Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΣΤ2 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ματιές στην ιστορία του 1821

Δείγματα της δουλειάς δύο εργασιών απ’ τις πολλές που έκαναν στην τάξη τους εφέτος, στο πλαίσιο του μαθήματος της
Ιστορίας, τα παιδιά της Στ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων, και τις οποίες μας έστειλαν ηλεκτρονικά, με αποστολέα την δασκάλα τους, την φίλη μου απ’ τα παλιά Ελένη Βορεινάκη, φιλοξενούμε, διανθισμένες με τις ζωγραφιές τους, στον σημερινό Παιδότοπο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 'Η ελληνίδα γυναίκα στον αγώνα του 1821', το θέμα της πρώτης. 'Η ομόνοια και η σημασία της στην Ελληνική Επανάσταση', το θέμα της δεύτερης. Συγχαρητήρια από καρδιάς και στη δασκάλα και στα παιδιά. Και για τις συγκεκριμένες εργασίες που βρήκαν θέση στον σημερινό Παιδότοπο και κυρίως γιατί 'εξ’ ονύχων' μπορεί να κρίνει ο καθένας, 'τον λέοντα'. Το μέγεθος της δουλειάς, που γίνεται και στο μάθημα της Ιστορίας, στην εν λόγω τάξη, εργασίες της οποίας έχουμε κι άλλες φορές φιλοξενήσει...
Β.Θ.Κ. 

Η Ελληνίδα γυναίκα στον αγώνα του 1821

Η γυναίκα, παρόλο που ήταν ένα άτομο αδικημένο και με ελάχιστα δικαιώματα, κατάφερε να προσφέρει πολλά στον αγώνα και να ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους. Αμόρφωτη καθώς ήταν αφού δεν πήγαινε καν στο σχολείο καθόταν στο σπίτι έπλεκε, μαγείρευε και έκανε τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είχε το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι της παρά μόνο με την άδεια ενός άνδρα, δηλαδή ήταν κοινωνικά αποκλεισμένη. Με το μόνο πράγμα που ασχολιόταν ήταν το νοικοκυριό μιας και ήταν η καθημερινή της ασχολία. Οταν όμως άρχισε η επανάσταση, καμιά δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, παρόλο που δύσκολα τους το επέτρεπαν. Πολλές πήραν τα τουφέκια στα χέρια και πολέμησαν στο πλευρό των ανδρών τους ισάξια με αυτούς. Επειδή μάλιστα έπαιρναν μέρος στον αγώνα, τους δόθηκε το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στα συμβούλια που γίνονταν και είχαν σχέση με τον αγώνα. Οπως ήταν η Μπουμπουλίνα η οποία πρόσφερε όλη της την περιουσία στον αγώνα για τρόφιμα και πολεμοφόδια. Πολλές ήταν επίσης αυτές που για να μη χάσουν την τιμή τους, θυσίασαν τη ζωή τους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να βγουν από αυτό τον αποκλεισμό που είχαν για αιώνες. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αποδείξουν την αξία τους αλλά και να κάνουν τα πρώτα βήματα για την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες.
Ελεάννα Μαυριγιανάκη Στ2


Οι γυναίκες πριν τον αγώνα του 1821 ήταν αγράμματες και προορισμένες για τις δουλειές του σπιτιού. Για να βγουν έξω από το σπίτι έπρεπε να πάρουν την άδεια του πατέρα τους ή του άντρα τους. Ομως κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 ήταν συντρόφισσες και κάποιες όσο παράξενο και να φαίνεται, πολεμούσαν ισάξια με τους άντρες.
Μιχαέλα Τσίγκου Στ2

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του αγώνα πολέμησαν ισάξια με τους άντρες.

Αυτό το ξέρουμε από τα κλέφτικα τραγούδια. Τέτοια τραγούδια είναι της 'Τζαβέλαινας' και της 'Δέσπως Μπότσαρη'.
Επαιρναν μέρος στα συμβούλια αποφάσεων όπως η Μπουμπουλίνα. Πολλές έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την τιμή και την αξιοπρέπειά τους σαν γυναίκες όπως οι Σουλιώτισσες
Μαρίνα Κουνάλη Στ2

Οι γυναίκες βοήθησαν αποτελεσματικά στον αγώνα του 1821. Παρόλο που πριν τον αγώνα δεν είχαν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, τους στήριζαν και τους περιποιόντουσαν. Ηταν αμόρφωτες επειδή εκείνα τα χρόνια τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο και έκαναν μόνο τις δουλειές του σπιτιού. Αλλο επάγγελμα εκτός της νοικοκυράς δεν είχαν και ήταν αποκλεισμένες από την κοινωνία. Τις πάντρευαν νωρίς από προξενιό. Η γυναίκα ήταν ένα κατώτερο είδος ανθρώπου. Οταν όμως άρχισε ο αγώνας, οι γυναίκες στάθηκαν δίπλα στους άντρες. Κάποιες μάλιστα πολέμησαν δίπλα τους με όπλα και σπαθιά αψηφώντας τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των παιδιών τους. Μαρτυρίες για κάποια τέτοια γεγονότα μας δίνουν τα κλέφτικα τραγούδια. Ακόμη, άρχισαν να έχουν λόγο σε στρατιωτικά θέματα όπως η Μπουμπουλίνα. Πολλές διέθεσαν όλη τους την περιουσία σε όπλα και καράβια, όπως η Μαντώ Μαυρογένους. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να κερδίσουν το σεβασμό των ανδρών.
Γωγώ Δερμιτζάκη Στ2

Η Ομόνοια και η σημασία της στην Ελληνική Επανάσταση
Οταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, οι Ελληνες αν και διέθεταν πολύ μικρές δυνάμεις, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικές νίκες και να πανικοβάλλουν τους Τούρκους. Αυτό το πέτυχαν χάρη στην ομόνοια που είχαν μεταξύ τους και στην προσήλωση στο κοινό τους στόχο, την ελευθερία του Εθνους. Αν αυτή η ομόνοια συνεχιζόταν σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης θα είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν περισσότερες περιοχές που έμειναν σκλαβωμένοι για πολλά χρόνια.
Ραφαήλ Γιανναράκης Στ2

Η ομόνοια ήταν πολύ σημαντική, γιατί για να τα καταφέρουν έπρεπε ενωμένοι να πολεμούν για τον κοινό σκοπό, την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ομως τη θέση της ομόνοιας, πήρε η διχόνοια, μάλωναν όλοι για ένα κομμάτι εξουσίας ξεχνώντας τον ιερό σκοπό τους. Ο Κολοκοτρώνης πίστευε ότι αν έμεναν ενωμένοι σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα θα έφταναν μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Εμμανουέλα Μπασούνα Στ2

Οι Έλληνες ξεκίνησαν τον δίκαιο Αγώνα τους για την Απελευθέρωση με ομόνοια και ομοψυχία. Ολοι μαζί, ο κλήρος, οι προεστοί, οι καπετάνιοι, οι μορφωμένοι, οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι αγωνίζονταν με όλες τις δυνάμεις τους εναντίον των Τούρκων που ήταν περισσότεροι και είχαν καλύτερο εξοπλισμό. Πάλευαν με την ψυχή τους. Αν συνέχιζαν να αγωνίζονται μονιασμένοι και τα επόμενα χρόνια της επανάστασης θα απελευθερωνόταν η Ελλάδα πολύ γρήγορα από τους Τούρκους.
Λευτέρης Ψεγιαννάκης Στ2

Η ομόνοια είχε τεράστια σημασία για την επιτυχία του Αγώνα. Δυστυχώς στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης είχαν πολλούς αρχηγούς που δεν συνεννοούνταν. Επίσης όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Ελλήνων, χωρίστηκαν σε τρία κόμματα και αυτός ήταν άλλος ένας λόγος να μην έχουν ομόνοια. Ομως όταν είχαν ομόνοια κατάφερναν πάντα και νικούσαν τους εχθρούς με μεγάλη ευκολία.
Οδυσσέας Ράος Στ2

Χανιώτικα νέα (24.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου