Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

KΑΗΜΕΝΗ γη, που με τη φτώχεια σου θυμίζεις το γέροντ’ Αβιμέλεχ! Για τη μικραγιαννανίτικη πλαγιά του Αθω μιλά ο Ποιητής! Στη Ρέντα, ωστόσο, μια περιοχή πάνω απ’ το Μπρόσνερο εμένα ο νους μου. Στο όμορφο αυτό χωριό του Αποκόρωνα, που το λέμε και Μπρόνιερο, γεννήθηκε ο Γέροντας... ( απ’ το Βαφέ ο πατέρας του).
'Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ Αβιμέλεχ ο Αγιορείτης' είναι ο τίτλος του 'καλαίσθητου και ψυχοφελέστατου' βιβλίου (συγγραφέας του ο φίλος δάσκαλος απ’ το Ηράκλειο Αντώνης Στιβακτάκης) που παρουσιάστηκε χθες στην πόλη μας και συγκεκριμένα στον 'Κήπο'. Τι έκπληξη για μένα, όταν μια μέρα πριν απ’ την εκδήλωση ανακάλυψα εντελώς τυχαία το ποίημα που είχε γράψει γι’ αυτόν τον Μπρονιερίτη (και Βαφιανό) Αγιο ο Π.Β. Πάσχος!
ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ της θάλασσας θέτω όντε νυχτώσει/ ταξίδι κάνω στ’ όνειρο μέχρι να ξημερώσει. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Το καλοκαίρι συνεχίζεται, μην σας ξεγελούν τα όποια σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, ο καύσωνας είναι ακόμα εδώ. Μια διέξοδος, έστω και στα όνειρά μας, η θάλασσα!
ΕΝΑ ΘΕΜΑ είναι ότι η δημοκρατία έχει πάει κι αυτή διακοπές. Ενα άλλο, πολύ μεγαλύτερο, ωστόσο, είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τίποτα αν και πότε θα επιστρέψει... Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε για τις σύγχρονες Δημοκρατίες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο τις προάλλες.
'Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για το ευρώ συνεχίζεται ακάθεκτη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία ξεφορτώνονται μαζικά τα ομόλογα του Νότου, να αποτελεί αφενός μεν το τελευταίο προπύργιο της Ευρωζώνης, αφετέρου μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλιά της (στην οποία η Γερμανία πατάει επάνω και με τα δύο της πόδια, αδυνατώντας να την αποφύγει)'. Η αρχή του άρθρου 'Το κουτί της Πανδώρας' (βλ. www.sofokleous 10, 19.8.2012). Κανένα πρόβλημα, λοιπόν. Αποθανέτω η ψυχή μετά των άλλων φίλων, για να θυμηθώ τον Σαμψών της Παλαιάς Διαθήκης, αλλάζοντας τους 'αλλόφυλους' σε 'άλλους φίλους'.
ΟΛΟ ΤΑ 'κλειδώνουν' κι όλο ξεκλείδωτα μένουν τα νέα μέτρα. Πώς να 'κλειδωθούν' τα... άτιμα! Κονταίνουν ετούτα, μακραίνουν τα άλλα, μακραίνουν ετούτα, κονταίνουν τα άλλα. Κι όμως! η φωνή από ψηλά ηκούσθη, Προκρούστη, Προκρούστη!
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ της ψυχής της μας προσκαλεί να βρεθούμε η Μαρία Ορφανουδάκη, η γνωστή τοις πάσι και ως Μαρία της ειρήνης, ζωγράφος. Πάντα διάπλατα ανοιχτή η πόρτα της αγάπης της για όλους μας. Μας περιμένει. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (9 - 11 μ.μ.) στο εργαστήρι της, στην Απτέρα. Να πάμε!
'ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ του Πυθαγόρα κατέθεταν την περιουσία τους σε κοινό ταμείο και επί μια πενταετία δεν είχαν άλλο δικαίωμα πέρα από το να παρακολουθούν τη διδασκαλία, ακούγοντας μόνο τη φωνή του δασκάλου τους. Μόνο έπειτα από πετυχημένες εξετάσεις κατατάσσονταν στους τακτικούς μαθητές, γίνονταν δεκτοί στο σπίτι του κι έτσι μπορούσαν να δουν τον δάσκαλό τους, έναν εξαιρετικά ωραίο, σοβαρό και αξιοπρεπέστατο άνθρωπο. Είχαν μάλιστα τη γνώμη πως ο Πυθαγόρας ήταν ο Απόλλων που είχε έρθει από τα υπερβόρεια μέρη, ενώ άλλοι έλεγαν πως ήταν ο Πύθιος Απόλλων. Λέγεται μάλιστα ότι κάποτε που γδυνόταν φάνηκε ο χρυσός μηρός του και ότι μια μέρα που περνούσε τον ποταμό Νέσσο ο ποταμός τον καλωσόρισε'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Πλαγιά ευώδης μικραγιαννανίτικη, που εκράτεις/ έναν αητό μες στα βαθιά σπλάχνα των βράχων σου·/ ξερά χορτάρια, που σας άγγιξε τ’ αλαφροπέρασμά του·/ φτωχό λιθάρι όπου μάτωσε τόσες φορές τα πόδια του·/ δεντράκια που σας χάϊδεψαν τα χέρια του/ κι ακούμπησε ως διάβαινε, το τίμιο ράσο επάνω σας/ καημένη γη, που με τη φτώχεια σου θυμίζεις/ το γέροντ’ Αβιμέλεχ - όλα, όλα, εσείς/ που τ’ αγιασμένο βλέμμα του αναπαύτηκε στην όψη σας,/ κάτι απ’ τους μέσα στεναγμούς, παρακαλώ σας,/ κρατήστε κι απ’ τα μυστικά του οράματα'.
Από το ποίημα 'Γέρων Αβιμέλεχ' του Π.Β. Πάσχου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (21.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου