Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Στον δρόμο της Αλληλεγγύης

Ξετρούλιαξε η αίθουσα του Τ.Ε.Ε., μέχρι τις σκάλες έφτανε ο κόσμος, την περασμένη Τετάρτη 15 του Φλεβάρη, στην εκδήλωση μνήμης για τον ανθρωπιστή γιατρό και κοινωνικό αγωνιστή Κώστη Νικηφοράκη, που οργάνωσαν το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, ο Σύλλογος Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων και συναγωνιστές του. Του την όφειλε ο τόπος, η κοινωνία μας, έτσι όπως εκφράζεται κάτω από τη σημαία της Αλληλεγγύης, σαν πρώτο βήμα Αντίστασης στη λαίλαπα που απειλεί να σαρώσει τα πάντα.
Οχι τόσο για να του πει το όποιο ευχαριστώ για τα που πρόσφερε μια ζωή στον άρρωστο, στον παραπεταμένο, σ’ αυτόν που δεν είχε στον ήλιο μοίρα, στον αδικημένο της μοίρας και στον μαραμένο απ’ την αδικία, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας και εθνικότητας, όσο τόσο για να τον διαβεβαιώσει ότι ο δρόμος που εκείνος, μόνος ή με λίγους, περπάτησε είναι ο μονόδρομος της ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο για καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, στη σημερινή συγκυρία. 'Ελόγου σου Πρωτόπαπα, δεν μπορείς να φχαριστηθείς το φαητό, που σου ετοιμάζει η πρεσβυτέρα α δε πέψης ένα πινάκι και το γείτονά σου του κουτσού του Ροδίνη. Ναίσκε;'. Και τα λόγια αυτά που είπε ο Δασκαλογιάννης στον... φρόνιμο Πρωτόπαπα (κατά Νίκο Αγγελή στο βιβλίο του «Δασκαλογιάννης»), όταν προσπαθούσε να τον πείσει γιατί έπρεπε να γίνει ο Σηκωμός του 1770, ενάντια στους Τούρκους, πέρασαν απ’ το μυαλό μου, ενώ άκουγα τον ένα μετά τον άλλο τους πάνω από δέκα ομιλητές, ν’ αναφέρονται στην καθημερινότητα των αγώνων του Κωστή Νικηφοράκη για μια κοινωνία δίκαιη, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το ξέρω ότι προχώρησε πιο πέρα απ’ τα λόγια που προανέφερα ο συγκεκριμένος ανθρωπιστής γιατρός και κοινωνικός αγωνιστής. Οπως και ότι μια μόνο εύφημη μνεία με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση είναι λίγο περισσότερο απ’ το τίποτα. Μένω χρεώστης...

Με αφορμή την ημερίδα για τον τουρισμό (1)

Ενας ιδιαίτερα πετυχεμένος πρόλογος στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, συνολικής διάρκειας 7 ημερών, της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που υλοποιείται αυτές τις μέρες, στις Εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα 'Αγία Σοφία') υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το οποίο παρακολουθούν 32 άτομα από διάφορα μέρη της χώρας, ήταν, σε μια πρώτη προσέγγιση η ανοιχτή για το κοινό ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προχθές, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, με θέμα: 'Σύγχρονες Προσεγγίσεις Μάρκετινγκ και Προβολής στις Τουριστικές Υπηρεσίες'. Και βέβαια μια καλή, μια πρώτης τάξεως, ευκαιρία, για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό φορείς του τόπου μας, τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλη Γιαννούλη, το μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ν. Χανίων Χρήστο Μυλωνάκη και τον πρόεδρο στον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας Νίκο Φραντζεσκάκη να ακούσουν, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες, τους ειδικούς επί του θέματος καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νικόλαο Ματσατσίνη και Ευάγγελο Γρηγορούδη, όπως και τις θέσεις της Περιφέρειας Κρήτης, από τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Μιχελογιάννη, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν σ’ έναν γόνιμο και ιδιαίτερα χρήσιμο διάλογο. Πολλές 'εύφημες μνείες' θα μπορούσα να γράψω για όλα τούτα, αν ο χώρος που έχω στη διάθεσή μου το επέτρεπε...
Τουρισμός η βαριά μας βιομηχανία... Με ατμομηχανή τον τουρισμό... Δεν φτάνουν ο ήλιος και η θάλασσα... Το τουριστικό προϊόν πρώτα πωλείται και μετά παράγεται... Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες... Να βγαίνουμε στις αγορές σαν Κρήτη... Καθοριστικός ο ρόλος του Διαδικτύου... Από μελέτες άλλο τίποτα... Οι τίτλοι κάποιων από αυτές.

Με αφορμή την ημερίδα για τον τουρισμό (2)

Πέραν, όμως, των παραπάνω η εν λόγω ημερίδα στάθηκε γι’ άλλη μια φορά η αφορμή να επισημανθεί πιστοποιούμενος ο ευρύτερος ρόλος, για ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο, που επιφορτίζουν οι διάφορες ομάδες αναφοράς, στο Ινστιτούτο Τύπου, σε πολλά και ποικίλα επίπεδα. Για θεαματικά μέχρι τώρα αποτελέσματα στις δράσεις του Ινστιτούτου έκανε λόγο ο και διευθυντής του επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., Αντώνης Σκαμνάκης, στην εισαγωγική του ομιλία.
Το Ινστιτούτο έχει ήδη αποκτήσει τη δική του δυναμική, επεσήμανε και ανέφερε επί τροχάδην τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του, όπως και κάποιες άλλες που προετοιμάζονται. Χωρίς να παραλείψει ν’ αναφερθεί στον μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη που δημιούργησε το Ιδρυμα 'Αγία Σοφία', στις ανακαινισθείσες εκ βάθρων εγκαταστάσεις του οποίου, βρήκε τη στέγη και το στέκι του, για λογαριασμό του ΣΗ-ΠΕ (Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων), το όνειρο του Γιάννη Γαρεδάκη.
Το Ινστιτούτο έχει ήδη συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη όχι μόνο του Αποκόρωνα, αλλά και όλου του Νομού, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Μανώλης Νικολούδης, στον δικό του χαιρετισμό, ενώ ο βουλευτής Χανίων και εκ των συμπαραστατών της προσπάθειας για τη δημιουργία του Ινστιτούτου, Ευτύχης Δαμιανάκης, το χαρακτήρισε 'εργαλείο που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σ’ όλες τις δράσεις'. 'Χαίρεται όταν έρχεται κανείς εδώ και διαπιστώνει την εξέλιξη που έχει αλλά και τον δυναμισμό που αποκτά το Ινστιτούτο', είπε, εξάλλου, κλείνοντας τους χαιρετισμούς, ο Νίκος Παπαδάκης (μετά τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Χανίων, Μαρία Κοκκινάκη και τον περιφερειακό σύμβουλο, Κώστα Γύπαρη) πριν κάνει ιδιαίτερη αναφορά, τόσο στον παππού της Κρήτης, όσο και στον Γιάννη Γαρεδάκη.
Σπουδαία, βέβαια, όλα τούτα που ακούστηκαν, ωστόσο, όλα τα λεφτά και συγγνώμη για την έκφραση, ήταν κατά τη γνώμη μου, ένα μικρής διάρκειας βίντεο, που προβλήθηκε στο τέλος του πρώτου μέρους της ημερίδας. Για ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έφτιαξαν δύο Τούρκοι φοιτητές που παρακολούθησαν το θερινό σχολείο του Ινστιτούτου και περιλαμβάνει εικόνες απ’ την εδώ διαμονή τους, πρόκειται.
Για ένα βίντεο που μυρίζει Κρήτη και δείχνει, όπως και ο Γιάννης Γαρεδάκης επεσήμανε, τον ρόλο που μπορεί να παίξει ευρύτερα το Ινστιτούτο και στον τομέα του τουρισμού. Δει δη χρημάτων, βέβαια, αφού το Ινστιτούτο δεν έχει ίδιους πόρους και πασχίζει να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα...

Χανιώτικα νέα (20.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου