Τρίτη 3 Μαΐου 2011
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
ΤΟΥ ΜΑΗ λουλουδογιορτή με λουλουδοτραγούδια/ να 'ταν στου κόσμου τις καρδιές να φύτρωναν λουλούδια. Η μαντινάδα που μου έστειλε ανήμερα της Πρωτομαγιάς, μέσω κινητού όπως πάντα, ο μαντιναδολόγος της στήλης Ηλίας Σταματάκης, για να μου ευχηθεί καλό μήνα. Αμποτε, Ηλία!
ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ από ποτέ τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι αγώνες των εργαζομένων τότε μόνο δικαιώνονται, όταν συνεχίζονται, η άποψη που έχει ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται. Κάθε αρχή καινούργιου μήνα αυτή είναι η επωδός μας. Αντε να περάσει και τούτος ο μήνας, αδέλφια, να 'ρθει ο Ιούνης. Απού ζει, μεταζώνεται.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΑΓΟΣ, ζητείται φακίρης. Ζητείται εν ανάγκη βοηθός μάγου ή βοηθός φακίρη. Κι όμως μαγικές συνταγές για τη χώρα μας δεν υπάρχουν. Καμία διαφωνία, επί της αρχής, με τη φράση αυτή του πρωθυπουργού.
ΔΕΙ ΔΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και άνευ ταύτης ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων. Με αφορμή την απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνα, να συστήσει ειδική ομάδα η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία ανηλίκων στην Κρήτη και, χωρίς να λέω ότι δεν είναι χρειαζούμενη, χρησιμοποιώ -γι' άλλη μια φορά- παραλλάζοντάς την κατά μία λέξη τη γνωστή φράση του Δημοσθένη από τον Α΄ Ολυνθιακό.
ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ τίποτα για τον γάμο του αιώνα μου είπε. Δεν μπορούσα ν' αφήσω τα όποια πουρνάρια και ν' ασχοληθώ με τον βασιλικό γάμο, του είπα. Κακώς, πολύ κακώς, μου είπε. Μπορεί και καλώς, πολύ καλώς, του είπα. Διαφορά αντιλήψεων.
ΔΙΧΩΣ, σχεδόν, να το καταλάβω στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο και να 'μαι -μαζί με τον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας μας Νίκο Κασιμάτη (να 'σαι καλά Νίκο) και τη γυναίκα του τη Λίλη- ύστερα από έναν απίστευτο μαραθώνιο, στο Ολυμπιακό Στάδιο, το βράδυ του Σαββάτου, πέντε μόλις λεπτά πριν σφυρίξει την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής, να παρακολουθώ τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος από τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Δεν χάρηκα για τη νίκη της ΑΕΚ (ΑΕΚτζής είμαι για, απ' την Πέμπτη Δημοτικού) επί του Ατρομήτου με 3-0. Κι ας κατέκτησε η ΑΕΚ έναν τίτλο ύστερα από 9 χρόνια 'ανομβρίας'. Στενοχωρέθηκα αφάνταστα με τα που έγιναν. Παραείναι άρρωστο το ελληνικό ποδόσφαιρο...
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΦΡ. ΤΩΜΑΔΑΚΗ, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου, Αθήνα: Σας ευχαριστώ θερμά για τα πέντε ανάτυπα εργασιών σας, τα οποία με θερμές αφιερώσεις πασχαλιάτικα είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Το 'Αρσινόη Παπαδοπούλου και Δημήτριος Βικέλας', το 'Αγνωστον ποίημα του Αντωνίου Μανούσου (1822 - 1903) του έτους 1889', 'Το ποίημα «Μάνα και γιος» του Γεωργίου Δροσίνη, το διήγημα «Ερείπια (= ruins)» της Πηνελόπης Παπαχατζή και ο φιλολογικός καβγάς εξ αφορμής της κοινής υποθέσεως των δύο έργων', το 'Το παιχνίδι της ηχούς ή κατ' αντήχηση ή της απήχησης ή του αντιλάλου στη «Βοσπορομαχία»' και το 'Μνήμη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου'. Πάντα επί των πνευματικών επάλξεων σύμφωνα με την παραγγελιά που σας άφησε ο σοφός θείος σας, Νικόλαος Τωμαδάκης.
ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν 'σοφέρ', δηλαδή θερμαστές, γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν. Το βιβλίο Γκίνες έχει το ρεκόρ σαν το βιβλίο που το κλέβουν πιο συχνά από τις βιβλιοθήκες. Η πρώτη νουβέλα που γράφτηκε σε γραφομηχανή ήταν ο 'Τομ Σόγερ'. Βρήκαν τη θέση τους κάποια απ' αυτά που μου 'στειλες Μαρία Ζαβιανέλη. Τ' άλλα δύο αργότερα.
'Κούροι κουρεύουν στο γόνατο./ Κόρες ξεκάλτσωτες κερνούν και παίζουν./ Ο Ηλιος ανασήκωσε το σκούφο του./ Ο Μάης κελαηδεί κι ανθίζει./ Ενα κουρμπάνι σιγοψήνεται/ κάτω απ' τη φωτιά, χωμένο στο χώμα./ Κι ο Αϊ - Γιώργης ξεκαβαλίκεψε, έμπηξε/ το κοντάρι του, ξεφώνισε βουνίσια/ κι άρπαξε το κουροψάλιδο'.
Από το ποίημα του Κώστα Καλαπανίδα 'Ο κούρος'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου