημείο άδειο, χωρίς το άγιο σώμα...” Από το Συναξάρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το μεγαλυτερο άγαλμα της Παναγίας στον κόσμο βρίσκεται στη βουλγαρική πόλη Χάσοβο. Η αλήθεια του πράγματος είναι πιστοποιημένη και από τον οργανισμό Guiness World Records LTA (Ρεκόρ Γκίνες). Το άγαλμα σε τύπο "βρεφοκρατούσας" έχει ύψος 14 μ. και βρίσκεται πάνω σε βάση με ύψος 17 μ. Φιλοτεχνήθηκε από τον Νίκολα Στογιάνοβ και τους συνεργάτες του. Το υλικό που χρησιμοποίησε ήταν τσιμέντο ενισχυμένο με πολυμερή. Ζυγίζει 80 τόνους και τα εγκαίνια του έγιναν το 2003.

“Όπου πίκρα και ορφάνια/ και φτωχολογιά/ με τα μάτια βουρκωμένα/ βρίσκεται η Παναγιά./ Πότε γνέθει, πότε υφαίνει/ πότε τραγουδεί/ πότε σκύβει να φιλήσει/ κάποιο άρρωστο παιδί./ Και την άλλη μέρα να τη/ πάλι απ' το πρωί/ να μας λέει "κάντε κάτι για ν' αλλάξει η ζωή”.
Το τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Η Παναγία"

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
email:kakatsakis@sch.gr
Χανιώτικα Νεα(15.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο:

  1. Πόσο μοσχομύριστο το σημερινό σου άρθρο φίλε Βαγγέλη! Μυρίζει Παναγιά και Ορθοδοξία. Πλημμυρίζει από ελπίδα, πίστη, με τη μεστίτρια του Κόσμου Παναγία που έχουμε προστάτη μας, βοηθό και συνεχώς στο πλευρό μας οι Χριστιανοί. "Χρόνια πολλά" και του χρόνου να αξιωθούμε μια τέτοια μέρα με τη Παναγιά κοντά μας σε κάθε μας βήμα. Να' σαι πάντα καλά.
    Γιάννης Πετσαλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή