Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Δείκτες πορείας και άντλησης κουράγιου

Με το άνοιγμά του κιόλας σε συναρπάζει η ωραία μορφή της Βασιλικής Κοτζαμπασάκη - Μαριακάκη, μητέρας του συγγραφέα, στην ιερή μνήμη της οποίας αφιερώνεται η έδκοση. Για το βιβλίο 'Κοτζαμπασάκηδες' του Μανόλη Αρτ. Μαριακάκη που παρουσιάστηκε αποσπέρας της εορτής της προστάτιδος του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία', (16 Σεπτεμβρίου) στους Αγιους Πάντες τ’ Αποκόρωνα, ο λόγος. Κατά τα λεγόμενα του Χαράλαμπου Μπουρνάζου που το παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
'Σε μένα προσωπικά η φωτογραφία αυτή ξύπνησε μνήμες χρόνων δροσερών, εφηβικών, ωραίων χρόνων και ωραίων ανθρώπων, που βρίσκονται στο εικονοστάσι της ψυχής μου και στέκονται δείχτες πορείας και άντλησης κουράγιου και δύναμης, στους σημερινούς μάλιστα δίσεκτους καιρούς, που περνά η πατρίδα κι ο καθένας μας χωριστά', επεσήμανε.
Μένω σ’ αυτό. Δείκτες πορείας και άντλησης κουράγιου και δύναμης οι άγιες μορφές των παππούδων και των γιαγιάδων μας, ιδιαίτερα σήμερα, Χαράλαμπε!
Μα και δείκτες πορείας και άντλησης κουράγιου και δύναμης και κάποιες σημερινές μορφές.
Οπως αυτή του 94χρονου, αιώνιου έφηβου, Μανώλη Αρτ. Μαριακάκη, για να περιοριστώ μόνο σ’ αυτόν, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του.
Ενός βιβλίου που ανασταίνει τις μνήμες, έτσι όπως είναι σταυροδεμένες με τις ρίζες, και που το έβγαλε 'ιδίοις αναλώμασι', και το πρόσφερε δωρεάν για κάθε φιλίστορα και για ενίσχυση του προγράμματος 'Κατ’ οίκον Βοήθεια' του Ιδρύματος.

Μαθήματα πολιτικού ήθους


Ο συγγραφέας αναφέρεται πρώτα στα Ντουλιανά, το ιστορικό και γραφικό χωριό της επαρχίας Αποκορώνου γενέτειρα των ηρώων του. Ακολουθεί κατόπιν η ενότητα για τους Κοτζαμπασάκηδες, το γενεαλογικό δέντρο των οποίων παραθέτει και σε διάγραμμα ενώ σε άλλα κεφάλαια αναφέρει καθέναν ξεχωριστά, δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία τους: τις ηρωικές μορφές του Γεωργίου, του Παρασκευά, του Ιωάννη, του Γεωργίου και του Νικολάου, ωραίες και γενναίες μορφές της κρητικής ιστορίας, σημαιοφόροι στον αγώνα τον καλό για την ελευθερία.
Στο επόμενο κεφάλαιο κάνει εκτενή αναφορά στη Μάχη της Αλμυρίδας του 1896, που κερδήθηκε χάρη στη στρατηγική ιδιοφυΐα και την παλικαριά του καπετάν Γιάννη Καλογερή. Ακολουθούν οι επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Παρασκευά Κοτζαμπασάκη και, τέλος, η πυκνή περιεχομένου ομιλία του για την ιστορική οικογένεια, στο Ιδρυμα, το 1996. Επί τροχάδην τα περιεχόμενα τού περί ου ο λόγος και στην προηγούμενη εύφημη μνεία βιβλίου, έτσι όπως ο Χ. Μπουρνάζος τα παρουσίασε. Για να σταθεί ξεχωριστά και διεξοδικά στη συνέχεια στο 'χρυσάφι του βιβλίου που αποτελούν οι δύο ανέκδοτες επιστολές του Βενιζέλου' τις οποίες ο συγγραφέας μας, γνωρίζοντας καλά τι μάλαμα ατόφιο κρυβόταν στα οικογενειακά θησαυρίσματα, τις διέσωσε, παρά τις δραματικές συνθήκες της κατοχής, που στην περίπτωσή του, δεν ήταν μόνο το ξεσπίτωμα της οικογένειας αλλά και η καταδίκη του σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο στα Γιάννενα και η, ως εκ θαύματος, αποτροπή της εκτελέσεώς του από τους Γερμανούς, με τη μεσολάβηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, του μετέπειτα αρχιεπισκόπου. Στις επιστολές αυτές (τα πρωτότυπά τους ήδη έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος'), και ιδιαίτερα στη δεύτερη, ο Εθνάρχης, παραδίδει, εκτός, όλων των άλλων και μαθήματα πολιτικού ήθους, εντιμότητας και αρχών στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας. 'Οχι μόνον δεν έχω την αξίωσιν να επηρεάσω την γνώμην του Συμβουλίου της Δικαιοσύνης δια της υποδείξεως υποψηφίου τινός, αλλά [...] και κύριον καθήκον του Επιτρόπου της Δικαιοσύνης εθεώρουν να προστατεύση την ανεξαρτησίαν του Συμβουλίου κατά πάσης ξενικής επεμβάσεως', γράφει χαρακτηριστικά.
Αυτά τότε!...



'Κορωνίδα' των δραστηριοτήτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία', αποτελεί, τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι'. Στάθηκε ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης σ’ αυτό, δικός του άλλωστε ο χαρακτηρισμός, στην φετινή εκδήλωση (εκτός απ’ την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαριακάκη περιελάμβανε και την αναγόρευση του Χ. Μπουρνάζου σε Εταίρο). Μίλησε, όμως επιγραμματικά, κάνοντας ένα είδος απολογισμού της 25ετούς περίπου πορείας του Ιδρύματος, που δημιούργησε ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, και για τις άλλες του δραστηριότητες. Για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών που οργανώθηκε το 1987. Για τις όντως ανεπανάληπτες εκείνες εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου εντός αλλά και πέραν των ορίων της επαρχίας. Για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλά θέματα και ιδιαίτερα αυτό της άρδευσης. Για τις 3 μνημειώδεις εκδόσεις ('Επανάσταση 1897', 'Κρητική Πολιτεία', 'Μικρά Ασία Χαίρε'), σε συνεργασία με τα 'Χανιώτικα νέα'. Για την συνεισφορά στην ίδρυση του Ιδρύματος 'Ελ. Κ. Βενιζέλος' και στη δημιουργία του Ινστιτούτου Τύπου. Επισημαίνοντας τόσο τον ρόλο του Παππού, όσο και την ουσιαστική συμβολή όλων των μελών του Δ.Σ. που ανέφερε ονομαστικά.
Κι αυτά μετά τις αναφορές του στον Μ. Μαριακάκη και στον Χ. Μπουρνάζο.

Χανιώτικα νέα(26.09.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου