Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΥΤΕ στις άκρες ούτε στις αναμεσάδες είχε κάνει, μέχρι χτες τουλάχιστον το μεσημέρι την εμφάνισή του ο χειμώνας κι ας είχαμε φθάσει αισίως στις 23 Νοεμβρίου. Ούτε η φανιά της φανιάς του κι ας πέρασε τ' Αϊ Μηνά και τ' Αϊ Φιλίππου και ας γιορτάσαμε τα Εισόδια της Παναγίας. Θα περιμένουμε μέχρι τ' Αγίου Αντρέα για να δούμε αν θ' αντριέψει το κρύο; Ή θα το φέρει, από σήμερα, παραμονή της γιορτής της η Αγία Αικατερίνη;
XOAKIM Αλμούνια ή Ζαν Κλοντ Τρισέ; Ποιον απ' τους δύο προτιμάτε να βγαίνει και να μας περνά γενεές δεκατέσσερις; Κανέναν θα μου πείτε. Ούτε τον ένα τους ούτε τον άλλο τους τον ψηφίσαμε, εξάλλου. Έλα σου, όμως, που έχουν μπει και οι δυο κεχαγιάδες στο κεφάλι μας κι ό,τι δεν προλαβαίνει ν' αποσώσει ο ένας το αποσώνει ο άλλος;
ΗΡΘΑΝ τα αύρια να διώξουν τα σήμερα! Για σύνθημα σε τοίχο, στου Ψυρρή, λέει, πρόκειται. Καλό. Ακόμα καλύτερο όμως το υστερόγραφο που σκέφτηκα με το που το είδα στο Διαδίκτυο. Και κλάμα το σήμερα!
ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο να βγει ο σημερινός μας πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, μίαν ωραίαν μεσημβρίαν και να πει στον ελληνικό λαό το "επτωχεύσαμεν", κανείς δεν το αποκλείει. Γιατί όμως να βάλει μπροστά απ' το συγκεκριμένο ρήμα το επίρρημα "δυστυχώς" όπως έπραξε εν έτει 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης, και να μη βάλει το "ευτυχώς"; Μήπως τα κέρδη μας από μια ενδεχόμενη πτώχευση θα είναι πιο πολλά απ' τις όποιες ζημιές;
ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση τι έχουμε να χάσουμε από μια πτώχευση. Θα μας κόψουν απ΄ τις Βρυξέλλες το νερό και θα ξεραθούν τα λάχανά μας; Μα δεν καλλιεργούμε πια λάχανα. Εισαγωγής είναι αυτά που τρώμε! Θα υποτιμήσουν το νόμισμά μας; Μα το νόμισμά τους, νόμισμά μας! Θα μας πάνε στα δικαστήρια για να πάρουν την περιουσία μας; Ποια περιουσία μας; Πανί με πανί έχουμε μείνει.
ΕΜΒΟΛΙΑ για τη νέα γρίπη έχουμε να φαν’ και οι χοίροι. Πρόθυμους να εμβολιαστούν δεν βλέπω. Εγώ πάντως το "εμβολιαστείτε" δεν πρόκειται να το ξαναγράψω.
ΑΠΟ 'ΔΩ τα φέουδα κι απ' εκεί οι μηχανισμοί ή απ' εκεί τα φέουδα και απο 'δω οι μηχανισμοί; Μπερδεμένα τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία. Ούτε τα golden boys ούτε τα silver girls μπορούν να τα ξεμπερδέψουν.
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ θα πάρουμε το πρωτάθλημα! Ο φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου, ύστερα απ' την ήττα της ομάδας μας από την Καβάλα μου το είπε. Μην πείτε: "Ω, της υπεραισιοδοξίας του"!!! Το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής εννοούσε.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ κατά κάποιο τρόπο πανεπιστήμιο που λειτούργησε ήταν το Πανδιδακτήριο που ίδρυσαν στην Κων/πολη ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' και η ελληνίδα σύζυγος του Ευδοκία (5ος αι. μ.Χ.) Τα μαθήματα διδάσκονταν σ' αυτό στην ελληνική και τη λατινική γλώσσα. Από τους 31 καθηγητές του, οι 16 δίδασκαν στην ελληνική και οι 15 στην λατινική γλώσσα. Και στις δύο γλώσσες ακόμα συντάσσονταν οι διαθήκες των πολιτών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα διατάγματα των αυτοκρατόρων.
“...Μια παλιά φωτογραφία, ένα γράμμα,/ δύο αποξηραμένα τριαντάφυλλα στο βάζο,/ ένα κειμήλιο, ένα κάδρο, ένα δώρο,/ αναδρομή στο παρελθόν,/ σταθμός, έσω πλούτος κι αγάπη,/ αγάπη και δάκρυ./ Αγλάισμα του νου το παρελθόν,/ Στόχαση κι αναγάλλιασμα και δέος.”
Από το ποίημα "Το παρελθόν
" της Φωτεινής Σασσάλου-Λαμπροπούλου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου