Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis!sch.gr


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΣ του Σαράντα, το ξέρω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ποιητή, η ζυγαριά δείχνει το άριστα! Και με βάση τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τότε. (Πηγή: http://pheidiasantibaro.gr)

'ΑΝ Η ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΔΙΔΕ εις το τελεσίγραφο του Μουσολίνι ουδείς θα εδικαιούτο να την μεμφθεί.... Ο Αξων θα εκυριάρχει στην Μεσόγειο... Η Συρία, το Ιράκ, η Περσία, η Κύπρος, θα κατελαμβάνετο από τον Αξονα. Η Τουρκία θα εκυκλώνετο. Οι πετρελαιοπηγές της Εγγύς Ανατολής θα ήσαν στη διάθεσή του. Η οπίσθια θύρα του Καυκάσου θα ανοιγόταν δι’ αυτόν... Ο κόσμος πραγματικά δεν δικαιούται να λησμονήσει τα ελληνικά κατορθώματα κατά την ιστορική εκείνη στιγμή' (Ο Βρετανός υπουργός Ν. Noel Baker, Οκτώβριος 1942).

'ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΑΟΠΛΟΙ εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον πανόπλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Ελληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε'. Η ΕΣΣΔ διά του ραδιοφωνικού σταθμού Μόσχας.

'ΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να επιτύχουν ένα συμβιβασμόν, να ακολουθήσουν πολιτικήν συνεννοήσεως ή κατευνασμού, να υπολογίσουν τας ζημίας και τα έξοδα της αντιστάσεως, ημπορώ να τονίσω ότι η Ελλάς εδημιούργησε το παράδειγμα, το οποίον καθείς από ημάς οφείλει να ακολουθήσει μέχρις ότου οι άρπαγες της ελευθερίας αχθούν τελικώς εις την δικαίαν εξόντωσίν των'. Ο Franklin Roosevelt σε γράμμα του, στον Ελληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον (28 Οκτωβρίου 1942).

'Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ιδιαιτέρως τιμάται η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμόν τον αγώνα των Ελλήνων εις την Αλβανίαν, ο οποίος μας συγκινεί τόσον, ώστε παραμερίζοντες προς στιγμήν παν άλλο αίσθημα αναφωνούμεν 'Ζήτω η Ελλάς' (Από ιαπωνική εφημερίδα, Δεκέμβριος 1940).

'ΑΙ ΜΑΧΑΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ και της Κορυτσάς απέδειξαν πρώται εις τους αμφιβάλλοντας και απογοητευμένους ουδετέρους, ότι η ανδρεία και η ικανότης θα ηδύνατο να υπερισχύσωσι των υλικών μέσων και να νικήσωσι μηχανοκινήτους εχθρούς' ('Τάιμς' Λονδίνου, 31-1-1941).

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ στην Αγγλία να είναι κανείς Ελλην. Ουδέποτε άλλοτε ευρέθησαν εις τόσον υψηλόν επίπεδον τον ελληνικόν γόητρον και ο θαυμασμός προς την Ελλάδα. Ο Αγγλικός Λαός ελησμόνησε σχεδόν την μάχην της Αγγλίας και δεν ομιλεί παρά διά την Ελλάδα και μόνον διά την Ελλάδα' (Δελτίον 'Reuters' κατά το 1941).

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στρατιωτών -το διαπιστώνω ενταύθα χάριν της ιστορικής αληθείας- ήτο εξαιρετικώς γενναία. Χάριν της ιστορικής όμως δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι εκ των αντιπάλων οίτινες μας αντιμετώπισαν ο Ελλην Στρατιώτης επολέμησε με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον' (Λόγος του Χίτλερ στις 4-5-1941).

Κάτι για την πατρίδα/ πριν ενωθώ με το χώμα της, / κάτι για την ιστορία της/ πριν ενωθώ με τους τάφους της,/ γι’ αυτό συγκέντρωσα/ το υλικό και το ζύγισα,/ βγήκε το μηδέν και ξανά το μηδέν,/ τα δάκρυα δε ζυγίζονται/ ούτε οι αγάπες,/ ζυγιζόταν μόνο ένας πανικός/ που δεν έδινε αποτέλεσμα,/ πέταξα στη ζυγαριά/ τις Θερμοπύλες και το Μεσολόγγι/ και τότε η ζυγαριά έδειξε το άριστα./ [...]
Από το ποίημα 'Για την πατρίδα' του Γιώργου Παναγουλόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα(28.10.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου