Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

στα πεταχτα

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

'ΚΛΕΙΔΟΧΡΟΝΙΑ' θεωρείται σε κάποια μέρη η 31η Αυγούστου, γιατί 'κλειδώνει', τελειώνει δηλαδή το παλιό εκκλησιαστικό έτος κι από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει το νέο, 'η αρχή της Ινδίκτου'. Κατά τη λαϊκή παράδοση μάλιστα τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, που αλλάζει ο χρόνος, λένε σε κάποια μέρη ότι ανοίγει ο ουρανός για μια στιγμή κι αν προλάβεις να ζητήσεις κάτι, ό,τι θέλεις, θα το έχεις...

ΝΑ ΣΕ ΠΑΡ’ η ομπρός του Μάη/ κι η πίσω τ’ Αυγούστου, λένε (ή μάλλον λέγανε) στη Σύμη. Του... Χαρογράφου, είναι, λένε, η σημερινή μέρα, γιατί πιστεύουν πως ο Χάρος καταγράφει στο βιβλίο του αυτούς που θα πεθάνουν τον χρόνο που έρχεται!

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση, καλό μήνα, καλό Σεπτέμβρη, δηλαδή, και κατ’ επέκταση, καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα να ’χουμε! Σεπτέμβρης από αύριο, αδέλφια! Σεπτέμβρης και όλοι οι κάθε λογής κατεργαραίοι στους πάγκους των, παρακαλώ!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, Σεπτέμβρης ο μήνας του τρύγου. Καλά κρασιά! Ετσι γενικώς...
ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ πολλά σταφύλια, κράτα και μικρή κοφίνα. Και βεβαίως όπου ακούς λίγα σταφύλια μην κρατάς ούτε καλάθι. Με αφορμή την παρουσίαση του 'κοινωνικού μνημονίου' με κονδύλια 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΗΡΘΕ ΚΙ ΑΝ δεν ήρθε έρχεται οσονούπω η δεύτερη δόση. Και στην τρίτη με το καλό. Και δίχως αστερίσκους, παρακαλώ. Αμάν πια με τα 'ναι μεν αλλά σάς' αξιότιμοι κύριοι ελεγκτές παύλα δανειστές μας. Κάντε το μιστό και να μην τρέμει η χέρα σας, βρε!

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ο ανασχηματισμός. Κάντε υπομονή κι όλα θα φτιάξουν. Η κυβέρνηση θ’ αποκτήσει συντονιστή...

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ριμπάουντ ο Κολοκοτρώνης, πετάει μια μακρινή μπαλιά στον Καραϊσκάκη ο οποίος ξεφεύγει ανάμεσα απ’ τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη κι αφήνει την μπάλα στο τουρκικό καλάθι. Οχι τέτοιου είδους περιγραφές στον αποψινό αγώνα μπάσκετ Τουρκίας Ελλάδας, παιδιά. Παιχνίδι είναι το μπάσκετ, δεν είναι πόλεμος.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ τα παιδιά στην αρχαία Σπάρτη μάθαιναν στους χορούς και στα τραγούδια τους για την ανδρεία και τη φιλοπατρία. Καθώς χόρευαν οι γέροι τραγουδούσαν. 'Αμες ποτ’ ήμεν άλκιμοι νεανίαι!' (Είμαστε κι εμείς κάποτε ανδρεία παλικάρια!). Οι νέοι τραγουδούσαν: 'Αμες δε γ’ εσμέν· ει δε λης πείραν λάβε' (Τώρα όμως είμαστε εμείς κι όποιος θέλει δοκιμάζει). Τα παιδιά τραγουδούσαν: 'Αμες δ’ γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες' (Κι όμως εμείς θα γίνουμε πολλοί καλύτεροί σας).

'Τις μέρες τις γλυκειές του Σεπτεμβρίου, όταν δεν/ έχει ακόμη βρέξει και είναι το άκουσμα των ήχων/ πιο αραιό και η γεύσις των ωρών και από του/ θέρους πιο πυκνή, όταν στους κήπους σκάνε τα ρόδια, και πάλλονται υψιτενείς οι στήμονες των/ λουλουδιών, και σφύζουν στις πορφύρες των/ φλεγόμενοι οι ιβίσκοι,/ όλοι σαν υπερβέβαιοι/ γαμβροί που στων νυμφών κτυπούν τις θύρες,/ τότε,/ σαν νάναι πάντα καλοκαίρι (γιατί όποια και αν είναι η εποχή, ο πόθος είναι πάντα θέρος)/ αναγαλλιάζουν οι ψυχές[...]'.
Από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου
'Αρχάγγελος τον Σεπτέμβριον βοών μέσα στην πλάσι'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου