Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Τα παιδιά δεν θέλουν λεφτά και παιχνίδια! Το μόνο που ζητούν είναι αγάπη, στοργή και φροντίδα. Το μόνο φάρμακο για την ψυχή τους...





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ! Η πρώτη φράση που έρχεται στον νου μου αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το μεγάλο προσόν του οποίου ήταν το άφθαστο χάρισμα του λόγου, σήμερα. Σήμερα, Τρίτη και 13!

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ 1.260.000 αποτελέσματα μου έδωσε το google όταν έγραψα στη μηχανή αναζήτησης από περιέργεια τη φράση 'Τρίτη και 13'. Ακατάλληλη για πολλά πράγματα θεωρεί αυτή τη μέρα το ελληνικό... 'γρουσουζολόγιο'. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, ακατάλληλη ακόμα και να βγεις απ’ το σπίτι σου για τους... βαριά προληπτικούς. Κανένα πρόβλημα για μένα. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες είναι.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ήρθε προχθές και η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή, για να... δέσει το γλυκό. Πολυνομοσχέδιο και προϋπολογισμός! Δεν λένε τίποτα από μόνες τους αυτές οι λέξεις αν δεν ξέρεις τι αντιλαϊκά μέτρα κρύβουν. Καζάνι που βράζει και που δεν ξέρεις, τι θα βγάλει, η Ελλάδα.

ΤΟ ΔΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ και η Τρόικα μάς 'άλλαξαν τα φώτα'/ κι οι κυβερνήτες κάθονται σαν την... βρεγμένη κότα. Από τον Ηλία Σταματάκη η μαντινάδα. Πάντα στον παλμό της επικαιρότητας και οι τρεις μαντιναδολόγοι μας.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ...  από μαντινάδες. Πάνω από 20 συνολικά είναι στο... ψυγείο των Πεταχτών και περιμένουν να ’ρθει η σειρά των. Ολες καλές πλην όμως για κάποιες απ’ αυτές δεν την βλέπω. Πάντως η πρόταση για να βάζω δυο ή και τρεις την ημέρα απερρίφθη, μετά πολλών επαίνων. Μια μια η μαντινάδα/ για να ’χει νοστιμάδα, η άποψή μου.

ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες στη μαθητική βία και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό (tovima.gr, 12.10.2012). Την ίδια στιγμή, ένα στα δέκα παιδιά έχει αντιμετωπίσει προβλήματα βίας, εντός ή εκτός σχολείου. «Ας το καταλάβουμε, μια και καλή όλοι μας: Τα παιδιά δεν θέλουν λεφτά και παιχνίδια! Το μόνο που ζητούν είναι αγάπη, στοργή και φροντίδα. Το μόνο φάρμακο για την ψυχή τους... Και τη δική μας!»... Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' το σχόλιο (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 25.10.2012)

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΝΙΑΡΗ, ποιήτρια. Ποταμίδα: Σας ευχαριστώ που με συμπεριλάβατε στους αποδέκτες και του τελευταίου σας βιβλίου με τίτλο 'Ανθρωποποίηση... το έγκλημα των καιρών'... που περιλαμβάνει πεζά και ποιητικά κείμενά σας, τα οποία μυρίζουν Ελλάδα. Απ’ την πολύ ομιλητική σύνθεση του εξώφυλλου κρατώ ξεχωριστά τη φράση που είναι γραμμένη στον τοίχο του φτωχόσπιτου 'Σκέψου την Ελλάδα που χάνεται'

ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ Η ΤΡΟΙΑ στα χέρια των Ελλήνων, ο Ευρύπολος πήρε ως λάφυρο μια πανέμορφη λάρνακα μέσα στην οποία υπήρχε το άγαλμα του θεού Διονύσου. Μόλις όμως την άνοιξε και αντίκρισε το άγαλμα, σχεδόν τρελάθηκε κι επειδή για πολύ χρόνο βασανιζόταν από την τρέλα αυτή, πήγε στους Δελφούς και ρώτησε το μαντείο, πώς θα γινόταν καλά. Λένε ότι ο χρησμός που πήρε τον προέτρεπε να κατοικήσει στον τόπο που θα έβλεπε να γίνεται κάποια παράξενη θυσία και να καταθέσει τη λάρνακα εκεί. Η τρικυμία έριξε το σκάφος του κοντά στην Πάτρα. Οταν βγήκε στη στεριά έπεσε πάνω στη γιορτή της Τρικλαρίας Αρτεμης, στην οποία θυσίαζαν μια παρθένο και ένα αγόρι. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν θέλημα θεού να σταματήσει τη θυσία, να τοποθετήσει το άγαλμα του Διονύσου σε ναό που ο ίδιος θα έκτιζε και να μείνει για πάντα εκεί. Οι κάτοικοι τον δέχτηκαν, γιατί θυμήθηκαν τον χρησμό και ο ίδιος θεραπεύτηκε από την αρρώστια του. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

«Αχ Πατρίδα, μάνα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών/ μάνα της επιβίωσης, της ροής της εξέλιξης/ του κόσμου·/ ψυχή και σώμα στρατεύομαι στις επάλξεις ουσίας/ των αξιών.../ εκεί όπου η άνοδος του ανθρώπου δίδει ποθητό φως/ εντός μου».
Από το ποίημα 'Αχ πατρίδα μου' της Στέλλας Κόνιαρη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.11.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου